Bloemetjes buiten zetten.

on zaterdag 9 april 2016
Paul vindt onze voortuin drie keer niks. Veel te kaal en te saai. Dat komt omdat ik alle bakken en potten, die daar normaal de hele winter blijven staan, met oude aarde en onkruid en slakken erin ... allemaal heb weggehaald toen hier foto´s zijn gemaakt.

En nu is het nog steeds kaal. En saai. En stenig.

Vandaar dat Suzanne en ik vandaag naar een tuincentrum gingen. Bloemetjes halen. En naar fonteintjes kijken want dat vindt Suzanne leuk. En ik ook. Stromend water is altijd leuk, je wilt er altijd even je hand in steken.


Dit hierboven lijkt een glazen plaat maar het is dus water.

Niet mijn smaak .... het is te ver van de natuur. Het zou natuurlijk het allermooist zijn als je een écht beekje in je tuin hebt ... met echt stromend water over grote keien .... Maar ja omdat Nederland nou eenmaal plat is moeten we ons behelpen met fonteintjes, als we stromend water willen.

Het hoeft van mij niet te strak. Die twee tonnen vind ik wel leuk .... zou je dat niet zelf kunnen maken? Een pompje, twee tonnen of vaten, ornamentje erop ...

Suzan maakt een foto van de fontein en mij alleen de fontein staat er helaas niet op.

Bloemen vinden we ook. Maar ze mogen nog niet naar buiten. Het is nog te vroeg, al die eenjarige buitenbloeiers kunnen helemaal niet tegen nachtvorst.We moeten wachten tot begin mei.Hahaha .... nou je ziet het wel weer ... geduld is niet mijn sterke kant. Daar staan ze al. Gewoon buiten.

Nou goed erom denken dat ze bij nachtvorst naar binnen gaan of in de kas. Want anders zijn we ze kwijt. Op die manier kun je wel een beetje smokkelen met de IJsheiligen ....

Ja en een hele stapel lege plastic potjes zijn er over. Ook dát komt mooi uit want de jonge tomaten moeten eigenlijk verhuizen. Naar een groter potje.

De tomaten eten zich snel door de beschikbare voeding heen. Zelfs nu het nog vrij koud is in de kas, s nachts, groeien ze hard en zijn te groot voor hun potjes geworden. Je kunt dat goed zien aan de onderkant van je potjes. Als daar de wortels aan alle kanten uitsteken dan moet je ze verpotten. Maar hou ze wel binnen, of in de kas, want tomaten kunnen nu nog niet naar buiten.


Wat ik doe, is zo'n tomaat met de kluit op de bodem van het grotere potje zetten. Dan de pot helemaal vullen met aarde. Het plantje komt nu weer dieper in de grond te staan en dat is ook juist de bedoeling.

Want kijk maar eens goed naar je tomatenplantje ... zie je al die haartjes? Als dat onder de grond verdwijnt groeien daar ook weer nieuwe wortels uit. Dus zet hem gewoon tot de onderste blaadjes in de grond.Als ze terug gaan de warme kas in, willen ze allemaal het beste plekje voor het raam hebben. Een geruzie was het weer!! Je doet het nooit goed natuurlijk.

Maar eindelijk was het in orde, en hier staan ze dan allemaal tevreden knikkebollend voor het raam te sudderen. Want het was me een dag! Uit je pot gerukt, ineens in een veel groter huis, dan ook nog in een kletsnat regenwaterbad. En dan nog knokken voor het mooiste plekje!

Ze zijn bek en bek-af! De scheten.

Goed.

Voor wie niet tegen de gruwelen van de natuur kan, sla een paar foto's over. Want ik kwam weer een gruwel tegen op Moeskers Moestuin. Achter de kas staat wat rommel, onder anderen een emmer die scheef staat.

En daar waren twee muizen in gevallen, gegleden, gesprongen ... wie zal het zeggen. Maar er stond ook water in. Dus zijn ze verdronken. Of misschien stond er eerst nog géén water in maar konden ze er gewoon niet uit. En ging het toen regenen ...

.... misschien was het er eerst maar ééntje, en kwam die ander later?

Ach we zullen het nooit weten allemaal. Arme muiskes.

Ik kan heel goed tegen de gruwelen van de natuur. Dat hoort erbij. Soms moet je zelf ook dieren doodmaken. Maar waar ik niet goed tegen kan ... is als zo'n stervensproces langzaam gaat. Als zo'n beestje moet lijden. Dat vind ik echt heel sneu. Of het nou een olifant is of een zeehondje of een muis of een mier.

Ze krijgen een mooi plekje op de compost, en gaan terug de kringloop in.dag muisjeKijk es aan en er is ook nieuw leven hier! Het veldje munt komt op! Heel lekker, die eerste jonge munt. Meteen alles toppen, want dan krijg je vollere en bredere planten.

En wat doen we met die toppen?
..... of wacht ....

Want ook binnen moet je soms de bloemetjes buiten zetten! :D

Tot maandag!


2 reacties:

Es zei

hahaha smulze! En gooi jij misjes op de compost? Gaat dat niet stinken??
Ik leer hier elke dag weer bij, reuze fijn!
X Es

Clarien Cornelisse zei

Hoi Es ... nou nee het gaat niet stinken. Ik wilde ze vandaag wat dieper in de compost begraven maar ze zijn al verdwenen, allebei. Voer voor jonge vogeltjes geworden, of voor mijn tuinwachter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...