Beloning uit de tuin.

on woensdag 13 april 2016

Mooi he? En het is gewoon bietensoep.

Maar ja, voordat je zoiets op je bord hebt, moet je eerst aan het werk. Ik kan het echt niet leuker maken, maar de weken van zwarte aarde en groene rijtjes en plantengier maken en mest halen en wieden wieden wieden zijn weer aangebroken.

Je weet wel ... van die rechte rijtjes ... die je misschien Super Saai vindt, maar ja, als je je realiseert dat je met die rechte rijtjes soms tot wel 200 kilo groenten van een stukje grond van 25 vierkante meter kan halen, zoals hier op het wortelvak .... ja dat is dan toch wel weer fijn.


Ik ging vandaag met de jonge kolen op stap. En dat ging bijna mis, vanwege Jan Rap!

Eerst groef ik de kooltjes op, die hier thuis in de kas groeiden, allemaal samen op een kluitje. Ik deed ze in emmers met wat water, en zo gingen ze mee, aan het stuur van mijn fiets en in de fietstassen en in de mand. Zes emmertjes, met rode kool, witte kool, spitskool en noem maar op ... allemaal op de grote reis mee naar Moeskers Moestuin.
Daar aangekomen ... moesten er eerst een paar bedden worden voorbereid. Daar moet dan compost op, en dat moet worden doorgespit, en netjes uitgeharkt, en dan kunnen de jonge kooltjes daar worden geplant.

Nou, tot zover ging alles nog volgens plan.

Maar toen ..... nét toen alle veertig kooltjes mooi netjes in de grond zaten .... toen kwam Jan Rap Het Konijn er aan rennen. En wat denk je? Hij zag mij niet! Want ik zat gehurkt. Dus ... hij kwam met een rotvaart naar het konijnen-net rennen, en ik dacht nog ... nou kan ik eindelijk es zien of die konijnen echt over dat net héén kunnen springen .... maar toen ineens ....

toen zag hij mij!!

En ... midden in zijn aanloop naar het net én naar de jonge kolen, terwijl hij in de lucht was ... maakte hij rechtsomkeer!! Hij draaide om in de lucht!! Dat was echt een spectaculair gezicht zo'n konijn die in vliegende vaart zich omdraait. Hij vloog weg de andere kant op en ik heb hem niet meer gezien.

Jaja je maakt wat mee hoor op de tuin :D  ..... en ik hou mijn hart vast voor hoe ik de kooltjes aan zal treffen morgen! OF ik ze aan zal treffen ...

Verder vandaag, waren er nog die bloemenzaden, die we weg gaan geven. Nicolette had ze verpakt, en de pakjes gaan in de kado-tasjes, en ze had ons ook allemaal een zakje gegeven om uit te proberen.


Het lijkt wel goud! De zaden zitten in een mengsel met voeding, maar het zijn net goudkorrels. Ik ken dat systeem niet, het pakket komt uit Frankrijk .... en ik heb het gewoon maar gezaaid en er een laagje aarde over gestrooid.

Nu staat het buiten en het regent hier inmiddels dus het zal wel goedkomen met die zaden. Wel handig om ze even uit te proberen, want het is natuurlijk nogal stom je een kadootje geeft en de zaden komen niet op.

Ook mijn eigen bloemen zijn verspeend. Al die bloemen, die komende zomer voor een prachtige bloeiende oase moeten zorgen ... ja dat gaat ook niet vanzelf natuurlijk, Daar moet je ook wat voor doen. Alle plantjes staan nu in aparte bakjes tot het warm genoeg is om ze buiten te zetten.

En als je véél plantjes hebt kun je wel smokkelen. Dan zet je er gewoon alvast een paar buiten. Misschien overleven ze. Misschien niet. Zet er een gekleurde wasknijper of zoiets bij, anders vergeet je het en zie je hem later voor een onkruidje aan.

En dan de beloning ... voor al dat werk op de tuin ....Bietensoep met gorgonzola. Gewoon een receptje van google. En een beetje opgeleukt met wat je zoal in je tuintje vindt! :D


                                   


2 reacties:

Unknown zei

Hoi Clarien, ik lees altijd met veel plezier je updates! Dit is de eerste keer dat ik hier iets schrijf, ik zag de viooltjes in je bietensoep en nu vroeg ik me af: kan je eigenlijk alle soorten viooltjes eten? Ik heb hier ook heel wat viooltjes staan, maar durf er niet zomaar van te eten. :) Groetjes, Kimberley

Clarien Cornelisse zei

Kimberley, viooltjes zijn eetbaar ze zijn zelfs heel gezond. Alleen moet je wel even uitkijken waar ze op gekweekt zijn. Dus de sierviooltjes uit het tuincentrum die op niet-biologische potgrond zijn gekweekt zou ik niet zomaar eten. Maar we die van je eigen gezonde bodem natuurlijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...