Zaai héél veel bloemen!!

on woensdag 16 maart 2016








Vandaag gaat het over bloemen, en de boodschap is ..... zaai hééél hééééél veel bloemen!! Zaai al het bloemenzaad dat je kunt vinden, kunt krijgen, kopen, ruilen, nog hebt liggen misschien van vorig jaar.

Zaai alles wat je hebt! Je hoeft niks te bewaren, volgend jaar is er weer nieuw zaad!











Waarom? Nou, onze insecten zijn afhankelijk van bloemen, en we hebben er véél te weinig van. Kijk maar es om je heen.

Bermen? Worden gemaaid.
Parken en plantsoenen? Dito.
Tuinen? Meestal één grote monocultuur van gifgroen gras. Komt er per ongeluk een mooie gezonde paardebloem de kop opsteken? Hopla, wordt uitgestoken. zonde ..

Gelukkig komen er ook steeds meer wildere planten en bloemen in sommige tuinen. Er komt meer bewustzijn over wat goed is voor de natuur en de dieren, en steeds meer mensen willen graag vlindertjes en bijen dicht bij huis.








Duur? Nee hoor. Bloemenzaad hoeft je niks te kosten. Als je de gedroogde bloemkoppen bewaard in het najaar, in een papieren koffiefilter of envelopje, kun je daar in het voorjaar zaadjes uit peuteren.

Of ruil zaden met de buren, of vraag er gewoon om, aan iemand met een tuin. Kopen kan ook. Bij de supermarkten liggen de zakjes soms voor minder dan een halve euro. En één zo'n zakje is toch veel te veel, dus dan kun je weer ruilen.

Als je echt geen cent te missen hebt, stuur mij een mail dan stuur ik je bloemenzaad.









Ingewikkeld? Bloementeelt?

Nou, ik zal eerlijk zijn ..... net als bij de groente .... je moet er wel wat voor doen. Het is niet zo van ... lekker uitstrooien dat zaad en het komt wel goed. Strooi je mooie zaden niet zomaar lukraak uit over de tuin, tenzij je een plek heel mooi hebt schoongemaakt en daar heel precies gaat wieden.

Maar handiger is om even vóór te zaaien .. in bakjes.






In zo'n plastic fruitbakje kun je bijvoorbeeld twee soorten zaaien. Een vlak bedje met potaarde, aan beide kanten wat zaden, dunne laag aarde erover, en dan in een bak lauwwarm water zetten tot de aarde vochtig is. Dan zet je het op een lichte plek.

Bij voorkeur in een kasje, of zonnige beschutte hoek van tuin of balkon.

Maar in de vensterbank kan ook. Als de jonge plantjes opkomen zet je ze wat koeler, op een slaapkamer, maar wel in het licht.





Reepje plakband erop met de naam en datum. Dat kan er later weer af en dan kun je zo'n bakje vaker gebruiken.

Water geven hoeft meestal niet, tenzij het erg droog is in je huis. Dan sproei je af en toe. Hou het deksel dicht tot aan de kieming, dat scheelt vochtverlies.

Als je plantjes een twééde bladpaar krijgen kun je ze in een grotere pot zetten, of naar de tuin verplaatsen. Maar niet te vroeg, kijk even op het pakje, of op google, wanneer jouw bloemen naar buiten kunnen.








Ja en dan begint het Grote Genieten!! En niet alleen voor jou zelf, met je tuin vol schitterende kleuren, maar ook voor alles en iedereen om je heen. Iedereen wordt blij van bloemen, en alle insecten zijn je diep diep dankbaar!

Nou, waar wacht je nog op?

Oja en mocht je nog niet he-le-maal overtuigd zijn ... veel bloemen kun je ook nog eten! Ze zijn prachtig op een salade, in de bowl, als decoratie op een taart, in een wijnglas drijvend ....









.... hahaha toen ik ooit een foto van deze viooltjestaart op Facebook plaatste, kwamen er receptverzoeken vanuit de hele wereld binnen! En het is zo makkelijk, zo'n yoghurttaartje met wat blauwe viooltjes. Heel simpel, en je scoort veel likes  hoge ogen!

Maar goed. Wij kunnen dus veel van die bloemen opeten. Maar echt veel smaak hebben ze niet, dus laat er vooral ook heel veel staan  ...






                                       


...... want voor veel insecten zijn die bloemen van levensbelang.

Nu er in het wild steeds minder bloeiends te vinden is, met de verstening en vervuiling, zijn die diertjes steeds meer afhankelijk van onze tuinen. Dus geef ze veel bloei.

En niet alleen van de cultiva's natuurlijk, maar geef ook wilde planten en kruiden de ruimte in je tuin. Daar komen nog meer insecten op af.

Kijk es hier komt ook een dame op af .....







..... haha dat is mijn moeder! Die eet een blad van de daslook! Oftewel de Stinze Bloumen. Die doet het heel best in de schaduw trouwens, mocht je weinig zon hebben in je tuin.

Ja en nog zo'n mooie eigenschap van veel bloemen is dat ze licht medicinaal zijn. Veel van die kruidachtigen hebben samentrekkende of juist verzachtende werking. Heel licht, dus geschikt voor ondersteuning bij het gezond blijven.

Lees er maar es een boek over, of een site. Je wordt er stil van zoveel kracht die mooie bloemen in petto hebben. De echinacea, de goudsbloem, de smeerwortel, de paardebloem, de klaprozen, de malva, allemaal juwelen voor je huisapotheek.













Er is trouwens voor de moestuinier een hele makkelijke manier om aan bloemen te komen. Laat je sla en je roodlof en je kool maar es doorschieten. Gewoon, niet oogsten, maar laat hem helemaal uitgroeien.

Ten eerste kun je zo, als je geluk hebt, aan zaden komen voor volgend jaar. Maar je ziet ook de meest prachtige bloemen. En je zal zien dat die bloemen nog veel meer insecten aantrekken dan de gecultiveerde uit zakjes gekocht bloemenzaad.

Doorgeschoten roodlof ....







.... een doorgeschoten pastinaak.

Ik heb in mijn oude blogpostjes rondgekeken vanavond, op zoek naar bloemenfotootjes. Hieronder zie je er nog een paar. Dit zijn dus allemaal hele gewone huis tuin en keuken bloemen, die bij mij groeiden en bloeiden op de tuin en tussen de groenten. Nou ben ik helemaal geen bloemenexpert, dus als het bij mij gaat dan moet het jou ook lukken om dit allemaal op te kweken.

Ben je nog niet om? Scroll dan maar even omlaag  :-)
















De potten met Zinnia's zijn een mooie blikvanger voor midden tussen je groenten, als het daar wat te saai wordt. Zinnia zaden heb ik ook nog heel veel over van vorig jaar mocht je daar wat van willen.

Als je helemaal niks doet, een deel tuin laat verwilderen ... krijg je ook veel bloemen. Hele mooie. Zoals deze wilde roos. In het najaar geeft hij ook nog es ladingen met fel oranje rozebottels.





Gewoon, allemaal helemaal voor niks!

Heb je ook al bloemen gezaaid? En gebruik je ze ook wel es in je eten of in je apotheek?





14 reacties:

Es zei

Jaaaa blog naar mijn hart
X Es

Anoniem zei

Mooi pleidooi voor bloemen ! Er zijn best wel wat meerjarige bloemen waarvan je het blad kunt eten in de sla, zoals akelei en alle klokjessoorten (campanula). De lekkerste bloemen vind ik die van de daglelie en de hosta, die hebben een lekkere crunch. Er zijn ook heel wat zaden die je ook in de keuken kunt gebruiken, zoals papaver, venkelzaad en de zaadjes van juffertje in het groen. Je bent in ieder geval in je opzet geslaagd, want ik ga zo meteen de bloemenzaden er eens bij nemen en zien wat we morgen kunnen zaaien.

Tante Titi zei

Super blogje! Ik ben ook zelf ook steeds meer bloemen aan het zaaien en grote fan van Dahlia´s. Ben vorig jaar ook begonnen met zaad oogsten. Deze week geef ik ook zaad weg via mijn blog!
Groetjes martine

HomebijAnita zei

Helemaal om ...de eerste bakjes worden vandaag nog gevuld!
Groetjes Anita

Tanja zei

Ik had hem zelf kunnen schrijven deze blog ;-)! Helemaal eens en ik doe mee hoor! Bovendien is het ook nog eens heel erg leuk om vazen te kunnen vullen met je zelf gezaaide bloemen!

Loveataly zei

Jaaa, door jouw blog ga ik nu extra bloemen zaaien. Je foto's zijn gaaf,vooral die mix langs het pad vind ik mooi. Groetjes, fem

elisabeth zei

wat een ontzettend leuke site heb jij! En wat leuk dat je naar het buitengebied gaat verhuizen. Ik ga je volgen! Leuk om te lezen hoor. Gr Elisabeth
PS ik ga in eigen blogje even reclame voor je maken!

Anoniem zei

Hey heel mooie blog. Super fan van heel veel bloemen in de tuin. Heel mooie zinnia's. ... als je wat zaad teveel hebt...mail me maar op sofie.vancauwenberge@Gmail.com

Clarien zei

Sofie als je zaadjes wil email me even!

Anoniem zei

Zou heel graag zaadjes hebben maar waar vind ik je emailadres

Clarien zei

Clarien1@zonnet.nl

Unknown zei

Heb geen grote tuin maar wel veeeeel gras voor het huis van de gemeente. Wordt niet vaak gemaaid dus daar zou best wat bloemen opkunnen. Vind ik dan. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?!
Al waren het maar klaprozen, beetje kleur!!! Gras bij de buren hoeft van mij niet groen ��
Heeft u goed idee??

Buxusstek zei

In de lente plant ik altijd héél ijn tuin vol met mooie bloemen! Prachtig :)

Unknown zei

Werkelijk om.jaloers op te worden. Niet alleen.om.hrt.eenboudig schrijven over al het.moois (moeilijk schrijven en eenvoudig lezen is een kunst) maar ook zeker het resultaat. We hebben altijd in de droge zandgronden van Drenthe gewoond en sinds begin dit jaar in de modder van Groningen maar ooit ooit hoop ik zo'n rand rixhrichsloot te weten te creëren. Alleen met wat....
Ik heb nu zaad van de klaproos gekregen maar de rest.... Help...