Weerstand.

on woensdag 30 maart 2016

Afbeeldingsresultaat voor baby verzorgen


Plantjes zijn net mensen. Ze hebben veel aandacht en liefde nodig. En je moet goed voor ze zorgen, letten op voeding en vocht en veel frisse lucht en daglicht. Ze beschermen tegen ziektes en gevaar.

Maar je kunt ook overdrijven. In dat beschermen. Je kunt voor je plantjes een superdeluxe omgeving creëren, waar hij geen enkele stress heeft. Maar ja dan bouwt hij ook geen weerstand op.Afbeeldingsresultaat voor baby
Neem de koriander. Ze staan in de kas, lekker beschut en warm, en groeien mooi rustigjes en kalmpjes omhoog naar het licht. Niks geen stress. Niks geen beestjes en niks geen harde wind.

Maar ik wil ze graag naar buiten hebben, want dan worden ze veel steviger en bossiger, dan hier binnen in de kas. Buiten krijgen ze flink op hun donder van de wind. En door al die wind gaan ze veel steviger wortelkluiten maken, en kunnen ze zich beter redden bij droogte.
Nou dit exemplaar hier boven ging dus naar buiten. En wat denk je? Meteen een harde storm eroverheen. Ja dat is dan wel zielig, als hij daar zo ligt neergebeukt. Maar zeker weten, dit wordt een heel mooi sterk exemplaar, die wel tegen een stootje kan!

Terwijl z'n kas broertjes bij het eerste beste windje of tochtje omvallen.

Plantjes die in de kas staan smaken vaak wat zoeter. Ze zijn vaak wat malser en minder vezelig. Planten die buiten staan hebben een tikkie meer bitterstofjes. Die stofjes zijn wapens, waarmee hij zich verdedigt tegen vraat en tegen ziektes. Sommige van die stofjes zijn voor ons ook heel gezond, die beschermen ons ook tegen ziektes.
Ik ben er van overtuigd, als jij een plant eet die op z'n donder heeft gehad, die in regen en zon en droogte heeft gestaan, en die aanvallen van insecten en ziekten en plagen heeft overleefd, dat jij dan de weerstand van die plant zelf ook binnen krijgt.

Een buitenplant eten is dus gezonder dan een kasplant eten. Is mijn conclusie.

De groenten in de winkel zijn vaak vooral kasplanten. Dus (we zijn er eindelijk :) .... wéér een reden om ook wat groenten in je eigen achtertuin op te kweken. Al kun je er maar ééns per week een maaltje uithalen, je geeft een boost aan je weerstand! :D
Overigens, met je vingers in de aarde zitten daar krijg je ook veel weerstand van. Want we zijn veel te schoon.

Goed. Vandaag. De rabarber onder de potten ... het groeit allemaal zo hard het komt er onder uit. Dus die heb ik maar weggehaald. Die potten.


Wow ... wat is het toch een lekkere vroege plant! Nog even en we hebben weer rabarbertaart! Ik geloof dat er inmiddels als wel vijftien planten staan. Allemaal van één moederplant ruim twee jaar geleden. Ja dat gaat heel snel met rabarber.

En bietjes, heb ik geplant. Ik had zo'n rek met bieten opgekweekt. Eerst even dunnen de bietjes, dus van elk trosje ééntje laten staan. Dan de kluitjes in tweeën breken en in de aarde zetten. Ook heb ik nog een tweede rij bietjes gezaaid. Want bieten heb je nooit teveel.


voor het dunnen

na het dunnen

Het voorjaar is volop begonnen hoor op de tuin. De eerste groene strookjes zijn weer te zien, van doperwt en capucijner en van de uien.

Ook was mijn vaste helpertje er om bij de compost te helpen.

En verder ging er nog een emmertje as over de tuin. Over de wortel en de aardappel bedden. Dat kalium uit de as, daar worden die wortels en piepers stevig van. Kalium is ook goed voor ons. Wij worden er ook stevig van. Haha in de cellen dan he, ik bedoel niet dik.


Ja het was weer toppie op de tuin.

Alhoewel ....

..... het was ook een grote bende, aan één kant van de tuin. Ja daar wordt hard geklust door verschillende personen. En dan rolt er wel es een autoband in het nieuwe muntbed. En overal staat troep. En mijn kweektafels zijn allemaal verdwenen.

Ik voelde me even zoals die tweede baby bovenaan! bler bler!! Maar gelukkig schijnt het goed te zijn voor de weerstand, tegenslag.

Kijk wat in de post zat!
Nou, lekker lezen hoor ;-)0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...