Wanneer kan je planten?

on donderdag 24 maart 2016









Oh het is zo verleidelijk ... al die groenteplantjes die je in de tuincentra ziet. Je kunt al van alles kopen. Zomaar kant en klaar een doosje bietjes, wat sla plantjes, wat kolen ...

.... maar zou je dat al wel doen? Kan je ze al buiten planten?

Ik kreeg daarover al een paar keer vragen in de mail. Wanneer kan de sla naar buiten? Wanneer de bloemkool?









Als je een kas hebt, groot of klein, is het heel simpel. Alles wat je aan plantgoed kan kopen kan je nu wel in de kas zetten.

In een grote kas blijft het vrij warm, in een kleine kas koelt het eerder af en loop je dus meer risico. Maar het meeste plantgoed zal wel overleven.

Kijk, begin februari ... in een grote kas.


 


Maar buiten je groenteplantjes in de grond zetten ... dat is een ander verhaal. In de tuincentra krijg je meestal het advies om tot eind april, begin mei te wachten. Dan ben je zeker van je zaak.





Maar het is natuurlijk helemaal afhankelijk van allerlei factoren. Ten eerste, woon je in Zuid Limburg of in Noord Groningen? Scheelt zo een maand!

Het glooiende Limburg .. met iets landklimaat, en zuidelijke invloeden ... ik zou zeker weten in maart gaan planten!









..... maar in het vlakke winderige Noord Groningen, met de kille oostenwinden, en zware natte kleigronden ... daar moet je echt geduld hebben. Soms kun je begin mei nog steeds niks beginnen in die grond!









Ja ons land is klein maar toch ook weer niet zó klein, en er zijn grote verschillen.

Ook de grondsoort van je tuin, zand is snel warm en droog, klei niet, en de ligging, al dan niet beschut, zijn van belang.

Dat bepaalt allemaal hoe vroeg je plantjes de grond in kunnen. Lekker vaag antwoord? Ja dat klopt maar het is niet anders. Er is geen 100% regel.




Wil je zeker van je zaak zijn wacht dan tot begin mei, net als bij de zomerbloeiers. Zo na IJsheiligen kan alles de grond in.

Maar .... zo lang wil de echte tuinder echt niet wachten!! Ik niet tenminste! Dus ga gewoon aan het experimenteren. Vooral met koude-kiemers zoals sla, kool, prei en bieten bijvoorbeeld kun je gerust proberen om nu al uit te planten. Je kunt die plantjes kopen, maar het is leuker en voordeliger om ze zelf op te kweken.

Je kweekt er altijd méér op dan je nodig hebt, want geheid gaat er wat dood. Kijk, van de week ging mijn eerste sla de grond in.







En ach het is niet alleen de temperatuur waardoor de boel falikant kan mislukken ... hahaha welnee, dat is niet je grootste zorg! Het is namelijk zo, dat de hele natuur inmiddels wel zin heeft in een vers groen blaadje, en hola daar staan ineens een hele bende jonge sla plantjes!!

Dus daar komen de overwinterde slakken op af! En de larven in de grond, die vreten ook graag een een mals worteltje van zo'n plantje. Sommige vogels pikken aan de blaadjes. Konijnen lusten gelukkig niet zo graag sla. Maar die eten dan weer je jonge kolen en bieten op.

Nou, moraal van dit verhaal, hecht je niet te sterk aan je eerste opkweek van het seizoen, want het zijn toch maar zwakke broedertjes en zustertjes, in een sterke en meedogenloze natuur! Gewoon heel blij zijn met alles wat er wél overleeft van die eerste aanplant. Want een vers kropje sla in mei, dat je zelf hebt opgekweekt, is echt het aller- allerlekkerste wat je je kan voorstellen!








Nog twee maanden geduld!




2 reacties:

missc50 zei

Zeep maken, dat zou ik ook nog graag een keer willen doen. Alleen ik heb geen houtas. Ik heb geen open haard of allesbrander. De gootsteenontstopper heb ik al in huis, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Heel leuk om te volgen, de leuke dingen die je allemaal doet!

patrick zei

Om wat sterkere planten te hebben, plant ik de gekochte planten in een bloempot, plaats ze in een (tunnel)serre, om dan later uit te planten.