Voorraad.

on woensdag 9 maart 2016

Er is nog één krat aardappels, nog één mand uien, nog wel honderd knoflookbollen, en er zijn ook nog wat droogbonen.

Ja en daarna is het dus honger lijden geblazen!!  :((((

Nou ja .... als we tweehonderd jaar geleden hadden geleefd en arm waren geweest. In die tijd was de periode van maart tot juni altijd erg moeilijk om door te komen  ... want de voorraden waren op en er groeide nog niks. En dan had je toch al snel zo'n 13 of 14 hongerige kindermondjes te voeden ... in je plaggenhutje. Pffff nee dan toch maar liever de 21e eeuw hoor! Met plastic en al! :D

Er is trouwens nog wel voorraad .... onze vriezer zit nog vol met tuinbonen en sugar snaps en andere bladgroenten. En op de planken in de bijkeuken staan ook nog het een en ander.


Maar ... ja wij zitten dus niet in een plaggenhut honger te lijden, en men is hier thuis nogal kieskeurig met groenten. En die weck-groenten in de potten .... die krijg ik er niet doorheen. Nou ja, één potje per week, stiekum weggestopt in een soepje of in een stoofpot, dat lukt nog wel. Maar om nou een grote pan met geweckte snijbonen of bieten op tafel te zetten, nou nee, daar maak ik niemand blij mee.

Ja dat kijg je, als je verwend bent geraakt door de hele zomer verse stevige groente zó van de grond te eten, dan wil je die hele-gare potgroenten niet meer. Dus volgend jaar moeten we iets anders verzinnen met de overschotten. Geen geweckte groenten meer.

Ook het fruit in potten en flessen, zoals de rabarber en de aardbeien en de aardbeisaus .... heel veel potten en flessen staan er nog steeds. Ook dat eten we weinig. Liever de bessen en aardbeien uit de vriezer, die lijken meer op vers fruit dan die uit de potten. Dus, volgend jaar moet dat allemaal een beetje anders met die voorraad.

Het enige wat we wel veel eten uit potten zijn tomaten. En daar hadden we dus weer veel te weinig van. Tomatensausen en tomaten-ketchup en tomatenpuree en gedroogde tomaten en van die kleine tomaatjes in potten.Dus tomaten moeten we véél meer kweken komend seizoen. Ik denk erover om een stuk of wat tomatenplanten kant en klaar te kopen volgende maand, want dan heb je grotere kans op oogst, dan wanneer je ze zelf uit zaad opkweekt.

En dat komt dan weer omdat ons warme seizoen eigenlijk te kort is voor tomaten. En met gekochte planten heb je een kleine voorsprong. Dus we doen beiden. Zelf opkweken en plantgoed.

En ondertussen recepten verzinnen met de 'overschotten' .... vandaag was soepdag, en daar kan je flink wat in kwijt.

Bonensoep met tomaatjes als balletjes. Drie soorten bonen, tuinboon en sugar snaps en snijbonen. Misschien een beetje te ...... bonig?? Maar door de frisse tomaatjes was het een prima soepje. En dat glazige potje links achteraan, dat was kippenbouillon. Die was in glazen potjes ingevroren, ik wist eigenlijk niet zeker of dat kon maar het kan dus, ze zijn tenminste niet kapot gevroren.

Ja dus nu is het ...... de voorraden wegwerken, en alle stiefkindjes komen uit de kast. Veertien potten rabarber-aardbei moes .... wat gaan we daar es mee doen?

En de aardappels en uien en knoflook beginnen natuurlijk nu allemaal uit te lopen. Die willen liever de grond in!
Luxe problemen! ;-)


6 reacties:

Anoniem zei

Best wel een leerproces hé. Ik heb ook geleerd dat er veeeeel meer tomaten nodig zijn en dat de 20 potten frambozen en rabarberconfituur een beetje van het goede te veel zijn. Droogbonen daar had ik er dan weer te weinig van en er mag ook wat meer prei zijn, niet zoals snijbonen, dus straks gelukkig geen geweckte groenten op de composthoop ;-)

natuurlijk-rijk zei

Zelf tomaten zaaien is wel eens zo leuk. Je hebt toch nog een mooie voorraad, altijd leuk!

Tante Titi zei

Wij vinden de gewone geweckte groente hier ook niet zo lekker. Ik weck wel veel sausen en soepen dat gaat prima en kan je ook erg veel in kwijt! En b.v. rode kool wat ik toch echt het lekkerste vind als het zacht is weck ik ook. Het eerste jaar had ik hier ook veel bonen geweckt maar dat vind ik echt zonde.

Anoniem zei

Van de rabarber-aardbeimoes kan je misschien wel een crumble toetje maken. Bv. in eenpersoonsbakjes. Serveren met een bolletje ijs of wat slagroom.
Groet,
Jo

grandma zei

Wij wecken ook niet alles meer. Boontjes , rode kool en bietjes vinden we wel lekker, van de bieten in zoetzuur maak ik vaak een salade om mee te nemen, met wat rucola, zonnebloempitten en feta lekker hoor. Pompoensoep, snijbonen gaan allemaal de vriezer in . Dit jaar hebben we veel bieten ingekuild in een emmer scherp zand gaat prima. Winterwortel op dezelfde manier. Veel groenten kunnen op de tuin blijven staan dat is lekker vers he.
We hebben ook nog veel jam en fruitsaus staan heerlijk door een toetje of in een taart of uh daar een smoothie.

liefs

Clarien Cornelisse zei

Ik ben blij dat ik niet de enige ben die een beetje in de maag zit met sommige oogst ... want het lijkt zo verwend. Maar dat is het niet, vers is gewoon zoveel lekkerder.

Dank voor jullie leuke tips! En mijn moeder heeft ook al een claim gelegd op een aantal potten, dus alles wordt zeker opgegeten! En volgend jaar het teeltplan dus iets aanpassen aan onze smaak. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...