Maart meldt zich ... met regen!

on dinsdag 1 maart 2016




Zonnig in maart, nat in april en koel in mei ....

....... dat is wat een boer het liefst heeft! Nou maar daar trekt Maart zich helemaal niks van aan op deze eerste dag. Zonnige maart? Ha!





Bij de brandweer doen ze er nog es een schepje bovenop. Net als ik er langs loop gaat de spuit vol aan. Ze zijn de slangen zeker aan het testen.

Alsof het nog niet nat genoeg is!






Water ... overal water.

Toch blijven wij Hollanders gewoon doorgaan met wat we altijd doen. We trekken een regenpak aan en stappen gewoon op onze fietsen. We laten onze honden uit onder de paraplu. Oude vrouwtjes zie ik ook worstelen met rollators, en grote plu's als zeilen in de wind. Ja, je moet toch je boodschappen halen?

Ook bij de GAD waar ik spullen weg breng is het gewoon druk, zoals altijd. Het regent. Nou en? Wij kunnen wel tegen een spatje! Onder capuchons gaan we ook gewoon vandaag onze overtollige spullen wegbrengen. Wat een stoer volkje zijn wij eigenlijk!







Hup daar ligt de rommel. Dankjewel hoor GAD dat ik dat hier in de bak mag mieteren.

Achter die afvalverwerking zit een heel interessante organisatie. Enorme bergen van ons afval worden gesorteerd en gerecycled. Daar zou je je ook es in moeten verdiepen, wat er bijvoorbeeld met deze container vol met hard plastic gebeurd.

Maar vandaag niet. Het is studiedag!






Ik ben me alvast maar es aan het verdiepen, in hoe je van grasland een groentetuin kan maken.  Op kleine schaal heb ik dat al wel gedaan .... met een paar tiental vierkante meters tegelijk. Maar nog niet in het groot.

Als ik in de boeken zit kom ik trouwens zomaar een bekende tegen!






Zie je hem hierboven, links op de foto? In het boek 'Bodem onder het Landschap' kom ik dus gewoon onze nieuwe buurman Henk tegen, van de Zonnehorst! Hallo Henk! Wat leuk dat je zomaar in mijn boek staat! :D

Grappig, je ziet zelfs daar helemaal rechts op die foto ons eigen weiland, achter dat hek, een klein stukje ervan!

Nu weet ik ook meteen dat de bodem daar 'Beekeerdgrond' heet. Een voedselrijke humuslaag, bovenop een voedselarme laag van dekzand. Zo ziet de bodem bij de nieuwe boerderij er dus uit. Wel wat anders dan het schrale zand hier in Bussum dus!

Vanavond kwam Marlieke weer terug uit Engeland. Daar is het aanstaand weekend moederdag ... en nu had ze zich daardoor vergist, en dacht dat het hier aanstaande zondag ook moederdag was ....






...... heb ik even geluk!

Nou, we kunnen nog steeds niet op de tuin dus ... met die regen. Kunnen jullie je geduld bewaren?



2 reacties:

Véronique zei

Hallo Clarien,
Zoals ik al eens vernoemde proberen wij in onze tuin de permacultuurprinciepes toe te passen.We hebben 3 jaar na elkaar een flink stuk weide omgetoverd tot moestuin,door te bedekken.Het is veel werk maar eens het ligt moet je alleen maar wachten.Bij de fietsenmaker haalden we grote kartonnen dozen,nietjes en kleefband verwijderen en dan op het gras leggen en flink overlappen.Het gras moet niet eerst gemaaid worden,al het groen is voeding voor de bodem.Op het karton komt een dikke laag stro,(geen hooi daar zitten nog teveel granen in)Wij deden dat voor de winter,en na de winter kan je er aardappelen in planten,en het volgend jaar zaaien,de grond is dan prima.Wij lieten ons inspireren door het natuurlijk tuinieren van Frank Anrijs,hij heeft een zeer interessante nieuwsbrief en blog.Hierna 2 links die wat meer uitleg geven:
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/afgedekt-met-karton-en-stro-en-nu/
https://mail.google.com/mail/u/0/#label/blog+frank/14b545c68c331d47

veel 'natte' groetjes

Clarien zei

Hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg Veronique. Ik ken het principe wel, maar heb meestal niet genoeg geduld voor afdekken met karton...

Maar ik ga je toch opvolgen en een deel van het grasland met karton afdekken. Al was het maar om de verschillende methodes te proberen, en de gevolgen voor de bodem te laten zien. En daar komen dan inderdaad de aardappels!