Jong spul.

on woensdag 2 maart 2016Zo'n bietenzaadje .... dat is wat.

Die zit met 3 of 4 andere zaadjes in een hard bolstertje. Dat stop je in de grond. En als het vochtig genoeg is, dan wordt dat bolstertje zacht, en kunnen de zaadjes ontkiemen. Maar als het te droog is, of te koud, zoals bij mij in de kas .... dan gaat dat soms niet helemaal goed.

Dan blijft dat bolstertje zitten ..... op het hoofd van zo'n plantje ..... hij kan dan z'n kiemblaadjes niet uitvouwen. Het lijkt net alsof hij een petje op heeft, en dat er niet af kan krijgen. Het steeltje wordt langer en langer, maar de blaadjes blijven dichtgeplakt zitten door dat petje. Arm bietje ...

Soms gaat het vanzelf goed. Soms gaat het plantje dood. Soms kun je helpen door het bolstertje eraf te trekken, heel voorzichtig. Hierboven heb ik dat gedaan. Je ziet dat de blaadjes nog steeds samen blijven zitten, er zit een soort velletje nog om.

Ja hoor es .... nou moet je het verder zelf oplossen hoor! Dat ga ik er niet afpeuteren. Zo'n dun velletje, dat moet hij zelf maar oplossen. Morgen weer even kijken of het eraf is!

Kijk de wortel komt ook op. Die heeft geen bolster. Gewoon twee mooie kiemblaadjes.

En in een hoekje staan de jonge kolen te lawaaien in hun couveuses. Hallo hallo hallo daar zijn wij! Allemaal tegelijk. Allemaal lekkere kolen!

Ja en ik heb nog geen opkweek-bedje klaar voor de kolen. Het is nog te koud buiten. En om ze nu eerst in aparte bakjes te zetten, zoals dat eigenlijk hoort .... hm ... is er geen makkelijkere manier? Waarom niet gewoon op de grond in de kas?

Mooi plekje zoeken. Doorspitten, vlak maken, water geven, en dan met stokjes een soort van vakjes maken. Zes vakjes, voor zes soorten kool.

Zo ook weer gepiept. Van de couveuse naar de creche. Ach ja het is wat met dat jonge spul. Je bent er maar druk mee! :D

En morgen is de eerste Nordic Walk les. Nou ja ik heb ze al wel vaker gegeven, maar dat is al weer heel wat jaren geleden. Morgen start een nieuwe serie van zes lessen, want dat is wel genoeg om de techniek te leren. Het is niet zo moeilijk.
Ik ben benieuwd of er mensen komen opdagen ... want het gaat wéér stortregenen morgen .... :(

.... dus dat wordt zoiets .....Naja.1 reacties:

Harold zei

Stok-sjokken. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...