Hoofdstad.

on dinsdag 22 maart 2016
Gisteren was er nog helemaal geen sprake van aanslagen en geweld, en liep ik nog vrolijk door Amsterdam. Niks geen angst om in een grote stad en om in een propvol station te zijn. Welnee. Het was heel leuk op het drukke CS, de pianomuziek schálde over de perrons.

Een man, ik denk een toerist, hij zag er niet nederlands uit, zat voluit te spelen. Het schalde door het station. Vrolijke wijsjes, sommige mensen gingen zelfs dansen. Ik dacht even aan een flash mob maar nee hoor het waren gewoon jolige Amsterdammers.

En toen ging hij ook nog zingen! En tussen de liedjes door, onder het applaus, even met een grote witte zakdoek zijn hoofd afvegen.


Ja, ik voelde me heel veilig gisteren in Amsterdam. Alles was koek en ei, veel blauw op straat. Verdorie, zoveel blauw zelfs dat je er soms helemaal niet langs kon!

Je hebt geen idee dat elders mensen plannen maken met bommen in metro's.

Het was gisteren nog ietsje-minder-plastic dag, dus bij het baggerschip ging ik even kijken of er veel plastic van de bodem van zo'n gracht wordt opgeschept. Maar er was helemaal geen afval in de gracht. Alleen maar modder.

Zou er geen troep meer in de gracht gemikt worden? Worden de Amsterdammers schoner?

Zelfs op een bewolkte dag ziet een stad er nog steeds aantrekkelijk uit. Die scheve huizen, de fietsen, de mensen, de energie .... geen wonder dat het altijd druk is in een stad. En geen wonder dat fanatici altijd steden als doelwit nemen. In Punthorst zie je geen extremisten.


Plastic zag ik trouwens wel genoeg hoor. Wat dacht je van een paspop als aquarium? Je moet er maar op komen!
Even een salto mortale in het kruis! Maf gezicht! Ze hebben wel lekker de ruimte, die visjes.

Vandaag zou je er misschien niet naar toe zijn gegaan, maar gisteren liep ik gewoon over de drukke Noordermarkt. Zelfs op een koele maandagochtend is het daar druk. Veel te zien, veel te horen!


Die man hier onder was een rasechte Amsterdamse marktkoopman. Hij had echt lol in z'n vak. Goochelen met schoteltjes en met euro's. Wat een entertainer.

De dame wilde graag een stenen beeld kopen. Het was een beeld van het bovenlijf van een vrouwenfiguur. Maar toen zag ze dat er een scheur in het beeld zat. 'Er zit een scheur in, hoe kan dat nou?' vroeg ze.
'O dan heb ze weer staan Dansen Bij Jansen gisteravond zeker.' zegt die man.
Altijd metéén een repliek. Ik moet daar eerst een half uur over denken, over zo'n mopje. 


Op de volgende markt, in de Westerstraat, liepen haast alleen maar vrouwen, want dat is de stoffenmarkt. Gelukkig, zo te zien zijn natuurlijke stoffen in de mode aan het raken, in plaats van al dat acryl en polyester wat je een paar jaar geleden vooral zag op de markt.

Mensen willen zeker toch liever natuurlijke materialen? En duur is het niet hier. Mocht je stoffen nodig hebben, je hebt hier zelfs katoen voor 1 euro per meter.

 Zo mooi al die kleuren. Vooral die geweven stoffen, met van die Indiaanse motieven, die vind ik mooi. Maar die zijn geen 1 euro per meter hoor! :D

Tegenwoordig zijn er ook nog steeds kwakzalvers op de markt. Net als in de Middeleeuwen. En klanten hebben ze ook nog steeds. Veel zelfs.

Nou, neem wat kruiden of wat vruchtensap, vermeng het met véél suiker, en noem het medicinale crystals. Kun je goed mee verdienen! Haha wat slim gevonden weer!

Iets verderop. Ook een slim concept, voor de duurzame mens. Boekjes van echt leer met echt papier. Papier dat nog traditioneel gemaakt wordt, ergens in India.

De boekjes zijn heel populair en worden bij bosjes verkocht. Je kunt ook losse vullingen van alleen het papier kopen.
Grappig.

Ik neem alleen maar 1 boek mee, over tuinen, omdat er een heel artikel in staat met tips over bladluis. Wat je daar allemaal aan kan doen.

Dat was de markt. Het lijkt allemaal wat duurzamer te worden, qua producten dan ... maar de verpakkingen ....
..... nog gewoon plastic tasjes hoor! :D

Nou ja, komt nog wel. Kijk en daar heb je die twee mannen ook die daar altijd op de brug zitten te spelen. Op de Lekkeresluis. Want zo heet die brug. Altijd zitten ze daar.


Ja het was een hele fijne onbekommerde ochtend gisteren, in Amsterdam. Ik ging terug met de trein van 14.00

Om 14.20 werden op het Amsterdamse Centraal Station twee perrons ontruimd, vanwege een verdacht pakketje. En vandaag de aanslagen in Brussel. De terroristen zullen nooit winnen, maar angst en verdriet zaaien, daar slagen ze helaas wel erg goed in.

4 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Het zou zo mijn verhaal geweest kunnen zijn. Alleen bezocht ik Ròtterdam..

Crafts 'n' Skills zei

Het zou zo mijn verhaal geweest kunnen zijn. Alleen bezocht ik Ròtterdam..

Emmie zei

Leuk, dat boek Rozengeur en zonneschijn.
Zeventiger jaren gekocht, een van de eerste tuinboeken in een tijd dat tuinieren door mij net ontdekt werd.

Kitty Seebregts zei

We hadden elkaar zo maar tegen kunnen komen op de Noordermarkt!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...