Capriolen.

on zaterdag 5 maart 2016
Vrijdagochtend, 11.00. In een dikke sneeuwbui rijd ik naar het noorden. Ter hoogte van Harderwijk gaat een lampje branden op het dashboard, dat eruit ziet als een accu. Met zo'n plusje en minnetje erboven. Foute boel? Stoppen of doorrijden?

Bij een parkeerplaats kijk ik in het boekje. Acculampje brandt ... dan is er een probleem met de accu of dynamo .... wellicht kunt u nog even doorrijden. Goed, ik rij door. Dan ..... gaan de ruitenwissers ineens trager, de blower laat het afweten ... hola, toch maar van de weg af. En daar sta je dan. Op een woonboulevard in Zwolle.

De ANWB bellen. Nou in een wip is de gele bus - inclusief handige meneer - ter plekke. Ik heb het nog geeneens koud.Maar het blijkt toch niet zo eenvoudig. Er is iets doorgebrand, waardoor de dynamo de accu niet meer kan opladen. En dat doorgebrandde dingetje zit helemaal onderin. Eerst moet er van alles uit om bij dat dingetje te komen.

De aandrijfsnaar is ook losgeraakt, die bengelt daar ook nog ergens tussen. Arme meneer, die staat maar in die kou te wroeten in dat motorblok. Ik sta allang binnen in een warme winkel ......


....... naar buiten te koekeloeren. En als dat gaat vervelen ga ik rondkijken. Leuk hoor een bedden zaak. Lekkere bedden zeg. Lekker warm zien die spreien eruit.

Pfff je krijgt er slaaaaaaap van, van al die warme zachte bedden.


Kijk dat vind ik nou een mooi patroon. Dat wit met groen. Leuk om een keer een sprei te maken in die kleuren. Veel wit met een paar groene vlakken. Onthouden.

Maar dan belt de meneer, waar of ik blijf, want het is klaar.

Nou ja .... niet helemaal. Hij heeft geconstateerd hij 'het dingetje' (ja hij heeft de naam wel 4x genoemd maar ik heb daar geen vakjes voor) niet kan vervangen. Hij gaat vóór mij aan rijden naar een wegenwacht post, waar ik een sterkere accu krijg.

Daarmee kan ik naar Bussum rijden naar mijn eigen garage, en die accu moet ik dan per post weer terugsturen. Ik krijg de retour doos er meteen bij. Wat een goeie service!!

Nou daar staat die accu dan naast mij als een soort bypass. De snoeren gaan via het raampje naar mijn eigen accu. En alles heb ik uit. Radio, blower, koplampen op dimlicht, ruitenwissers op halve kracht. Terug naar Bussum. Maar .... helaas pindakaas.

Ter hoogte van Strand Nulde gaan de ruitenwissers weer uit, en durf ik niet verder. Je ziet geen drol als de blower uit is en het sneeuwt. We gaan de weg maar weer af .... gelukkig is daar een Postillion Hotel met lekkere warme koffie. En een broodje ... het is inmiddels twee uur.


Weer de wegenwacht bellen, een beetje timide nu. 'Ja daar ben ik weer (alsof ze dat nog weten!) en ik heb wéér pech. De noodaccu is nu ook op.'

Weer een vriendelijke meelevende mevrouw. Ja hoor er komt weer iemand naar u toe.

En daar is meneer twee. Hij hoeft niet lang te prutsen. Dat heeft meneer één al gedaan. Hij kent mijn auto wat beter, en zegt dat een Chrysler nou eenmaal heel veel energie slurpt  (nooit geweten!)(dus ik rij al 20 jaar in een zeer ONduurzame auto!) en dat die het maar een kwartier uithoudt op zo'n noodaccu.

Slik. Wat nu?

'Ik sleep je naar je garage.' zegt meneer twee. Wow!! Echt?

Ja hoor. Hij meent het echt! En moet je nu zien!! Uit die gele bus komt zomaar een karretje tevoorschijn, die onderdeel voor onderdeel zichzelf uitklapt. Ik vind het net dat karretje 'Curiosity' wat op Mars rondrijdt.

Je maakt wel wat mee hoor, met panne!!
Er komt zelfs publiek aan. Een meneer met een paardekar stopt bij ons, en wil dat ook wel es bekijken, hoe mijn auto op zo'n klein sterk karretje gehesen wordt.

'Ik haar loast ook panne,' zegt de man, 'moar mien vraaw har net de weegnwacht deruut gooit en dou mos ik alles zulf betooln.' (Ik had laatst ook pech maar vrouwlief had net de ANWB opgezegd en toen kreeg ik een dikke rekening.)

Nou ik ben vandaag heeeel blij met mijn ANWB lidmaatschap!


En daar gaan we! In de spiegel kan ik mijn trouwe vierwieler zien bungelen op het karretje. Zo te zien vindt hij het hartstikke leuk! Haha .... die blauwe wieltjes daar aan de zijkanten!! Het lijkt wel alsof er een smurf meerent!

Nou we zijn gearriveerd hoor! Het is half vijf en de garage is nog net niet dicht. En daar gaat Curiosity weer, wiel voor wiel vouwt hij zich op en past weer precies in de bus! Niks geen gedoe met grote sleepwagens die gebeld moeten worden, en waar je dan weer lang op moet wachten.

Nee hoor, gewoon zo'n klein cute karretje!

 Wat een dag was dat, gisteren!

En dan ... nog wat andere capriolen. Wil je nog weten hoe het met velletjes-bietje is afgelopen? Kijk maar, het is helemaal goed gekomen!

Tadaaaaa! Frank en vrij zijn de blaadjes!

Wat betreft het zaaien. Ik heb deze week weer een paar bakjes sla gezaaid. Weer vier soorten. Als je steeds verse kroppen wil in het voorjaar en in de zomer, dan moet je zo om de vier weken wat sla zaaien. Dan heb je continu sla, over een paar maanden.

Als je alles tegelijk doet, een veel voorkomend beginnersfoutje, dan heb je eerst een overschot, veel te veel sla tegelijk. En zo halverwege de zomer .....  ineens een groente-stop op je tuin. Dus hou daar nu al rekening mee. Steeds kleine beetje tegelijk zaaien.

Behalve sla heb ik ook alvast wat tomaten gezaaid. Dit hierboven zijn de nieuwste biologische rassen van Bolster. Hoe nieuwer de rassen, hoe beter ze tegen allerlei ziekten en virussen kunnen, vandaar dat het handig is om die te nemen. Wel zuinig ermee, ik kreeg maar tien zaden per pakje.

En ondertussen zijn we ook bezig met plattegronden en bouwtekeningen .... Paul blijkt een hele beste architect te zijn zomaar!

Ja en nu alweer bij het einde van de zaterdag belandt! Ik wil als laatste nog een leuke tip van Nicolette doorgeven. Want daar aten we vanavond. En ze had (vond ze zelf) hele simpele pizza's gemaakt, en die waren superlekker en ook heel praktisch.

Je neemt allerlei soorten (winter)groenten zoals peen, pastinaak, aardappel, pompoen, kool, broccoli, uien, selderij, noem maar op. Snij dat in grove stukken, en grill die, met wat zout, olie en knoflook in de oven.

En met die gegrilde groenten beleg je dan kant-en-klare pizzabodems met tomatensaus (van AH) en dat gaat in de oven. Zo je wil, met nog wat geraspte kaas of kaasblokjes.Maar alleen met de groenten kan ook. Smullen!!

Fijn weekend! En maandag .... een nieuwe serie! :D
2 reacties:

Jan zei

Ik heb gisteren een minicursus Pesticide van Velt gevolgd, ben jij eigenlijk al lid van Velt , ik vind het echt iets voor jou. Kan je volgend jaar meedoen met de Open Tuindagen van Velt op je nieuwe adres.
www.velt.nu
Gr Jan Wilde een Tuin.

Clarien Cornelisse zei

Nee ik ben nog geen lid. Dat staat ergens op een todo lijstje! dank voor de reminder Jan! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...