Maandag, vraag en antwoord (2)

on maandag 8 februari 2016







Ha Clarien,

Daar zie ik op jouw composthoop toch ineens citrus-en aardappelschillen. Ik heb altijd gedacht, dat dit niet goed is voor het composteren. En ook geen bewerkt eten. 

Wij hebben één plastic compostvat en jij hebt er drie naast elkaar. Ligt daarin de oplossing? 

Dank trouwens voor je altijd maar weer inspirerende blogs en heel veel succes met jullie aanstaande verhuizing en alle gedoe er omheen.
Hartelijke groet, E.


Hoi Clarien, ik vroeg me af of de bestrijdingsmiddelen die aan de buitenkant van bijvoorbeeld bananen- en sinaasappelschillen zitten niet schadelijk zijn voor de beestjes op de composthoop? Die pesticiden zijn ten slotte bedoeld om insecten te doden. Zou er een effect op je composthoop zijn? Ik durf dat soort schillen nooit op de compost te doen, die gooi ik in de gft-bak. Misschien wel onterecht. Weet jij daar meer over? Groetjes, Gerda.





Hallo Gerda en E!

Goed dat het weer even omhoog komt, de vraag wat nou wel en wat nou niet op de compost kan. Ja bij mij gaat elke kruimel organische materiaal  erop. De enige voorwaarde is dat het biologisch moet zijn. Die schillen zijn dus onbespoten Gerda! :D

Ik heb een klein emmertje voor als we es een keer ‘gewone’ sinaasappels of bananen hebben, en dat gaat dan in de GFT cliko (en blijft daar wel een half jaar in zitten omdat die bak amper gebruikt wordt …)

Maar zoals gisteren waren we met een hele bende eters, en hadden we kipkluiven. Die botten zitten nu allemaal gewoon in de Bokashi emmer! :D  En dat komt goed! Want een dood dier vergaat als een tierelier in de natuur. Botten en tanden en haar en al! :D

In principe verteert alles, de natuur kan alles aan, als het maar chemie vrij is. Wel is het belangrijk om variatie te hebben. Dus als je erg veel sinaasappels perst, zou ik die schillen niet op één bult gooien, maar goed mengen met oud blad, of gras, of bijvoorbeeld hout- of krantensnippers  (geen kleurinkt) 

En dan … het is natuurlijk ook afhankelijk van je thuissituatie. Als je een kleine tuin hebt, en je compost hoop is open, en dicht bij de buren … dan kun je niet  je visgraten enzo daar zomaar opgooien. Je fruit ook niet want dan zul je zien dan hebben ZIJ de wespen. Dan moet je het beter sorteren en bijvoorbeeld alleen rauw groenteafval en snoeiafval erop. Maar je kunt je overige organische afval best in een Bokashi emmer laten vóór verteren, en dan later begraven onder in je compost.






Hallo Clarien.

Zou ik misschien het patroon van de boodschappentas mogen?
Dan kan ik er een paar maken en m'n quiltgroep stimuleren er ook te gaan maken.
En gebruiken natuurlijk.

Met vriendelijke groet J.

Hoi J.
Wat leuk dat je dat doet! Jouw quiltgroep gaat natuurlijk van die prachtige patch work tassen maken!
Ik zal het patroon woensdag in de ‘groene balk’ zetten, dan komt ook het teeltplan er op (wat ik ook steeds vergeet!).
Succes met de tasjes! :D









Hallo Clarien. Ik ben zo´n typische stille meelezers, maar nu op je uitnodiging van vraag en antwoord hoor je toch eens wat van me!

Mijn vraag is heb jij een tip voor de ´magere groene zielige groenten´ die in mijn bakken groeien. Ik zal  vertellen hoe ik daarbij te werk ga. In bakken zaaien in de tuin waarin pure potgrond. Dat een beetje vermengd met de ondergrond. De bakken staan dus los op de grond, alleen maar buitenkanten, geen bodem en ,alles van hout. Nu komt het wel op na het zaaien maar zo rond de zomer dan stopt de groei en blijven de groenten klein ,ondermaats.

bijvoorbeeld bij de radijzen zie je juist een hele goede start, mooi groen blad, maar helaas met kleine langwerpige radijzen. De bonen gaan meestal goed. Ook pompoenen waren klein vorig jaar

Zou ik het meer moeten bemesten en zo ja heb je ook een tip waarmee? Ik heb het gewoon in de tuin en, vooral zandbodem. Hart. dank alvast, M


Hallo M.

Ik zie ze voor me, die bakken in jouw tuin. Met plantjes die mooi opkomen en dan in de zomer ineens niet verder willen … pff wat frustrerend!

Zoals ik lees uit je verhaal denk ik dat je wat compost aan de potgrond moet toevoegen. In potgrond zit (kunst) voeding voor een aantal maanden, en dan is het in één keer op. Dus je planten krijgen in het begin een flinke dosis voeding en dan net als ze het nodig hebben om een krop of knol te maken, is de voeding op. En compost verteert langzamer en geleidelijk. Dus je groenten groeien ook langzamer in het begin, maar wel gelijkmatiger en zullen niet snel stilvallen. Slow food.

Radijzen die veel blad maken en weinig ondergronds presteren hebben vaak een teveel aan voeding.

Wat ik dus zou doen is … compost verzamelen (of kopen) en de potgrond daar half-half mee mengen. En als het kan ieder jaar méér compost gebruiken en steeds minder potgrond. Is nog goedkoper ook. Succes!








Enkele weken geleden je blog ontdekt, en ik ben je verhaal vanaf het begin aan´t lezen, tot hier dus. Mijn boontjes mislukken ook keer op keer, telkens zuur, hoewel de weckpotten niet open gingen maar goed gesloten bleven. Als je het doet, zoals die tip op die site, waarnaar je verwijst, zitten er dan nog wel vitaminen in die boontjes? Ik denk dat je dan enkel nog de vezels hebt om op te eten (ook goed natuurlijk) maar de vitaminen en mineralen zijn,(denk ik dan) in het water getrokken, dat weggegoten wordt.  (anoniem)

Hoi!
Nou daar worstel ik zelf ook mee … is het nog wel gezond de inhoud van die potten? 

De Goeroe op het gebied van zelfvoorzienend leven,  John Seymour, raadt ook af om groente te wecken, precies om de reden die jij geeft. Hij doet wel aan wecken van fruit en tomaten omdat je die veel korter hoeft te verhitten vanwege de hogere zuurgraad.

Ik ga door met onderzoeken … in de toekomst misschien een ‘hoge-druk-weckketel’ gebruiken waarin je kort en heel heet kan wecken, net zoals bij de potten van Hak bijvoorbeeld gebeurt. Dat schijnt minder vitamine verlies te geven. En verder bewaar ik zoveel mogelijk ‘puur’ dus door drogen, opslaan in een kuil, fermenteren, etc.

Misschien nog anderen die zich hierin hebben verdiept?

Overigens .. de truuk om boontjes te laten voorkoken (kort) en dan de volgende dag kort wecken, hielp bij mij wel. Heerlijke boontjes, en ook nog vrij stevig, dus geen snot zeg maar .. :D





En tot slot .. kreeg ik via de mail nog de slimme tip dat plakken en knippen helemaal niet werkt bij Blogger ... het beste is alle teksten gewoon overtypen. Bedankt voor het meedenken Zem!

Nou ik heb stukjes tekst overgetypt maar ook een deel weer zitten plakken en knippen, hoop dat het leesbaar is! Dank voor jullie leuke vragen. Vandaag zijn de meest recente beantwoord, de oudere komen ook aan bod, maar die moet ik even bij elkaar zoeken ... :D



3 reacties:

Anoniem zei

Hallo,
Ook een reden voor het zuur worden van geweckte boontjes kan zijn dat de grond te rijk ( bemest) was.
Mijn ouders hadden dat ook vaak. Een familielid is levensmiddelen technoloog ( heet dat wel zo ? ) en vertelde dat met name bij boontjes dit een probleem is.
Verder helpt het bij mij ook om de boontjes eerst kort voor te koken en daarna pas wecken.
Jantsje

Clarien zei

Dank voor je aanvulling Jantsje!! En ... zou je me ook het emailadres van je levensmiddelen-technoloog-familielid willen sturen? ... want daar zou ik graag veel meer over willen weten. bvd

Ellen zei

Ik weck mijn boontjes inderdaad met een hoge druk weckketel en die blijven gewoon goed. Hoeveel vitamines er bewaard blijven weet ik niet. :)