Maandag, vraag en antwoord (5)

on maandag 29 februari 2016




Het was weer een koude nacht! Niks geen zaaien en poten dus vandaag! We gaan gewoon vrolijk verder met .... vragen beantwoorden. Vanwege de privacy plak en knip ik soms in jullie vragentekstjes, dus als het er iets anders uit ziet .... dan komt dat daardoor! :D

Monica heeft twee kleine jongens, en wil met het hele gezin aan een moestuin beginnen. Leuk!! Ik herinner me nog zo goed al die enthousiaste kinderen op de zelfoogst-tuin bij Land en Boschzigt.







De vragen van Monica gaan over het zelf maken van wasmiddel.


Hoi Clarien,

ik lees al een tijdlang mee op je moestuinblog, en heb al veel ideetjes opgedaan. Met onze twee kleine jongens (van 3 en bijna 6) gaan we komende voorjaar  ook een moestuin maken in onze voortuin. ze hebben er al heel veel zin in en hebben al zaden gekregen van opa en oma, dus voorzaaien kunnen we al (in van.  die kartonnen bekertjes.)

Mijn vraag is over het wasmiddel. Onze jongste heeft last heeft van huidproblemen, we hebben er al veel aan gedaan. Zalf en verschillende cremes heeft hij gehad maar het komt steeds terug. Maar aan wasmiddel had ik niet gedacht. Nu wil ik dat ook gaan proberen te maken. Maar ik heb nog een aantal vragen

hoeveel gebruik jij per wasbeurt? Wat is Borax poeder? Is dat niet slecht voor de huid?  Kun je je wasmiddel lang bewaren en bederft het niet? Was je alle wasgoed met je eigen wasmiddel of alleen maar een deel? En hoe kom je aan goede olie?

Ik hoop dat je (een deel van)de vragen kan beantwoorden. Alvast heel erg bedankt,

Hartelijke groetjes van Monica Bosman!


--------------

Hallo Monica!

De hele familie is erbij betrokken, bij jullie moestuin. Wat leuk!! Misschien heeft opa of oma nog leuke tips voor de tuin?

Wat het wasmiddel betreft … ja bij (mijn) Paul scheelt het enorm als we gekochte of zelfgemaakt wasmiddel gebruiken. Zijn huid reageert daar heel sterk op. Maar of dat voor iedereen geldt weet ik natuurlijk niet. Als jou zoontje van 3 allergieën heeft dan kan dat van het wasmiddel komen maar ook van voeding, van stress, van allerlei andere oorzaken.

Maar natuurlijk kun je het wasmiddel proberen .. baadt het niet schaadt het niet. En de geurolie die erdoor gaat, kan zelfs een heel goed effect hebben op de huid.

Over je vragen. 

Ik gebruik 2 volle wasbollen per wasbeurt, en de wastrommel zit altijd helemaal vol. 

Borax poeder is een soort zout. Het heeft een mild reinigende en blekende werking. Het is trouwens ook licht ontsmettend en werkt zelf tegen slakken. Maar erg milieuvriendelijk is het niet, dus ik overweeg eigenlijk zelf om maar te stoppen met Borax. Het is voor zover ik weet niet slecht voor de huid.

Het wasmiddel kan je vrij lang bewaren. Ik denk wel een jaar maar weet het niet zeker omdat ik altijd een voorraad maak voor 3 tot 6 maanden tegelijk.

Ik was bijna alle wasgoed hiermee. Heel soms doe ik een witte was apart (bijvoorbeeld de witte overhemden van Paul om ze even weer superwit te krijgen) met een speciaal middel voor witte was.

De olie haal ik bijvoorbeeld bij 'De Tuinen', of een andere drogist. Ik let erop dat het etherische olie is, dat wil zegge pure olie uit planten, door destillatie verkregen. Hoe goedkoper de olie, hoe meer je aan de kwaliteit mag twijfelen … dus neem niet de goedkoopste en kijk goed op het etiket!


Succes met jullie tuin! Groetjes van Clarien



En dan ... de vragen van Lutgarde.

Zij vroeg over de rozemarijn shampoo, wat ik met de resten van de shampoo deed omdat je lang niet alles uit zo'n glazen fles krijgt, en er veel shampoo tussen de gezeefde rozemarijn takjes blijft zitten. Ook vroeg ze hoe het was afgelopen met het experiment met de zelf gekweekte gember van vorig jaar. Of dat nog gelukt was.




rozemarijnshampoo in wording ...

Lutgarde, wat ik met de resten van de rozemarijnshampoo doe? Ik gooi alle resten in een kom, giet er warm water over, en zeef dat dan door een doek. Het spoelwater kun je heel goed gebruiken om je haar mee te wassen. Gewoon een kopje vol over je haar heen gieten en dan wassen. Dus je hoeft niks weg te gooien. En de uitgezeefde takjes gaan op de compost.

En de gemberwortel .....







.....  ik had vorig jaar een stuk van die wortel in een pot aarde gestopt. Er groeide een lange spriet uit, maar ik heb hem niet zo goed verzorgd .... hij ging dood. Dat wil zeggen het bovengrondse groene deel.

De wortel was inmiddels wel in volume verdubbeld. Je kunt dus heel goed gemberwortel zelf kweken! Alleen is de plant bij mij helaas gestorven door verwaarlozing ....

Volgend jaar nieuwe poging!

En dan de vraag van Yvonne en Arthur. Over rogge!





                       









                   

Hallo Clarien


Elk jaar zaaien we een stuk in met winterrogge en aan het einde van de
winter knippen we dit kort af en spitten de wortels onder.
Bij biologisch/natuurlijk tuinieren wordt er echter niet gespit, omdat
dit de bodemstructuur aantast.
Hoe kan ik nu zonder te spitten de groenbemester onderwerken? Zonder
spitten gaat de winterrogge gewoon weer uitlopen.

Groeten,
Yvonne



Hallo Yvonne.

Om te beginnen is het een heel goed idee om winterrogge te gebruiken als groenbemester. Daarmee hou je de mineralen vast op het land, en voorkom je dat het land 's winters bloot ligt en uitspoelt.

Het nadeel van winterrogge (en andere granen) is dat het goed moet worden omgespit. Als je dat niet doet groeit het steeds weer uit vanuit de sterke wortels. Ik heb zelf ook die ervaring, net als jullie. Daarom heb ik besloten om op de bedden van de 'vroege' gewassen zoals erwten en tuinbonen, geen winterrogge meer te zaaien.

Natuurlijk kun je het gewoon omspitten, zoals jullie nu doen. Dan heb je mooie verteerde rogge in de bodem, en het komt niet steeds meer terug.

Yvonne, je schrijft dat er in de biologische landbouw niet wordt gespit. Maar dat is niet waar. In de biologisch dynamische landbouw wordt vólop gespit en geploegd, omdat dat vaak de enige manier is om je land 'schoon' te krijgen en van de groenbemester-resten af te komen.

In de permacultuur-tuin wordt niet gespit. Daar houdt men de bodem helemaal intact.

Zelf ben ik ook nog steeds aan het uitproberen. Soms spit ik wel, maar als het even kan, bijvoorbeeld op de aardappelbedden, waar het niet zo nauw steekt met wat gewas-resten, dan spit ik niet. NIET spitten is beter voor de bodemstructuur en het bodemleven, maar WEL spitten is soms gewoon nodig om een schoon zaaibed te krijgen, zeker voor de vroege teelten.

En dan hangt het er ook nog es vanaf of je een nieuwe of oude tuin hebt. Op een oudere tuin, die al lang gecultiveerd is, zul je veel minder hoeven spitten dan op een nieuwe tuin, waar je soms nog bouwzand-lagen in de bodem hebt zitten.

Mij advies voor jullie .... spit alleen door daar waar je vroeg wil zaaien. En het wortelveld ook doorspitten. Maar probeer ook sommige stukken zonder spitten, bijvoorbeeld je aardappelen, mais, bonen en pompoenen veld, want dat zijn makkelijke sterke gewassen, die je pas later zaait en poot. En kijk hoe dat bevalt. Dan pas je je methode het jaar daarop weer aan.


Gewoon proberen, experimenteren, zo wordt je de beste tuinder! Succes!






Dit was voorlopig de laatste vraag en antwoord maandag. Vanaf volgende week start er een nieuwe rubriek. En daar ga ik nu even voor in de boeken duiken! :D






Maar vragen kun je natuurlijk altijd blijven stellen, die doen we vanaf nu weer gewoon tussendoor.




5 reacties:

Anoniem zei

Kijk, daar hou ik nu van. Je antwoord op het spitten en de groenbemester. Zelf spit ik nooit (gewoon te lui ;-)) en gebruik dan ook geen groenbemester, maar hopen mulch. Hoe ik het doe speelt in deze geen rol, het leuke aan tuinieren is dat je kunt kiezen tussen verschillende methodes, en die methode kiest die voor jou het beste voelt. Zolang je maar van de gifspuit en de kunstmest is het volgens mij prima wat je doet.

Els zei

Wat wellicht zou kunnen is dat de Rogge onder karton een maandje of 2/3 kan afsterven. Bovenste eraf maaien, karton erop, maaisel en compost er bovenop leggen. Dan sterven de wortels af en zorgen diep in de grond voor organisch marteriaal, hebben we beestjes in de grond een feestje, en lekker niet spitten voor je rug.
Dat kan dan alleen voor wanneer je er wat latere gewassen opzet, zonder voorteelt. Pompoen en andere vruchtgewassen daarvoor perfect, want dan maak je een gaatje in het karton voor de plant en laat je de rest van het karton nog lekker liggen als mulch.

Anoniem zei

Hallo Clarien en Monica,
Wat betreft het zelf maken van wasmiddel, zie de website van greenevelien.com. Via haar recept heb ik met Olijf bio-zeep van de Traay of nog milieuvriendelijker savon de marseille (ecodoo) zelf wasmiddel gemaakt. Het is niet veel werk. Ik heb lege appelsap flessen gebruikt om het wasmiddel in te doen. Voor de witte was moet je even bij greenevelien kijken.
Wat heb je nodig:
- 80 gram zeep
- 5 liter water
- hervulbare flessen met wijde openingen
- eventueel etherische olie voor een geurtje

Hoe ga je te werk:
- Rasp de zeep, dit gaat heel gemakkelijk met een grove keukenrasp
- Kook 5 liter water
- Voeg de geraspte zeep toe en roer totdat deze volledig is opgelost
- Eventueel kun je nu een paar druppels etherische olie toevoegen
- Laat het een beetje afkoelen en giet het dan in de hervulbare flessen
- De zeep is eerst heel dun, maar wordt vanzelf dikker!

Groetjes Marieke

Zem zei

Het stukje over spitten in de biologische landbouw en niet-spitten in de permacultuur was voor mij ook verhelderend.
We willen immers zo goed mogelijk voor de aan ons toevertrouwde bodem zorgen en hoe gezonder onze bodem is, hoe minder spitten nodig is. Misschien zit er nog wel iets tussen spitten en niet-spitten in?
Ben benieuwd hoe het straks zal gaan op je nieuwe landerijen ;-)
Hartelijke groet, Zem.

Clarien zei

Er zijn inderdaad verschillende methodes, de een gaat wat sneller dan de ander.

Es leuk idee van die pompoenen in zo´n gat zetten!

Marieke dankjewel voor je uitgebreide en volledige omschrijving van zeep maken!

Zen iets tussen spitten en niet spitten in ... ja daar zoek ik ook naar! :D