Deuren.

on donderdag 18 februari 2016
Als je een huis gaat verlaten waar je 18 jaar gewoond hebt .... dan is dat geen kattepis. Elke hoek en elke muur en elke deur heeft geschiedenis. Dat laat je allemaal achter.

Wat voor mij goed werkt als 'afscheidstherapie' is het hele huis hoekje voor hoekje, muur voor muur, deur voor deur en kast voor kast, helemaal schoonmaken, en alles repareren. Het huis moet er stralend uitzien. Tot in de finesses.


Een ander vindt dat misschien nonsens. Komop, trek die deur achter je dicht, en wegwezen!!

Haha ja zo kan het ook, maar niet met mij en met ons huis. Daar is een losmakingsproces voor nodig. En alles mooi maken helpt daarbij. Alsof je het huis bedankt.

Dankjewel huis voor al die fijne jaren in jouw warme droge veilige binnenkant. Schrob schrob.
Het is ook een mindfulness training. Vooral .... al die deuren. Jongejonge wat een deuren zitten er toch in dit huis. Al die deuren worden gesponsd, het houtwerk afgesopt, de schroeven van de deurklinken aangedraaid.

.... ik zie strepen onderop de deuren ... van boze trappende puberschoenen .... ooit. En er zijn plakbandrestjes van 'niet binnenkomen!!!'  briefjes, en stickers die voor sleutelgaten waren geplakt.

Alles wordt weggepoetst. De deuren zijn weer strak wit en glimmend. Nagelnieuw lijken ze. Geen spoor meer te zien van wat daar allemaal doorheen gegaan is.

Het voelt alsof onze persoonlijke geschiedenis met het huis daardoor een beetje wordt uitgewist. Misschien maakt dat het afscheid makkelijker?

Ergens is ook nog een klein deurtje ... dat we niet vaak gebruiken. Maar het ruikt erg raar bij dat deurtje. Toch maar es kijken.

Ach ja ... daar staat een pot met gedroogde Valeriaan wortels! Die heb ik een jaar geleden opgegraven en gedroogd, voor als iemand een keertje last van slapeloosheid zou krijgen. Maar het is nooit gebruikt en stond daar ..... vergeten.

Heb je dat wel eens geroken? Het STINKT verschrikkelijk!! Het is mooi droog en vast nog wel bruikbaar, maar toch gaat hij linea recta op de compost!


Zo. Na al dat mindfull gepoets ...... even naar buiten! Valt hier nog wat te planten of te zaaien? :D

Oja de tuinbonen, die mogen allang de kas uit. Die gaan te snel hier binnen. Maar helaas als ik buiten de schop in de grond steek gaat het van TOIIINKKK! Ik stuit op ijs. Dik bevroren nog die bodem. Nog even wachten dus hoor bonen.

Dit jaar poot ik maar weinig tuinbonen. In het teeltplan voor Moeskers Moestuin is geen plek voor tuinbonen. Dus alleen maar een paar rijtjes hier thuis, in de achtertuin. Ja we hebben de vriezer nog steeds half vol met die bonen ... vorig jaar wat teveel gezaaid!

En witlof mag ook wel wat minder. Elke vier weken hebben we een emmer vol klaar, maar de laatste paar bakken zagen er raar uit. Geen dichte kroppen maar heel veel mini kropjes. Wel lekker maar lastig oogsten.

Deze bak gaat in het nijnenhok. Hebben die ook es geluk!0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...