Boodschappen en Beantastic Burgers.

on donderdag 4 februari 2016

                              





Zoveel mensen zoveel smaken. Wat houdt je zoal bezig?

De één volgt de mode op de voet, de ander is wild van kunst, weer een ander wil reizen en verre landen zien.

Mijn aandacht ligt vooral bij voedsel. Wát eten we, waar komt het vandaan, hoe is het geproduceerd, wat doet het met de gezondheid, met onze body, hoe kan je het zelf verbouwen.





In de winkel probeer ik altijd uit te vissen waar de spullen vandaan komen. Maar meestal kom je daar niet achter. Je koopt een fles zonnebloemolie maar geen idee waar die bloemen groeiden. Staat er niet op.

Bij de verswaren, zonder etiket, staat het er wel bij. Want dat moet. Kijken jullie daar wel es naar? Waar het vandaan komt? De meesten kijken denk ik vooral naar de prijs. Wat ook belangrijk is natuurlijk.

Maar let voor de aardigheid es op als je verse spullen koopt, want soms is het echt de moeite waard om zoveel mogelijk Nederlandse spullen te kopen. Om onze eigen boeren te steunen natuurlijk, en om het milieu te sparen, maar ook ....





.... is het vaak goedkoper om uit eigen land te kopen.

Tja .... 1.69 voor een pond appels lijkt duur, als je dat vergelijkt met de kilo knallers ..... maar je hebt wel onbespoten appels. En dat kun je echt niet vergelijken met de (soms wel 10 x) bespoten gangbare appels. Dat is appels met peren vergelijken! :D

Geweldig is het ... dat steeds meer mensen gaan voor duurzame producten. En de supermarkten spelen daar weer héél handig op in! Hun krantjes staan bol van de gezonde happen, peulenrecepten, en bijna elke winkel heeft wel een of ander moestuin-product in de schappen.






Ook bij de Lidl en de Jumbo en de AH zullen binnenkort de groentezaadjes wel weer in de schappen liggen. En de moestuinhulpjes, doosjes en kweekbakken, en kant en klare pakketten.

Als je niet zo veel te besteden hebt, maar wel onbespoten wil eten, kun je bij de bio spullen best goed slagen. Let dus op 'lokaal'. En koop vooral wat er nú groeit of nu op voorraad is. Dus wortels, uien, bieten, pastinaken, aardappels, boerenkool, knollen, spruiten, prei, snijbiet, en sommige winter bladgewassen zoals veldsla en waterkers.

En let ook op aanbiedingen. Nu steeds meer mensen biologisch willen, geldt hier soms ook de wet van de grote getallen. Soms is er goedkoop vlees en groente of fruit.

... enne ...



pas thuis zag ik het ... uit Spanje .... pffff


Mieke, een vriendin hier uit Bussum, 70+ is ze, heeft haar hele leven met haar gezin van een minimum inkomen geleefd. Vijf gezonde kinderen hebben ze, en inmiddels al weet ik hoeveel kleinkinderen.

Mieke zegt altijd ... ik heb mijn hele leven bezuinigd en altijd elk dubbeltje omgedraaid. Echt op álles heb ik bespaard en bezuinigd ... maar nooit op de kwaliteit van ons eten.

Klasse toch, die Mieke?







Tja .... bij de Aldi was ik misschien twee of drie euro's minder kwijt geweest. Maar ik denk dan aan Mieke's wijze woorden .. en aan al haar gezonde kinderen en al die kleinkinderen!

Goed. Bij de Gamma was ik ook weer, voor een dakje. Voor op die houtbak die gisteren gevuld is met mooi droog hout, maar nu ineens een lek dakje blijkt te hebben. Nou daar gaat je mooie droge hout.

Een nieuw dakje. Liefst goedkoop. Maar ja dan heb je dus weer plastic of pvc.





Recyclebaar pvc? Ja daar schijnen ze dan weer vloeren van te maken. Van gerecycled pvc.

Hee en kijk, daar liggen de moestuinen ook alweer.







Weer zo'n set! Wat ik héél slim vind zijn die Parijse worteltjes. Want zo'n kweekbakje is maar heel ondiep. En die Parijse worteltjes zijn maar klein. Slim.

Eigenlijk zou je een marktonderzoekje moeten doen, hoe werkt nou zo'n houten bakje. Kan je daar echt in kweken of is het alleen maar mooie marketing en verder flauwekul?

Maar daar is nu geen tijd voor. Want ons hout wordt nat! :D

En oja .... ik vergat het bijna ... ook nog een peulenrecept voor deze week! Het zijn de laatste droogbonen uit de voorraad.





En het recept heb ik gepikt van de Vegan Challenge

Wij eten vaak van die burgers, van wortel en graan en ei en kaas enzo ... maar dit is nu es een veganistische versie, zonder dierlijke spullen. Dan zou je denken dat valt toch uit elkaar zonder ei? Nou het viel mee.

Dit gaat erin:

250 gram gare bonen, 100 gram havervlokken of andere granen, een of twee geraspte winterwortels, een ui, drie tenen knoflook, een eetlepel ketchup, twee eetlepels zoete ketjap, halve theelepel chilipoeder, 1 theelepel komijn, zout naar smaak.





Ja en dan volgens het recept moet je de wortel, ui en knoflook eerst voorbakken maar dat doe ik niet. Gewoon alles samen in een bak en met de hand kneden tot een deeg.

En als je er dan burgers van maakt zie je al die ingrediënten nog gewoon zitten! Niks mixen en niks apparaten. En het is ook nog es heel trendy, dat je kan zien wat je eet. Helemaal Jamie!!





Een salade erbij maak je van een kwart witte kool, héél fijn gesneden, een geraspte wortel en ui erbij, en dan 4 eetlepels mayo, twee eetlepels yoghurt en één eetlepel azijn.

Peper, zout en een beetje zoetigheid, bijvoorbeeld wat honing of ...





.... nou ja wat je aan siroop hebt. En klaar is je Cole Slaw.

Eigenlijk is je Cole Slaw morgen pas klaar. Want na een dag in de koelkast is hij op z'n lekkerst. Maar wij aten hem direkt al, bij een broodje .....




Beantastic Burger!

(met dank aan de Vegan site voor het basisrecept)


3 reacties:

Spaarmoeder! zei

Oh, die burger vind ik wel er wel heel lekker uitzien. Leuk recept om met de kinderen te maken. Dankjewel voor je leuke blog. Word altijd blij van je blogs.

Mrs.Lavender zei

Inmiddels verkoopt de Aldi ook veel biologische produkten, zelf schrik ik altijd van de prijzen bij de Ecologische winkels zoals Eko-Plaza.
Iedereen met een moestuin zal wel een beetje moeten lachen om de mini-moestuintjes en andere zaad-acties van supermarkten, maar ik denk dan maar, ieder zelf gekweekt kropje sla is weer een stapje naar zelfvoorziening.

Jan Wilde een Tuin zei

Zo leven wij dus ook en inderdaad bij de Aldi en Lidl hebben ze steeds meer Bio.
Gr Jan Wilde een Tuin