Toekomstboeren.

on zaterdag 21 november 2015
Zaterdagmiddag ...... en het plenst van de regen. De A10 rond Amsterdam ligt er stilletjes bij .... weinig stadstoeristen met dit weer.

Ik ben ook geen stadstoerist. Geen gezellige grachtjes en marktjes vandaag. Maar ik ben op weg naar de Fruittuinen van West. Vanaf de A10 neem je de afslag S103, linksaf richting Haarlem, en dan voert de weg je eerst langs allerlei grijzige nieuwbouwwijken ... Geuzenveld, Slotermeer ....

..... tot aan Halfweg. Daar breekt zowaar de zon door de wolken. Zou dat symbolisch zijn?

Want ik ga naar de allereerste bijeenkomst van de 'TOEKOMSTBOEREN' ... dus daar hoort een stralende zon bij!

Na alle beton en nieuwbouwwijken rondom Amsterdam, sla je bij Halfweg linksaf, van de grote weg af, en inééns verandert het landschap dramatisch. Je zit zómaar in een landelijke omgeving. Maar let wel ... je bent nog midden in het stedelijk gebied!!

En dan dit!!

Steeds dichterbij komen ze .... de Tuinen van West, oftewel het splinternieuwe bedrijf van Wil Sturkenboom, fruitkweker, en pionier hier in de Amsterdamse buitengebieden.

Hij schreef een brief naar vijf gemeenten in Nederland. Dat hij een plek zocht voor een biologisch bedrijf, met onder anderen fruitteelt, een zelfoogsttuin, een tunnelkas, kippen, een winkel en een bar, en een huis voor zichzelf. Welke gemeente daar interesse voor had!

Hij kreeg fiat van vier van de vijf gemeentes. Hij kon daar zó een paar hectares grond pachten aan de stadsgrenzen, en zijn bedrijf starten. Wil koos voor Amsterdam, omdat hij de Amsterdammers leuke lui vind. 'Die zijn jolig, en zijn wel in voor wat nieuws' zei hij. Dus heeft hij hier nu sinds 4 maanden zijn splinternieuwe bedrijf! Fruitbomen en kippen en nog wat grappige producten, zoals witlof.

Het is nog wel een bende hoor .... geen verhardde paden, welnee, tot je enkels in de modder.

Dus als je Amsterdammer bent, en je vindt het wel leuk om zelf je fruit te plukken en je eieren te rapen op dat terrein, ga dan vooral lid worden van die tuinen. Kun je de hele dag daar in de natuur rondstruinen, in de winkel je boodschapjes doen, in de bar wat drinken. Echt een heel mooi plekje!!


Ik moet wel even zoeken hoor ..... want ik zoek mijn groep, de Toekomstboeren, die hebben hier een bijeenkomst vandaag. Maar waar is iedereen? Waar is de ingang? Ik zie geen kip. Oja, kippen zie ik juist wel.

O, kijk, daar is de ingang.

Zo grappig, een soort aarden wal, met pallets en schotten afgezet, en daarachter ....

 ... .is een vierkant gebouw met in het midden een grote binnenplaats. Dat verwacht je totaal niet ....

Een winkel langs de hele buitenkant, een restaurant, een vergaderruimte en ontmoetingsplek. Wel allemaal heel biologisch natuurlijk he. Niks geen popperige frutsels en fratsen, alles is praktisch, en duurzaam en gerecycled. Wow.

En daar vind ik ook 'mijn' groep. De toekomstboeren, ze staan bij elkaar in een zaal te luisteren naar een introductie praatje. De groep is bedacht door een paar van mijn klasgenoten van de Warmonderhof. Het is namelijk zo, dat er veel mensen zijn die boer willen worden, of die het al zijn, maar die biologisch willen worden.

Veel mensen met kennis, dromen en ideeën en vol plannen, maar ze hebben geen boerderij, of geen land, of geen geld om land te kopen, en hoe maak je dan je plannen waar? Daar praten we vandaag over. Over hoe we met elkaar kunnen zorgen dat al biologische boeren aan een werkplek komen, ergens aan de slag kunnen gaan, of aan een stuk land kunnen komen.

Zodat de wereld wordt overstroomd met biologische initiatieven! Hoe meer hoe beter!

Wil Sturkenboom geeft ons een rondleiding. We worden gevolgd door hele hordes kippen. Die lopen los rond. En ze zijn heel nieuwsgierig.


Jaja één kip dwaalt af van de groep, en wordt door meneer Haan eventjes tot de orde geroepen. HIER blijven jij domme kip!

Overal kippen, overal eieren, (die zijn nu net geraapt) wat een leuk leven hebben die kippen! Dat lijkt me zo leuk straks in Punthorst, om van die loslopende kippen te hebben. Alleen zit je dan wel weer met de vossen, die daar natuurlijk op af komen. Nou, dat zien we dan wel weer! :D


Er is overal fruit. Jonge bomen, in lange lange rijen. Kersen, appels, peren, pruimen, maar ze zijn nog piepklein. Natuurlijk, ze staan hier pas net. En de frambozen struiken heeft Wil onder een tunnel.

Even onthouden!
Het programma gaat nog de hele avond door, met allerlei informatierondes en lekker samen eten. Maar ik moet helaas alweer terug.

Weer door die poort. Alsof je de stad Jericho verlaat. Dan kom je buiten, op een eenzaam terrein, omringd door weides en sloten, een modderige parkeerplaats .... die Wil heeft hier een prachtig mooie plek gevonden! Want je zit eigenlijk midden in Amsterdam!
... het enige nadeel vind ik dat je constant het razen van de snelwegen hoort. De drukke A10 loopt hier vlak bij langs. Vliegtuigen stijgen in de verte op, sneltreinen razen voorbij iedere 5 minuten.

Maar ja als je daar niet mee zit, dan is dit echt Utopia! Ga vooral es kijken!

Ik rijd via het landweggetje weer terug naar de drukte.

.... en thuis wat ideeën opdoen uit het eerste krantje van de Toekomstboeren. Permacultuur en voedselbossen! Dat is een idee voor een volgend uitstapje, om daar es te gaan kijken. Want die bestaan dus al in Nederland!

Fijn weekend. Tot maandag!

1 reacties:

liz zei

interessante informatie. mocht ik boer worden dan zou dat beslist biologisch-dynamisch zijn. grt Liz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...