Tassendag en bonenrecept.

on woensdag 4 november 2015





Jaja het is wat ... al die rubrieken ... elke week een tassendag, elke week een recept met droogbonen ... gelukkig maar dat de oogstpakketten zijn afgelopen! Anders zou je gek worden van al die rubriekjes  ;-)

De tassendag was deze week op woensdag in plaats van vrijdag. Vanaf volgende week weer gewoon op vrijdag. Het was een rustige dag, alleen Liesbeth (met hond Max) en Hilde kwamen helpen vandaag.





Toch weer in totaal zo'n tien tasjes gemaakt! Ja de honderd gaan we wel halen in november!

En gelukkig .... had ik toevallig deze week wat andere tassen-dag-foto's om te laten zien. Want Corrie uit Zuidwolde is ook aangestoken door het tassenvirus, en heeft ook een actie gestart! Ontzettend leuk!!



Corrie:

Vandaag hebben wij onze eerste katoenen tasjes-maak-dag gehad. Was heel gezellig en we gaan de volgende week verder: op naar de 100, om op de kerstmarkt van onze Groene Ontmoetingskerk in Zuidwolde te verspreiden.

Wat leuk om te zien dat het virus zich verspreidt!! Wéér honderd duurzame tasjes erbij, hoeveel plastic zou dat wel niet schelen? En wat een mooie tassen hebben ze gemaakt daar in Zuidwolde!





Ontzettend leuk! En heel veel succes met jullie actie! Hm ... best leuk om even langs te gaan op die kerstmarkt ... nou wie weet zien we elkaar nog.

Vanochtend vroeg moest er ook nog een andere klus geklaard worden namelijk wat mest halen op de heide, uit de schapenkraal. Dat komt op het blad op de bedden, zodat het niet wegwaait.






Maar dat is niet de enige reden. Als je een dik pak mulch op je tuin kiepert, is dat wel mooi voor de bodem, maar het verteren gaat erg langzaam. Vooral als er veel eikenblad en beukenblad in zit, zoals bij mij. Ja in Bussum staat het nou eenmaal vol met eik en beuk.

Om de wormen te lokken, is een beetje mest eroverheen wel handig. Je zult zien dat zo'n dikke laag blad met een klein beetje mest als sneeuw voor de zon verdwijnt ....

..... ik vraag me wel es af .... wat zijn dat toch voor bacteriën die in zo'n schapenmaag zitten, en die dus in de mest komen .... die ervoor zorgen dat zo'n laag compost in een super korte tijd wordt omgezet .... in plaats dat het maanden en maanden duurt .....

Maar hoe dan ook, het is heel handig zo'n compostversneller!





Ik had al zo'n beetje bedacht wat we gingen eten, want het is ook nog bonen-dag vandaag. En de Witte Lupine is vandaag aan de beurt. Van het land kwamen nog een bos wortelen en een krop paksoi mee.

Ja die bonen, dat moeten wij echt inplannen om die op te eten, anders staan ze er aan het einde van de winter nog. En er komt nog een hele vracht aan, al die bonen die we nog moeten doppen!





De Witte Lupine, oftewel de Powerpeul, zoals de merknaam in Nederland is. Je kunt er hier meer over lezen. Een heel mooi boontje, het is het hollandse antwoord op de sojaboon.

Je moet hem eerst weken, net als andere droogbonen. En .... eerlijk gezegd vind ik hem niet geschikt om zó, als groente, te eten. Net als de sojaboon is hij veel geschikter om te verwerken als vleesvervanger, in allerlei lekkere hapjes. Zoals ..... in pittige balletjes.







Het recept vind je hier. Ik heb het iets aangepast met wat er in huis is. Alleen shoarmakruiden heb ik gekocht. (als je ziet wat daar in zit kun je dat trouwens net zo goed zelf maken)

Verder dus, een halve winterwortel, een stronkje bleekselder (of een paar stengels), ui, knoflook, havermout, pindakaas, mosterd, ketjap, peper en zout, en zo'n tweehonderd gram gare lupineboontjes. En een bord met wat bloem.

Ik heb die bonen gepureerd, gewoon met de staafmixer en wat van het kookvocht. Daarna alle groente, fijngesnipperd of geraspt, erbij, en zo'n 50 gram havermout, een halve lepel mosterd, twee eetlepels ketjap en dito pindakaas, peper, zout en shoarmakruiden naar smaak. Alles goed kneden.





Dan laten opstijven in de koelkast (ik deed dat niet) en dan balletjes maken, door de bloem of paneermeel rollen en in hete olie bakken. Ik had de ballen te groot gemaakt dus heb ze plat gedrukt tot burgers.

Nou, omdat ik het niet had laten opstijven zoals het hoort, vielen ze bij mij een beetje uit elkaar. Maar lekker!!! Het ging schoon op. Wij aten het met rijst en gestoofde paksoi.




Er is nog wat van de mix over, en in het recept staat dat je het ook gewoon rauw kunt eten, zonder bakken, bijvoorbeeld als broodbeleg.

Wat een toppertje die Witte Lupine!


1 reacties:

electro herstel in Veurne zei

die lupine heb ik nog niet gezaaid. Dat zal ik toch eens proberen, lijkt me een leuke en interessante plant. Ik vraag me af of gekookte lupine bonen aan kippen mogen worden gegeven?

groetjes,
stef