Save the greens, en een tippelvrije zone.

on donderdag 19 november 2015



Kun je zien wat dit is?

Ik mag altijd graag naar die belletjes kijken, als je een fles met een of ander mixje hebt gemaakt. Van die belletjes, die zo heel langzaam omhoog dwarrelen. Ze doen er wel een uur over. Maar dit is dan ook shampoo, en dat is dik, dus gaan ze heel traag.




Het is rozemarijn shampoo. Dat maak ik twee keer per jaar, Voor Anke een fles en voor mijzelf een, want wij hebben allebei een gevoelige hoofdhuid.

Het is heel simpel hoor. Stop een glazen literfles boordevol met rozemarijn en giet daar een liter goeie kwaliteit biologische shampoo bij. Twee weken laten rusten, af en toe keren, en dan zeven en gebruiken. Je huid knapt er enorm van op, maar het duurt wel even. Het is niet chemisch, en het pakt de oorzaak aan, niet alleen de symptomen, dus het duurt wel een paar maanden voor je resultaat ziet.

Maar dan krijg je op je hoofd een hele gezonde huid, een zijdezacht velletje! :D







Save the greens ... 

... het is nu de hoogste tijd om je kruiden te redden, voordat Jack Frost dit weekend toeslaat!! Als je ook van die bossen uitgegroeide kruiden hebt staan, die niet winterhard zijn, kun je ze laten staan, dan bevriest het en ben je ze kwijt. Maar je kunt ze ook simpel opslaan en er iets van maken. 

Shampoo dus bijvoorbeeld.

Of ... kruidensiropen!






De citroenverbena in onze voortuin, heb ik geoogst. Alle blaadjes zijn er af gehaald en gingen in een fles. Er ging ook nog een bos munt blaadjes bij. Alle munt die er nog stond, wat niet zoveel meer was, allemaal samen in een fles.






En ook de tijm, voor een medicinale siroop, ook in een fles. Je ziet dat ik de tijm in z'n geheel gebruik. Want om die blaadjes los te maken .... een monnikenwerkje, dat doen we dus niet. En het wordt later toch gezeefd.

Spoelen doe ik ook meestal niet, tenzij de kruiden op de grond hangen en er zand op zit.

Dan maak je een suikersiroop, door water te koken, met per liter water 500 gram suiker erin opgelost. Breng dit aan de koken, roeren, en giet die siroop dan in de flessen met kruiden.





Vul ze voorzichtig, tot helemaal bovenin. Dichtdraaien, even op de kop zetten en dan terug, en na een tijdje hoor je een knal dan is de dop vacuüm gezogen. En dan mag het twee weken staan trekken. Af en toe es keren.




DIJKEN van siropen zijn het. Tijm helpt bij lichte verkoudheid en griepklachtjes. Gewoon een eetlepel opdrinken, of mee gorgelen bij keelpijn, of door je thee. Salie siroop is ook medicinaal, de Indianen gebruikten het al, het werkt tegen infecties, en heeft nog veel meer geneeskracht, kijk maar es op internet. Maar het is ook erg lekker.

Ik gebruik ze beiden preventief, zodra er griepjes rond gaan gaat er tijmsiroop en saliesiroop door de sladressing. Of meng het met wat citroensap en spa rood, voor een lekker frisdrankje.

Citroenverbena siroop is gewoon superlekker. En heel licht medicinaal. Het is rustgevend.

Ja en dan .... verder werken aan de tippelvrije zones vandaag! :D:D






Om mijn tuin en bakken heen maak ik altijd een pad. Al is het maar een smal paadje. Dat is de zone waar slakken moeite mee hebben. Zo'n open terrein steken ze niet graag over, want daar zijn ze kwetsbaar voor vogels en andere slakkeneters. Ook is het daar vaak droger en warmer. Ze tippelen daar gewoon niet graag langs. Veel liever glijden ze door gras en onkruid.

Je kunt van alles verzinnen, schelpengrit, scherp zand, houtsnippers. Maar belangrijk is dat er een soort van open paden om je bak of moestuin heen liggen. Bij mij zijn het kale paden.

En nu, in herfst en winter, kun je dat mooi een beetje repareren en bijwerken allemaal.






Als je weinig ruimte hebt, en het gras toch helemaal tot aan je bak groeit, maak dan in elk geval een opstaande rand van hout of steen. En hou het gras kort. Dan heb je toch een klein obstakel gemaakt voor meneer slak.

Maar ja .... bij flinke regen .... glibberen de slakken ook dwars over de tippelvrije zone hoor. Dus echt waterdicht is het niet! ;-)

Kijk de knoflook ligt er kaal bij. Die gaan we een jas aan trekken.





Hahaha dan zien ze er net uit als kleuters, die een muts en dikke sjaal om krijgen als het nog maar amper koud is, met van die paniekerige ogen kijken ze door de spleet tussen muts en wollen das .... heeelp ...

ach de wind zal de helft van dat blad wel wegblazen.

We nemen ook een bakje spruiten mee. Ik heb zoveel leuke recepten gekregen van jullie! Zoals die van Mevrouw Onkruid bijvoorbeeld, dat je ze ook rauw kunt eten. Nou, ik neem alvast een rauw spruitje ...





... geloof het of niet maar het smaakt goed! Mosterd achtig. Een beetje als radijs. helemaal niet bitter.

Het eerste recept is door de burgers. Er waren nog wat lupine bonen, en die gaan samen met een rode paprike, twee uien, drie knoflooktenen, tien spruiten, kerriepoeder, sambal, ketjap, zout en een scheutje olie, in de keukenmachine. Dat mengsel vermeng je met bloem, om het iets droger te maken ...



.... en daar maak je met twee lepels balletjes van, platdrukken en door de bloem rollen, en bakken tot burgertjes. Bak in hele hete olie, en druk ze iets platter.

Nou dat was alvast de helft van de spruiten. Het geeft een lekkere mosterd-achtige pittige smaak aan de burgertjes.





En de andere helft van de spruitjes zijn in stukjes door de puree gegaan. Vijf minuten voor de aardappels gaar zijn, even kort laten meekoken. Maak de puree verder af zoals je gewend bent, en stamp de stukjes spruit mee.




De andere recepten komen ook aan de beurt! Er staan er nog genoeg op de tuin!

Tot slot .... nog een tip voor de sint, voor als je jonge kinderen hebt. Bij de Hema hebben ze een doos om een wormenkwekerij op te zetten. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dier-vriendelijk deze 'Farm' is ... maar het idee dat kinderen leren hoe belangrijk wormen zijn voor de aarde, en hoe zulke leuke dieren die wormen zijn, dat is prachtig!

Je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken, genoeg tips op internet!




3 reacties:

Mijke zei

Ohh lekker rauwe spruitjes! Ik kan me nog herinneren dat ik daar als kind helemaal verzot op was. Zat er steeds op te knabbelen als ik de kans kreeg. Tegenwoordig vind ik stampot spruitjes heel lekker. Maar dan maak ik de stampot niet aan met boter en melk, maar met kippenbouillon, sinaasappelsap en sinaasappelrasp. En dan eten met mosterd. Lekker! Ook niet te versmaden: spekjes en spruitjes bakken met honing en tijm. Dat is echt een goeie combinatie! Of geroosterde spruitjes door een couscoussalade met andere groene groente zoals broccoli, zaden & pitten, geitenkaas of feta en misschien wat nootjes en fruitachtigs. Maar vooral een hele bos van alle verse kruiden die je kunt vinden er doorheen. Hmmm! Zoals je wel kunt merken zijn wij hier thuis aardig spruitjesfan :)

Anoniem zei

Dag Clarien,

Ik heb al uren op je blog gelezen. Ben enkele weken geleden helemaal van bij het begin gestart, omdat ik toch graag een beeld kreeg van hoe je je moestuin ontgonnen hebt.
Ha, ik heb er al menige lange winteravond mee gevuld, en af en toe lees ik een stukje luidop voor mijn man (die hier meer uurtjes moestuiniert dan ik) of zeg ik 'oh, moet je deze foto eens kijken'
Dank je wel hoor, voor deze inkijk die je ons biedt.
En we hebben al veel geleerd.
Ik heb nog twee onderwerpen met vraagjes voor jou
1. Ivm die shampo. Hoe pak jij het aan om zo weinig mogelijk van die shampo laten verloren te gaan? Hoe zorg jij ervoor dat er zo weinig mogelijk blijft kleven aan de glazen fles en aan al die rozemarijn blaadjes? Spoel je dat? en bewaar je die verdunde shampo, (dat spoelwater) dan ergens apart in en gebruik je dat eerst op?
2) Ivm die gemberknol die je in een pot gestoken hebt, Ik kan niet meer terugvinden waar je hierover verteld hebt;
Deze week kocht ik in de Delhaize een knol gember; Zat in plastiek verpakt (stond wel op dat het voor 100 % recycleerbaar plastiek was) en kwam uit... China!! Niet bepaald naast de deur.
En het lezen van je blog heeft me al zover geïnfecteerd dat ik hierbij meteen een naar gevoel kreeg. Jammer om een kruid uit China te kopen als dat perfect hier kan geteeld worden. Maar nu vind ik niet meer waar je verteld hebt dat die gember de pot inging. Kan dat nu ook? of moet ik voorjaarsgember afwachten?
En moet ik dat vochtig houden? Blijft die pot best binnen staan, of buiten? En hoelang duurt dat dan ongeveer voor ik mag gaan kijken of die gegroeid is? Vormt die zich eigenlijk ook een stengel boven de grond (zoals een knoflookbolletje of een uitje dat je plant)?
Hartelijke groet
Lutgarde

Clarien zei

Hoi Lutgarde. Ik neem je vragen mee naar de volgende maandag, want dan zet ik vragen en antwoorden op het blog, uit de mail en uit de reacties hier. Ik vind je vragen zo leuk, en dan hebben anderen er ook wat aan! groetjes, Clarien