November.

on maandag 2 november 2015


Tja, de sokken drogen niet meer hoor, buiten. Ook al zet je ze in de zon, de lucht is te koud en te vochtig. Dan maar weer naar binnen met die sokken!

En de asemmer (die linker) stroomt bijna over! Nu alweer vol! Daar moeten we wat op verzinnen, want er komt nog een hele bende as bij deze winter. Zeep maken? Ja, maar dat doe ik pas in de lente. Dus .... dan de grote weckketel er naast, als tweede asemmer. Als die ook vol zit is het voorjaar! :D

Je kunt je houtas natuurlijk ook over de tuin strooien, voor wat extra kalium in de bodem. Maar als je dat nú doet, aan het einde van het seizoen, dan heb je kans dat de kalium is weggespoeld als je weer gaat zaaien. Want kalium lost heel makkelijk op in water. Vandaar dat ik het nu, in de winter, bewaar. Om zeep van te maken, of voor de voorjaarsbemesting.

Ja en ik was nog met een man op stap vandaag! En niet mijn eigen! Haha.. heel onschuldig hoor! Het was de aannemer, met wie ik een zeker boerderijtje ging bekijken. Hier kijken we naar een scheur in de muur. Over dat boerderijtje komt volgende week meer nieuws. Maar nu .... even over die aannemer!


We hadden het zo over hergebruik, en over oude ambachten, en dat soort leuke onderwerpen.

'O maar dan moet je even mee naar de zaak.' zei Henk de aannemer.

En ik heb daar mijn ogen uitgekeken!! Wat een interessant bedrijf. Wat Henk en zijn medewerkers doen is oude dingen hergebruiken, en daar bouwen of verbouwen ze hele boerderijen van. Met onderdelen die gemaakt zijn van hout dat soms wel honderden jaren oud is. Prachtige spullen maken ze!!
Kijk hierboven bijvoorbeeld ... zo'n trap .... van hergebruikt heel oud ... eiken ... dacht ik dat het was. Maar ook van die kleine stalraampjes, en grote schuifdeuren, en zware gebinten om het dak van een huis te ondersteunen. Alles van hergebruik.

Buiten vond ik het boeiendst ... want daar lag al dat materiaal. Ook nieuw spul natuurlijk, maar ook heel veel oude spullen. Monsterdikke balken. Op ééntje hadden ze een jaartal gevonden van 1700 en nog wat. Zo oud was die balk. Maar hout ... dat is zo'n mooi spul, dat kan nóg wel een paar honderd jaar mee.

Henk vertelt dat veel spul van oude huizen en boerderijen naar de sloop gaat. Ontzettend zonde. Want hout kun je meestal hergebruiken. En dat scheelt ook weer bomen natuurlijk!

Oude stenen ... idem dito. Met de medewerkers, en familieleden, worden die stenen met bijlen afgebikt. Steen voor steen. En dan heb je weer bruikbaar materiaal.

Geweldig!!! Klasse Henk! Als ik een aannemer nodig heb dan weet ik het wel!


En wat nou zo toevallig is ........ ik ben nét een boek aan het lezen van Eric Sloane, die net als ik geobsedeerd was (hij leeft helaas niet meer) door oude pioniers en hun ambachten. Daarin staat heel veel over hout. En over hoe kundig onze voorouders waren.

Ze maakten bijvoorbeeld een boerenkar van wel zeven (7!) soorten hout, zodat al dat hout samen op elkaar in kon werken, en die kar in weer en wind niet kapot ging of versleet. Zet een auto een paar jaar buiten en hij verroest en vergaat. Zo'n boerenkar stond altijd buiten en was onverwoestbaar.

Dus dat vertelde ik aan Henk, over die boerenkar en die zeven soorten hout.

'O loop maar even mee' zei Henk.


In een zeecontainer, ergens bovenop, had hij zo'n eeuwenoude boerenkar staan. Ergens op de kop getikt. In onderdelen .... die moet nog even worden gemaakt, als ze er een keer tijd voor hebben. Ja hoor, je ziet de verschillende soorten hout zitten, eiken voor de steunbalken, essenhout voor de zijkanten, en verder weet ik het niet precies meer.

Maar wat weer toevallig!

Het gaat nog verder!

Ik vertelde dat wij in ons nieuwe huis graag op hout willen stoken en ook het water verwarmen. En misschien ook koken. 'O loop maar even mee.' zei Henk.
Alle resthout, zaagsel, houtstof en andere overblijfselen van dit bedrijf, worden tot pallets geperst. Daar kun je op stoken. Hartstikke duurzaam, geen houtsplintertje gaat verloren! Wow! wat een leuk bedrijf.

'Mijn zoon is ook handig met hout.' zei Henk. 'Loop maar even mee.'

Ik mocht de keuken zien, waar de zoon (21) alles zelf gemaakt en ontworpen heeft. Prachtig. Ook zijn eigen bed en alle kasten heeft hij ontworpen en gemaakt. Ik kan hier natuurlijk niet het hele huis van Henk en zijn gezin laten zien, alleen even dat bed. Alles was asymmetrisch gemaakt ('scheef' zei Henk) want daar houdt de zoon van. Mooi gedaan. Kijk es zo'n mooi steuntje.
Tja dit stukje was waarschijnlijk alleen maar boeiend als je net als ik ook zoveel van hout houdt ... en zo niet ... morgen gaan we weer verder op de tuin! 

Het wordt een prachtige dag! Tijd om eindelijk te beslissen wat voor dek-laag er op de bedden komt!

11 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Nou ja zeg! Wat een prachtig bedrijf! Mis ik nu even de naam van Jan de aannemer? Lijkt me een prachtig reclameverhaal!

Boerderij Zinin zei

Gaaf! Alles!

cin zei

Ha, ik zat net het een en ander uit te zoeken over welke soorten bomen je het best aanplant in een hakhoutbosje met het oog op een beetje zelfvoorzienend zijn wat hout betreft. We verwarmen en koken hier op hout. De kachels zijn aangesloten op een buffervat waardoor ze dus ook als centrale verwarming werken (en je op een koude wintermorgen niet snel de kachel moet aanzetten om het warm te krijgen) . Het warme water krijgen we dankzij warmte recuperatie van het ventilatiesysteem, want het kan best vochtig zijn in zo'n oude boerderij, ventilatie kan daarbij helpen. Je treft het met zo'n aannemer, want als je straks je eigen boerderijtje wil gaan betrekken is het niet altijd makkelijk vakmensen te vinden die met je meedenken. En jammer genoeg is "ecologisch" maar al te vaak alleen maar een publiciteits praatje. Ik deel in ieder geval je voorliefde voor hout en zit trouwens in een kamer met gewelfd plafond met zichtbare eiken balken uit de 18de eeuw. ;-) Sinds ik hier woon ben ik me meer gaan verdiepen in hout en bomen en hoe ze vroeger werden geplant en gebruikt enz. reuze interessant vind ik dat allemaal. Je spreekt hierboven over toeval, maar ik denk dat eenmaal je oog krijgt krijgt voor de patronen en kringlopen in de natuur je ook op andere vlakken van het leven de samenhang ziet en treft.
Enne ... Je weet de spanning er wel in te houden met het boerderij verhaal. Ik ben reuze benieuwd.

Clarien Cornelisse zei

Cin ik kom vast es naar België gereden om ideeën bij je op te doen! En CS, ja ik had weer es vergeten te vragen om toestemming voor het plaatsen, dus nog even geen naam en toenaam. Maar dat komt zeker binnenkort wel hoor! Hij heette ook geen Jan :D

Geke zei

Wat een super leuke blog Clarien! Ik hou ervan!

stefaan walleghem zei

prachtige foto's en prachtig verhaal. Er zijn dus toch nog mensen die oude ambachten uitvoeren en recycleren.

Helena zei

Ik zit hier te smullen clarien!

Clarien Cornelisse zei

Leuk, zoveel houtliefhebbers ... dan moet het toch goed komen met de wereld! :D

cin zei

Altijd welkom !

Martine zei

Dank voor je houtverhaal...........heel erg interessant!

Leonoor zei

Wauw! Je zal ook maar zo'm zoon hebben die al dat pracht kan maken. Ik heb hier in de garage nog wel een hoop steigerhout staan. Voel je vrij om langs te komen en hier iets moois van te maken (A).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...