KADENG ... en tuinbooncurry.

on woensdag 11 november 2015


KADENG!!!!





Daar gaat de tafel. De tuintafel die we al twintig jaar hebben ....

De kinderen zijn er als baby's op verschoond. Toen ze ouder werden deden ze daar eindeloos spelletjes aan. Honderden keren hebben we aan die tafel gegeten in de zomer. En toen hij kapot ging is hij eindeloos gerepareerd. Uiteindelijk de poten half afgezaagd, heeft hij nog jaren als bijzettafel gediend.

En nu ... daar gaat hij. Voorgoed weg. Ik heb er moeite mee hem over de rand te kieperen. Life is full of partings! :-(




Dat wordt nog wat als we afscheid moeten nemen van ons huis en onze tuin!

Maar goed, we zijn weer es aan het opruimen in de tuin. En vooral .... weer een beetje een show-tuin ervan maken in plaats van een gebruiks-tuin. Toen ik Moeskers Moestuin nog niet had, en alle groente nog gewoon hier in de achtertuin opkweekte, heb ik bak na bak na bak gemaakt.

Overal in het gras ontstonden van die opgehoogde bakken. Stiekum, snél even. Als niemand het zag. Hop ... weer een bak erbij. Weer plek voor twintig bieten en vijf kolen. Het leken soms net graven, die bakken.





Ja en nu gaan een aantal van die bakken weg. Ik haal de stenen randen weg, de opgehoogde aarde, en zaai er weer gewoon gras.

Die stenen gaan zolang even op een hoopje, onder een bosje. Nooit wegdoen, stenen. Want ze zijn heel handig, je kunt ze voor 1001 dingen gebruiken. En ze gaan eeuwig mee.






En eindelijk de losse planken van het schuurtje weer vastmaken, en halfverrotte steunpalen wegzagen her en der. Nou, langzaam wordt het netjes in de tuin. Maar een show-tuin is het nog lang niet! :D

De koriander die ik gisteren kocht hangt nu alweer slap. Wat een kasplantje! Want het is helemaal niet koud buiten! Normaliter is koriander een sterk plantje. Als je ze láát zaait, kan je tot aan de vorst verse koriander uit je tuin eten.

Dit plantje is niks gewend. In een kas opgekweekt, steriel, nog nooit een bacterie gezien waarschijnlijk. Nou dan gaat hij maar in de tomatenkas. Misschien overleeft hij daar wat langer.






De citroenen staan daar ook. Doe moeten eigenlijk naar binnen. Binnenkort.

Vandaag is het weer Woensdag Peulen Dag. Ik las trouwens in de nieuwe berichten van het Voedingcentrum dat je minstens één keer per week peulvruchten moet eten. Dat hebben ze nu ineens bedacht, dat die zo gezond zijn. Haha die lezen hier ook mee zeker!!

We gaan vandaag aan de tuinbonen. Die had ik in in juni allemaal ingevroren. En daar gaan we nu een lekkere curry mee maken!





Alle groenten, behalve de broccoli, komen uit de tuin. Dus ook die pot met tomaatjes. Dat was een heel gepruts om die te ontvellen, en te wecken, maar nu is het heel fijn dat je zomaar zo'n potje kunt pakken. Als je die niet hebt (ik denk van niet ;-) neem je gewoon een pakje tomatenstukjes uit de winkel.

Als basis gebruikte ik dit recept, maar ik ben er nogal van afgeweken, omdat ik dat niet allemaal in huis had.

Curry maken is helemaal niet moeilijk. De basis vormen de specerijen. Meestal zijn dat gember, komijn, chili, kerrie, kurkuma, en dan verder nog koriander, ui en knoflook. Hoeveel je van elk gebruikt is een kwestie van smaak. de één wil het SUPERheet, de ander wat milder. En sommigen houden absoluut niet van koriander. (onvoorstelbaar!)





Ik gebruikte voor deze curry anderhalve eetlepel kerrie (bij gebrek aan kurkuma), halve theelepel chilipoeder, hele theelepel komijn, hele theelepel gemberpoeder, en verder flink wat knoflooktenen, grof gesneden ui, en verse koriander. Uit de kas! :D

De specerijen, daar kan je eerst een pasta van maken met wat water, maar bij mij werden ze direkt in wat hete olie aangebakken. Dan gaat de ui en de wortel erbij. Aanbakken, en even laten garen met wat van het tomatenvocht. Of wat water. Deksel erop.






Dan gaan alle andere groenten erbij. Bij mij dus een zakje tuinbonen en een handvol sperziebonen, beiden uit de vriezer maar wel ontdooid. En twee handen vol broccoliroosjes. Als dat even meegebakken heeft gaat de rest van het tomatenvocht erbij. In mijn tomatenvocht zit al wat azijn, als je gewoon water gebruikt, voeg dan nog wat citroensap toe aan het mengsel.

Weer een paar minuten laten garen, en dan de geperste knoflook (laat wat in de pers zitten!), de tomaatjes en de fijngesnipperde koriander erbij. Goed heet en gaar laten worden, voorzichtig omscheppend, en op smaak brengen met peper en zout.





Natuurlijk kun je andere groenten nemen. Varieer en gebruik wat je hebt. Zoete of gewone aardappel is er lekker bij, doperwten, bloemkoolstukjes.

Als bijgerecht namen we een schaaltje volle yoghurt, met dat laatste beetje geperste knoflook erdoor geroerd, en wat koriander.






Erg lekker .... met rijst en reepjes ommelet!

Volgende week weer een peulenrecept. Misschien heb jij een leuk of bijzonder recept met je (droog)bonen? Ik hoor ze graag!


5 reacties:

cin zei

Ha , die kerstomaatjes. Ik heb deze zomer naar aanleiding van je blogje de kerstomaatjes ook in hun geheel geweckt, maar niet eens de moeite genomen om ze te ontvellen. Ze zijn jammer genoeg al op. Ze passen namelijk prima bij bonen op zijn Grieks, of beter mijn versie er van. Uitje fruiten, look erbij , stukjes tomaat of een potje uitgelekte kerstomaat erbij, wat oregano, laten sudderen totdat het een beetje sauserig wordt, en dan kunnen de voorgekookt bonen erbij, met best wel veel paprikapoeder en een extra scheut olijfolie, zout en peper. Ik maak dit met het liefst met reuze witte bonen, maar met kleintjes kan ook, want de reuzebonen kun je niet zo makkelijk in hun gedroogde versie vinden hier. Ik heb pas onlangs ontdekt waar ik ze kan vinden om zelf te zaaien, dus hopelijk volgend jaar uit eigen tuin. Door dat lange weken en koken van droogbonen, maak ik dan een grote portie waarvan ik een deel verwerk in een gerecht en een deel bonenmousse maak. Wat eigenlijk niets anders is dan gepureerde bonen met olijfolie, citroensap ( of rabarber sap;-) ), zout en verse kruiden naar smaak. Lekker als dip of smeersel op de boterham. De Griekse bonen vind ik lekker zowel warm als koud en zijn prima te combineren met een slaatje restjes pasta of wat brood. Of om helemaal in de sfeer te blijven wat feta en een glaasje retsina ;-)

Clarien zei

Lekkere recepten Cin! Ik krijg er nu al zin in, met m'n havermout net op! :D Dus dat beviel goed met die tomaatjes met schil? Die schillen gingen niet door de hele pot heen drijven? Dan doe ik dat volgende keer ook. Want met schil is ook gezonder natuurlijk.

cin zei

Beviel me zeer goed, de schillen gingen niet zweven, is zeker een blijvertje.

Roxanne zei

Wat een heerlijk recept! Zou je het ook zonder tomaten en tomstenvocht kunnen maken? Mijn man is allergisch voor tomaat.

Ik denk dat je dan gewoon water moet gebruiken met wat azijn of niet?

Clarien zei

Ja dat kan natuurlijk. Of wat paprika misschien. Daar zit ook veel vocht in.