Woensdag oogstdag 22.

on woensdag 7 oktober 2015




Oogstfeest weer vandaag!






Weer één van de grote pompoenen geslacht, en er waren pastinaken, boerenkool, rode uien, veel boontjes en wat rucola.

Ik laat vanaf nu alle bloemen op de tuin staan, onkruid of niet. Voor de bijen, die het alweer wat moeilijker krijgen. Dus ook het prachtige kaasjeskruid, dat overal door de hele tuin heen opschiet, midden op de groentebedden. Je kunt die bloemen ook eten, prachtig zijn ze op een salade, of op de slagroomtaart.






En kijk wat hieronder gebeurd is ... vorige week op oogstdag liet ik die klont zwarte luis op de bonen al zien. Nu is daar een heel leger aan kevertjes neergestreken, die zich te goed doen aan die luis.

Heel mooi. Al die rode en zwarte kevertjes zorgen voor nageslacht, zodat ik voor volgend jaar ook alvast een anti-luis leger paraat heb! Dat gebeurt er dus als je plagen NIET bestrijd. Het lost vanzelf op! Elke jaar zullen je plagen minder extreem worden.




Helaas was er te weinig boerenkool voor in alle pakketten. Dus hebben wijzelf geen boerenkool vanavond. Jammer ... ik had runderlappen gekocht voor erbij. Nog nooit gemaakt maar dat leek me nou wel lekker, suddervlees bij stamppot boerenkool!

Maar ja ... iets anders dus. Er was wel veel groenlof, dus dat kwam mee naar huis. Hoewel ik het erg bitter vind. En wat maak je daarvan?





In de koelkast was nog wat craime fraiche en wat blauwe kaas ... gelukkig ... want die groenlof moet je een beetje aankleden.

Ik heb pasta gekookt met boontjes, en wat bonenkruid. In een andere pan in wat olie, ui en knoflook gefruit en daar de groenlof in meegestoofd. Dan de creme erbij, peper, zout en wat komijn.

Op je bord schep je eerst de pasta met bonen, dan de romige groenlof ... en daar verbrokkel je de blauwe kaas over. Lekker! Nog steeds wel met een bittertje .. maar bitter in de mond maakt het hart gezond! :)







Tijdens het koken had ik weer gezelschap. Zo gezellig, die hulpkokjes die altijd van het land meekomen! Wat zal het saai zijn op het aanrecht in de winter!

Ja, en die runderlappen ... die al klaarlagen ... die waren dus over. Nou ik heb er een grote pan draadjesvlees mee gemaakt. Voor het eerst, want we zijn niet zulke vleeseters.




Maar ja ik dacht ... als we misschien over een tijdje 'echte boeren' worden, en zelfvoorzienend leven op een boerderijtje ergens .. dan is het natuurlijk geen Unox worsten en kant en klare kipfiletjes meer. Dan eten we ook ons vlees van het land. 

Dus daarom alvast maar even geoefend met die lappen! Ik laat morgen het resultaat zien, dat nu nog in de oven staat te sudderen.

5 reacties:

grandma zei

fijn dat dromen over een boerderijtje :) dat gaat helemaal goed komen.
Hier zijn we niet zo dol op groenlof...

Helena zei

Ik hoop zo dat het boerderijtje er komt. En met het vlees komt het ook goed. Zelf vind ik het niet altijd leuk kip slachten, stuk vlees ontbenen, gehakt maken en worst. Maar het voelt zoooo goed om de industrie te omzjilen . Helemaal nu ik weer effe gewoon vlees koop (ookal is het bio) weet ik wat ik mis. Helena (wil je meer over vlees weten de boeken van de river cottage en hun uitbeen video zijn goed)

Els zei

Oh wat gezellig daar. Mijn boerenkool zat vol met grijze luizen die ik er met de hand één voor één heb afgewassen.. Een heel gedoe, wat we hadden veel te veel voor z'n tweeen. Helaas heb ik op mijn tuintje nog geen lieveheersbeestje gezien! Heb je daar nog een andere natuurlijke oplossing voor toevallig?

Clarien zei

Els als er maar genoeg luis is komen ze vanzelf, maar het kan wel een tot twee jaar duren voordat vraag en aanbod een beetje aansluiten. Zorg ook voor wat wilde randen, met bijvoorbeeld brandnetels, dat is een waardplant voor lieveheersbeestjes.

Helena kan ik niet es bij je komen kijken met dat slachten? als je weer terug bent? Of blijven jullie daar?

Anoniem zei

Tip voor de groenlof/bladchichorei! Ik heb er de afgelopen winter eindeloos stamppot van gemaakt. Dus in plaats van andijvie.
Heerlijk!!