Potaarde hergebruiken.

on dinsdag 27 oktober 2015




Kijk .... van dit soort dagen kun je enorm opknappen. Eigenlijk zou je wat moeten opslaan van die zon en die stralende blauwe oktober lucht en van die kleuren ... goud en amber en felrood  .... zo mooi dat herfstblad overal.

In oktober is ook de laatste vlucht van de wortelvlieg. Als ik met mijn hand over het loof van de winterwortels strijk ..... komt daar een wolk van die vliegjes uit omhoog. Ze zijn druk aan het eitjes leggen onderaan bij de wortels. Het is de derde generatie wortelvliegjes van dit jaar. Ook de laatste. Straks gaat alles dood. Heel druk maak ik me er niet meer om want de winterwortels zijn al dik en sterk geworden en zijn niet meer zo kwetsbaar.

Ik heb heel veel foto's gemaakt .... maar ik krijg die vliegjes er niet goed op. Kun je ze zien vliegen? Die kleine lastpakken?






Waar ik deze dagen vooral druk mee ben is de hele tuin voorzien van een laag compost. Bed voor bed. En dat gaat een beetje door de bovenlaag heen, ondiep spitten. Om zoveel mogelijk het bodemleven te sparen maak ik de kluiten niet kapot.

En ik twijfel nog steeds ... wél een groenbemester erop of niet? Ik heb twee jaar winterrogge gezaaid maar dat is zoveel extra werk in het voorjaar ...... pfffff ik heb nog een week om te beslissen!




Tussen het werken op de bedden door .... maak ik maar es een boontje open. Kijken of ze al gedopt kunnen worden. En wat grappig!! Er zitten verschillende soorten bonen in één peul. Er zijn de vorige zomer allerlei soorten bonen met elkaar gaan kruisen, en omdat ik met dat zaad verder ben gegaan heb ik nu de de vreemdste soorten bonen. En nu dus ook dit. Twee Borlotti bonen en één soort lichte Kidneyboon, gezellig samen in één schuitje.






Het is ook de tijd om je tuin een beetje op te ruimen. Oude planten uit de potten en opbergen. Wat doe je dan met die 'afgewerkte' potaarde? Gooi je die in de groene kliko? Niet doen hoor! Zonde!

Als je zelf compost hebt, kun je die aarde namelijk best nóg een keer gebruiken.

Neem een emmertje verse compost, van je keukenafval of van je snoeiresten. Nu maak je de bak leeg waar je zomerbloeiers in stonden. Bij mij was dat dit keer die grijze bak hieronder, waar in de zomer een paar tomatenplanten in stonden.





Je ziet dat de aarde helemaal is vervangen door een dikke droge wortelkluit. NIET weggooien! Wortelmateriaal is namelijk ook gewoon organisch materiaal. Er zit alleen niet zoveel voeding meer in die kluit. Die is door de plant al opgezogen. Maar die wortelresten vormen een heel mooi droog materiaal.

Wat ik deed was ... die kluit losmaken, en ongeveer een derde ervan mengen met de verse compost, waar veel voeding in zit. Die droge wortelresten vervangen de turf, die normaal in potgrond zit. Je hebt nu dus zelf potaarde gemaakt, met voeding én met droge stof om vocht vast te houden. Prima!

Goedkoop ... en veel beter voor de planeet dan die gekochte potgrond met turf!






De nieuwe plantjes gaan in deze potgrond. Ze glimmen ervan! En de rest van de gebruikte potaarde gaat gewoon op je composthoop. Dat is vergelijkbaar met ander bruin materiaal.

Ik ga nog even genieten van het zonnetje! In de tomatenkas! Ja als je ook een kas hebt ... die is niet alleen voor planten hoor. In de herfst en winter is dat een heel mooi kuur-oordje voor jou zelf! :D





6 reacties:

Moestuinmeisje zei

Als je opziet tegen de groenbemester kun je je tuin ook bedekken met bladeren. Je hebt toch een bos vlakbij, dacht ik mij te herinneren.... dus blad genoeg :)

Es zei

Mooie tip van de oude potgrond, dankjewel weer!
X Es

@nnemiek zei

ja ik gebruik de potgrond ook jaren achter elkaar, gaat prima! En nee ik ga ook geen groenbemester zetten, veel te veel werk en ik betwijfel hoeveel voordeel het nu echt oplevert.....

Anoniem zei

Je kan ook Phacelia gebruiken als groenbemester en bernagie.
Goede bijenplanten

Clarien zei

Dank voor het meedenken weer! Ja het wordt misschien een laag blad, maar dan uit de straten (want ik haal nooit iets uit het bos :D) en vermengd met een beetje mest. En phacelia en bernagie zijn schitterend ... ms voor volgend jaar want daar ben ik nu al wat te laat mee ....

ivoorwit.blogspot.com zei

Bedankt voor je tip over de potgrond. Ik voelde me altijd een beetje "vrekkerig" als ik een deel van de afgewerkte potgrond ging hergebruiken en dat mengde met potgrond.
Nu heb ik geleerd dat dat dus niet hoeft. Super. Groet, Thea