Knoflook ... en Nieuw Zeelandse Haka

on zaterdag 24 oktober 2015
Over knoflook kan ik wel een boek volschrijven. Over hoe zo´n geweldig gewas dat is!

Zo makkelijk te kweken, zo verschrikkelijk gezond, vooral rauw, en zo goed voor je bodem. Knoflook desinfecteert de bodem waar hij in groeit, wist je dat?  Alle gewassen die je ná de knoflook in datzelfde bed plant, zullen daar enorm van profiteren. Er zitten veel minder ziektes in die bodem.

En knoflook desinfecteert ook ons eigen lichaam. Eet er véél van, liefst rauw, en uiteraard de biologische versie! De gewone goedkope knoflook die in de super ligt ... laat die alsjeblieft liggen want daar zit een drama aan chemicaliën in. Dan kan je net zo goed géén knoflook eten.

Dus ... ietsje meer betalen ... voor mooie onbespoten knoflook, of, nog beter, kweek het zelf! Doe je bodem en je eigen gezondheid een groot plezier! Je hebt maar een klein stukje grond nodig. Hier op dit bedje van ruim drie vierkante meter kan ik onze jaarvoorraad aan knoflook kweken!

Je mengt wat compost door de bodem, spit het losjes door en duwt de grond dan weer aan met een plankje bijvoorbeeld. De bodem moet ook weer niet té los zijn want dan kan zo'n teentje nog wel es uitdrogen.

Dan trek je lijnen, zo 20 centimeter uit elkaar, en leg op die lijnen om de 10 centimeter een mooie dikke knoflookteen neer. Gebruik altijd onbespoten knoflook voor het planten. Want gewone knoflook is verpest behandeld met een goedje dat ervoor zorgt dat de knoflook niet gaat uitlopen. Die behandelde knoflook is morsdood. Maar biologische knoflook is nog levendig en vitaal en zal in je bodem heel snel gaan uitlopen.

Als je ál die teentjes heb neergelegd kun je ze één voor één de grond in duwen met je duim. Ze moeten ongeveer 9 centimeter diep de bodem in. Dan zijn ze beschermd tegen de vorst.

Maar mijn duim redt dat niet ... 9 centimeter. Dus ik zal hier als het gaat vriezen nog een laagje compost of bladeren overheen strooien.

Oja ... en zet hem wel rechtop. Dus de spitse kant omhoog en de iets bredere kant, waar de wortels uit gaan groeien, omlaag.

In de kas zie ik dat de bietjes die in een bak zand staan opgeslagen behoorlijk aan het uitlopen zijn. Ja die zijn ook niet 'behandeld' natuurlijk. Dan krijg je dat. Die gaan dan maar mee naar huis. Dat wordt dus bieten eten vanavond.

Je kunt als ze gespoeld zijn heel goed zien dat er mooi jong blad aan het groeien is uit die biet. Dat is het mooie van 'levend' eten, het is zo vitaal dat er van alles mee gebeurt. Dat is zo supergezond voor jezelf, eten waar nog groeikracht in zit. Daarom ben ik zelf altijd wantrouwend tegenover alles wat 'lang houdbaar' is ... dat is meestal wel makkelijk ... maar zo dood als de pieren. Heb je niks aan.

Hoe meer leven er in je eten zit hoe beter. En zeg nou zelf ... dit is toch hartstikke gezellig? Zo'n levendige biet? Veel leuker dan zo'n dooie biet uit een pakje of potje!Je oogst bewaren, dat is echt zoiets wat je moet leren. Ik ben daar nu al jaren mee bezig en doe nog heel vaak iets fout. Potten die gaan gisten en openknallen, flessen soep met een verkeerd geurtje ... bonen die te drogen hangen en ineens gaan rotten ... nou noem maar op. Er gaat vaak wat mis hoor.

Maar langzamerhand krijgen we die oude ambacht wel weer onder de knie. Fruit drogen, zoals die appeltjes gisteren, groente inkuilen en fruit wecken, nou wie weet is het over een aantal jaar allemaal weer normaal geworden dat we dat gewoon kunnen. Gewoon voor onszelf kunnen zorgen en gezond blijven door de goeie dingen te eten.
De rest van de familie vindt het aandoenlijk .... dat ik me daar druk over maak. Ja hoor ... daar komt weer een boek in de brievenbus over ... Stocking Up. Voor jou mam! Niet iedereen is daar zo mee bezig, met voedsel kweken en bewaren.

Nou ja, ieder zijn liefhebberij.

Als de klussen voor vandaag af zijn is het tijd voor wat anders. Maar even meekijken met de liefhebberij van de rest van de familie .... de WK rugby. Heb je die Haka dans van het team uit Nieuw Zeeland gezien? Hahaha ik vond het heel grappig! Zou daar nou een choreograaf aan te pas komen?                                           
En wij schuiven hier thuis weer het weekend in. Kacheltje gaat aan - en daar komt zowaar zoonlief een bakkie koffie brengen!

Tijd om te chillen! Geniet van je weekend! En tot maandag weer.1 reacties:

Martine zei

Tja, had ik vroeger maar beter opgelet. Ik heb het jarenlang gezien. Mijn oma en ook mijn moeder waren er altijd mee bezig.
Nou ja, moet ik het weer helemaal opnieuw leren.
Morgen ga ik een zuurkoolvat bestellen............

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...