Aardbei wellness.

on woensdag 21 oktober 2015
Nog steeds verse boontjes! Ze zijn helemaal in de war!

Verder vandaag gewoon verder, rustig aan de klussenlijst afwerken. Voor vandaag was dat ... een wellness-beurtje voor het aardbeienbed! Tja als aardbeienbed wil je óók wel es verwend worden. Zeker zo vlak voor de winter, als je al een tijdje aan je lot overgelaten bent, en er wilde kruiden tussen je bladeren door groeien ... de tarwe (zaadjes uit het stro) komt overal omhoog ... dan heb je wat hulp nodig!

Eerst even de schoffel erlangs om de bovenlaag los te maken. Dan met de hand het onkruid eruit wieden. Ja hoor daar komen de plantjes weer tevoorschijn. Er zijn twee bedden met jonge aanplant, van augustus, en één bed met oudere planten. Bij de jonge aanplant zijn wat gaten gevallen, sommige stekken zijn dood.

Dus in het oude bed heb ik wat stekken geplukt, en daar de gaten mee opgevuld. Ook weer opgelost!

En .... op de grote composthoop lag vanmorgen toevallig een grote berg laurierblad! Er was gesnoeid in de tuin van de sportschool, en dat kwam dus net mooi uit voor die aardbeien!

Alle bedden krijgen een laag blad, en er over heen komt een laagje compost. Laurierblad verteert vrij langzaam, en die compost helpt dat verteren wat versnellen. Nou, de aardbeien zijn klaar voor de winter!

We wandelen door naar het veld van de wortelgewassen, want ik wil wat witlofpennen opgraven.

Witlofpennen ... dat zijn gewoon de wortels van de witlofplanten. Dikke wortels zijn het geworden, dikker al dan vorig jaar, toen waren ze vrij iel.

Die wortels graaf je voorzichtig op, leg ze op een rijtje neer, en dat laat je een paar dagen liggen op het bed. Met de plant er nog aan. Dan kan alle vitaliteit van de plant opgenomen worden door de wortel. Over een paar dagen gaan we ze oppotten!

Als de klussen voor vandaag klaar zijn loop ik natuurlijk even langs de frambozen. Omdat het nieuwe planten zijn hebben we nu, in de herfst, volop frambozen. Als we deze takken laten zitten zullen hier volgend jaar al in de zomer frambozen aan komen. Want zomerframbozen groeien op twee-jarig hout.

Maar ik denk dat ik de hele boel terugsnoei tot aan de grond. En dan hebben we volgend jaar dus weer pas in de herfst frambozen. Want in de zomer heb je al genoeg oogst. Deze late frambozen zijn een prachtig 'toetje' van de tuin!

Kijk op de foto hier onder. Kun je zien wat het is?? Visse-eitjes? Nee. Kikkerdril? Nope.

Haha het zijn gewoon kapucijners die liggen te weken. Mooi gezicht niet, al die luchtbelletjes? Het zijn de kapucijners van eigen tuin. We hebben zoveel droogbonen dit jaar, dat ik heb besloten om de komende weken iedere week minstens één keer droogbonen te eten, en het recept te delen.

Dus .... morgen kapucijners! O en kijk ... mijn leren handschoenen .... die was ik al een tijdje kwijt. Tot ik ze vandaag terugvond onder een lekke kruiwagen. Beschimmeld en al.

Hoe krijg je zoiets nou schoon? Het zijn mijn beste handschoenen. Ik wil ze graag redden.

Op Google vind ik iets over groene zeep, en lauw water. Hm ... toch maar liever mijn eigen zeep proberen, van varkensvet en houtloog. Natuurlijker kan het niet!!
Je moet flink roeren om die zeep op te lossen. Er zitten geen oplosmiddelen in natuurlijk. En veel schuim krijg je ook niet. Maar de handschoenen worden er wel re-de-lijk schoon in. Na het wassen net zolang spoelen tot het water schoon blijft. Dan buiten drogen, in de wind. Leer moet je nooit bij een verwarming drogen.

Misschien nog tips voor leer schoonmaken? Uit eigen ervaring? Want Google zegt soms ook zomaar wat, die kun je niet altijd vertrouwen. :D

En dan had ik nog appels. De appels van zus Marjan. Ik kreeg een vuilniszak vol. Met alle verjaardagen deze maand zijn er al heel wat vertrokken in appeltaarten, maar ik heb nog steeds een doosje over. Ik dacht erover om ze te gaan drogen. In partjes, in de oven. Morgen ofzo. Mocht je dat wel es gedaan hebben heb je misschien een tip? Partjes of plakjes? Mét schil of zonder?
Als ik wat groenafval naar de konijnen breng is het alweer stikdonker. Amper zes uur! En dan volgende week nog een uur vroeger! Man man wat gaat dat weer snel.

Ik vind het wel gezellig dat schemeren, maar Paul houdt niet van dat vroege donker. Nou ja ook geen wonder als je de hele dag op kantoor zit en in donker weg gaat en met donker thuis.

Tijd voor kaarsen! ;-)


1 reacties:

Tante Titi zei

Ik heb wel eens appels gedroogd in ringen zonder schil. Alle plakjes aan een stok rijgen en boven de kachel gehangen. Was prima gelukt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...