Woensdag oogstdag 17 ... en een uitstapje.

on woensdag 2 september 2015Misschien denk je er ook wel es over om een blog bij te houden van je werk of je hobby of van datgene wat je bezighoudt. Ik kan het alleen maar aanraden. Via een blog kom je nog es ergens!! 

Zo had ik vandaag weer een leuke afspraak met iemand .... via dit blog!

Maar eerst .... was er nog een paar uur tijd voor een klus op de tuin. Ik ben daar weer es aan het graven. Sjonge wat hebben we hier op die tuin al wat afgegraven ... en vandaag was het ook weer zover.
Ik wil graag een kuil maken voor de bieten, de wortelen en de aardappels. Daar kunnen ze in overwinteren. Hoop ik. Het is weer een experiment, en ik moet nog verzinnen hoe we dat gaan doen met de muizen en met rot en met afdekken enzo, maar dat komt allemaal nog wel.

Eerst maar es een gat graven. Er moeten minstens zes kratten in kunnen, dus dan ben je wel even bezig. En het schiet niet hard op want het zijn natuurlijk allemaal resten van boomwortels hier in de bodem. Ik zit te graven náást de rij composthopen, achterin de wildernis, waar een soort van open plek is.


Nou, hopelijk weer een methode erbij, om de oogst te kunnen bewaren en vers te houden. Wordt vervolgd weer!

En dan, let's go. Op naar de afspraak van vandaag.Hahaha ..... zitten we daar eventjes in het hol van de leeuw .... denk je misschien? Wat moet een biologische tuinder die helemaal van het land wil leven ... nou bij zo'n kunstmestbedrijf??

Nou, gewoon een praatje maken.

Ook hier wordt dus schijnbaar mijn blog gelezen ... en mijn gastheer, van de marketing afdeling, wilde graag es  kennismaken. Hij vertelde dat ze van hun imago van 'kunstmestboys' af willen. Omdat dat niet helemaal klopt. Ook hier wordt gekeken naar duurzame en milieuvriendelijke(re) oplossingen.

Ja dan ben ik zo nieuwsgierig als een aap dus dan kom ik wel even langs! Ik roep altijd wel direct ..... géén reclame op mijn blog! Maar daar ging het dus ook niet om.


Wat we allemaal besproken hebben? Ja dat kan ik niet vertellen. Ik kan geen bedrijfsstrategie en marketingplannen prijsgeven!! :D  Maar waar het op neerkomt is dat we onderling elkaar wel kunnen versterken.

Het is altijd zinvol om met iemand of een instantie, waar je misschien wantrouwend tegenover staat, op zoek te gaan naar datgene wat je juist verbindt. Dat is altijd meer dan je denkt! Denk niet te zwartwit ... maar ga in gesprek. Het was echt leuk en leerzaam dit.

Ik kreeg wat leuke nieuwe artikelen mee. Uiteraard biologisch. Dat is dan om aan iemand door te geven, want op Moeskers Moestuin wordt niks gebruikt wat uit een pakje of zakje komt. Alleen materiaal rechtstreeks uit de natuur.


Na het gesprek, met wie weet .... een vervolg .... liep ik nog even over het enorme terrein van al die bedrijven daar in Veenendaal. Ongelofelijk wat een massale gebouwen en loodsen en wat een bedrijvigheid. Natuurlijk is het véééél prettiger om buiten te werken, in de natuur, maar zo'n terrein heeft ook wel aantrekkingskracht.

En je kunt zo overal naar binnen lopen. Niemand zegt daar iets van.Leuk!

Maar tijd om te gaan. Want het is ook nog es oogstdag vandaag!!Met de bakfiets vol lege doosjes en snoeiafval van thuis gaan we weer naar Moeskers Moestuin, om de pakketten weer te vullen.  Mij benieuwen wat het vandaag wordt. Ik ben niet zoveel geweest de laatste dagen en weet niet precies wat er allemaal is.

Eerst eventjes de rust en de stilte opsnuiven. Wat een voorrecht om hier te werken!

Voor wie nieuwsgierig is naar het 'hele' terrein .... zal ik van de week es een rondje maken. Hoe dat nou zit met mijn tuin en de sportschool en het zwembad, en het bos erachter. En misschien even een plattegrondje erbij?

Maar nu op zoek naar de oogst. Bij de bonen is het een zootje. Ik heb destijds meerdere keren bonen gezaaid en alles maar hinter twinter op lege plekken gepoot. Nu staan er allerlei soorten door elkaar.

Waar zijn toch de sperzieboontjes gebleven?? Zoeken zoeken. Gelukkik zijn ze er nog, maar niet veel meer. De laatste oogst alweer .... van die fijne groene boontjes ... vandaag.

Oja de prei. Die was er ook nog. Die is zo dun die zie je snel over het hoofd.

Ook dit keer weer even de worteltest. Als je ook wortels hebt .... kijk ze af en toe na op schade van de wortelvlieg, dan kun je ze zo nodig op tijd uit de grond halen. Ik twijfel een beetje ... zijn dat nou sporen?

Goed in de gaten houden. Als ze slechter worden gaan ze uit de grond en in kratten in zand.

Nou het is weer een mooie oogst vandaag. Echt bonentijd he?

Er gaat vandaag in ... sperzieboontjes, courgette, een bos raapsteel met rucola, koolrabi, knoflook uit de voorraad, en prei.

Nadat de pakketten zijn afgeleverd gaan we thuis nog de pepers knippen.

Dat is een leuk gewas. Ook voor de beginner! Ook als je geen tuin hebt. Kan gewoon op de vensterbank, lukt bijna altijd. En je hebt je eigen peper.

Nou ja .... even drogen nog, en fijn malen. Met een stuk of wat van deze hete jongens kom je echt wel je seizoen door hoor. Potje sambal maken kan ook natuurlijk.pepers en mini paprika'sDat heb ik trouwens zelf nog nooit gemaakt ..... sambal ... iemand een recept?
6 reacties:

cin zei

Hé interessant je inkuil project. Ik wil iets gelijkaardigs in de toekomst uitproberen voor het bewaren van zelf gekweekt groenvoer voor kippen, maar daarbij mik je op het fermentatieproces bij het bewaren, met knollen ligt dat waarschijnlijk anders. Ik vind je houding i.v.m het zwart wit denken 100% juist, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat zo'n contact met mr kunstmestmarketing deel uitmaakt van een of andere greenwash strategie. Een beetje mikken op "als die groene Clarien met die jongens praat, zal het wel zo erg niet wezen als ik nu en dan een van hun productjes gebruik". Neemt niet weg dat het interessant zal geweest zijn.
Enne, weer mooie pakketten!

Anoniem zei

Hoi Clarien,

Heb je deze blog al eens gelezen? Zij heeft heel veel recepten voor sambal.
Bedankt voor je blog van vandaag, altijd zo leuk om te lezen!

Groetjes Jacqueline

http://www.mooiemoestuin.nl/inmaakrecepten-2/

Anoniem zei

Annemiek van "mijmeringen" maakt wel eens zo'n kuil, misschien kan je daar eens kijken. groet Janny

Crafts 'n' Skills zei

Wat een prachtige oogst weer! En oh.. bonen uit eigen tuin.. niets lekkerder, vind ik.

Clarien Cornelisse zei

Dank voor de links! Ga ik zeker bekijken.

En Cin, het ging niet zozeer om mijn imago gebruiken of ik hun producten promoten ... het ging meer om kennis delen. Maar dank voor je goede zorgen! :D

Blogger zei

+$3,624 PROFIT last week...

Subscribe For 5 Star verified winning bets on NFL, NBA, MLB and NHL + Anti-Vegas Smart Money Signals...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...