Weeuwenteelt.

on maandag 14 september 2015Als er op mijn tuin een mooie grote bloemkool groeit is dat meestal per ongeluk. Een gelukstreffer. Want bloemkool opkweken is best moeilijk. Het lukt mij nog niet goed. En wat al zeker niet lukt is een hele rij bloemkolen tegelijk klaar hebben voor de oogst.

Wat vorig jaar ´per ongeluk´ wel lukte was de 'Weeuwenteelt'. Dat betekent dat je de planten in september of oktober zaait, ze verspeent in november, en dan op een koele vorstvrije plek laat overwinteren.

Gewoon in bloempotten.

Niet teveel water geven, want dan gaan ze schimmelen. En in het vroege voorjaar plant je ze uit op een mooi zonnig plekje, en dan hopla in mei ongeveer groeit daar een mooie witte bloemkool in.

Omdat dat vorig jaar per ongeluk lukte ga ik het nu ´opzettelijk´ doen. Wietse die es even kwam kijken bij mij op de tuin heeft ze netjes in potten gezet. Maar ... deze eerste lading heeft jammer genoeg weinig kans van slagen want het is nog te vroeg en de planten zijn al te groot. Maar over een week of twee proberen we nog es een lading.

Ja ... en ik ben de achtertuin aan het opruimen. Dikke bossen citroenmelisse en oregano groeien overal tussen en op en over. Het gaat er allemaal uit. Hup weg met de hele handel. De citroenmelisse is lelijk geworden met bruine vlekken. Wat een woekeraar is het toch!

En de oregano hadden we vorige week al wat van geknipt. Die is nu wel droog en kan worden afgeritst.Als je dat afritsen in een grote zak doet krijg je niet zo´n troep. Even in een hoekje schudden en je giet het zo in een potje.

Mocht je in je eigen tuin óók een beetje zat zijn van die woekeraars ... trek gerust alles er uit. Ze komen altijd terug, die twee! :D:D


 1 reacties:

Henriette goossen s zei

Hier op de markt zie je volop bloemkool, niet allemaal even wit en dicht maar evengoed lekker. Het is knap als je ze zo mooi wit en dicht kan kweken zoals op de foto.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...