Vrijdag tassendag.

on vrijdag 25 september 2015
Pfff .... waar moet ik beginnen? Ineens zijn we met van alles tegelijk bezig. Want toen ik hier op het blog de 'Quit plastic, Use a Rag Bag' actie startte, was de milieuraad van Bussum ook net met allerlei plannen bezig om het plastic gebruik te verminderen.

En dan ontmoet je elkaar, en ga je samenwerken, en ineens komt er een stroomversnelling op gang.

En dan kun je echt veel bereiken. Ook in zo'n vrij conservatief dorp als Bussum, blijken sommige ondernemers heel enthousiast om mee te werken!


Nicolette was bijvoorbeeld brutaalweg binnengestapt bij een aantal horecabedrijven, waar koffie in kartonnen en plastic bekers geserveerd wordt, met het volgende voorstel: zouden jullie op 3 oktober korting willen geven op de koffie als mensen een eigen mok meenemen?

Goud!! De ondernemers vonden het een superplan! En ze gaan dit nu invoeren. Misschien wel op alle zaterdagen. Misschien dragen ze het idee wel voor op hun hoofdkantoor, zodat ook andere filialen 'bring your own cup' kortingen gaan geven aan klanten. Bravo Nicolette!!

En verder .... hebben we vandaag uiteraard aan de tassen gewerkt.Best wel een organisatie, zo'n gezamenlijk klusdagje. Terwijl we maar met z'n zessen waren. Ik had de boel grondig onderschat. Of overschat. Ik dacht écht dat we wel met z'n tienen ofzo aan het naaien konden aan de tafel. Nou nee hoor. Met drie man aan tafel werken, en de tafel is mudjevol. Gelukkig konden twee personen gaan knippen.

En Petra, voorzitter van de milieuraad, kwam voor de gezelligheid ook langs in onze Sweatshop, en nam de keukentafel in beslag om te gaan vergaderen en stukjes schrijven voor het lokale krantje, waar de actie ook in komt te staan.


En niemand had een naaimachine bij zich, dus was het behelpen met die twee van mij, waarvan de ene eigenlijk een beetje kapot is. Maar grappig genoeg ging het toch goed en kregen we veel gedaan. Ja, het waren hele handige dames allemaal!!

Wat heel fijn was .... want hoe krijg je bijvoorbeeld zoveel mogelijk tasjes geknipt uit één lap? Dat is al een hele puzzel op zich!Nou ...... pfffffff ..... dat had ik allemaal van te voren niet verwacht, maar het is geweldig natuurlijk, dat er ineens zoveel gebeurt. Zo moeten we hier in Bussum het plastic gebruik wel een heel stuk kunnen verminderen. En mensen enthousiasmeren om zelf grappige leuke rare tassen te gaan fabrieken, in plaats van altijd die plastic dingen mee te nemen.

Okee ........ en nu de tips van jullie zelf, die ik kreeg via de email en hier in de reacties.

Vissertun schreef dat hij goed kan naaien maar de afstand te ver vindt. En dat hij misschien in eigen omgeving een actie gaat opstarten! Prachtig!!

Jan schreef dat hij de actie heel goed vindt maar zelf niet kan naaien, en of hij misschien een 'draaiboekje' kan krijgen om zelf iets op te starten in de buurt. Ook prima idee.

Frieda uit Amsterdam had de tip om voor-geknipte pakketjes van de stoffen te maken, zodat mensen zelf makkelijk aan de slag kunnen. Wow ... wat een vondst! En kijk hieronder maar es Frieda wat een aantal van ons vandaag gedaan hebben, naar aanleiding van jou tip!

Harold uit Groningen schreef dat de Singer naaimachines in de aanbieding zijn bij de Lidl. Helaas was in Bussum de aanbieding nét afgelopen (ik ben natuurlijk meteen erheen gegaan) maar in Huizen bij de Lidl zijn ze nog wel. Dus ga kijken! Als je ook een machine zoekt.

Turfie had de tip om de tassen gewoon met de hand aan elkaar te naaien. Lijkt me een leuk projectje voor in de trein bijvoorbeeld. Met een stevige dubbele draad en dikke naald moet dat lukken!

En Martine had het idee om tasjes te haken, van die boodschappen-netjes. Ook een mooi idee. Voor als je meer van haken houdt.


Hoe dan ook .... het idee leeft bij veel mensen en zoveel mensen hebben leuke tips!! Ik zou zeggen .... ga kijken of je in eigen omgeving iets kan starten. Met een paar mensen uit de buurt. Of op een school. In een ouderencentrum.

En als je een stapel tassen hebt .... benader je winkeliers. Die vinden het vaak prima, zo'n stoffen-tassen-uitdeel actie. Want iedereen wil duurzaam bezig zijn.

Vergeet niet om een werk-omschrijving in je tassen te doen, zodat de kettingreactie op gang komt. De tassen-tsunami! En als je iets gemaakt hebt of wil laten zien laat gerust een link hier achter in de reacties zodat we kunnen meekijken! Over afkijken meekijken gesproken, bij de Hema kun je ook inspiratie opdoen! :D
4 reacties:

Jos zei

Wat een super initiatief! Misschien een beetje schrikken, maar toch leuk dat het zo goed wordt opgepakt.

Ons gezin en de Stichting zei

Mooie actie en leuk dat er zoveel reactie's op zijn.

Spaarmoeder! zei

Hartstikke leuk!! Goed dat het zo wordt opgepakt. Haha, die Hema. Ja ik had het ook gezien!

Boerderij Zinin zei

Is het misschien een idee om dit super initiatief ook aan te melden bij de Verdubbeldame?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...