September .... tjokvol plannen!!

on dinsdag 1 september 2015


De eerste spinnewebben schitteren in de zon, de dagen zijn frisser en de paden zijn nat, de zon zakt al om half negen onder de kim, en komt pas rond zeven uur in de ochtend weer tevoorschijn. Nou ja áls ze al komt!

Het is ander weer, en op de tuin hangt een andere sfeer .... een sfeer van verzadiging en rust. In plaats van hollen-vliegen-rennen-wieden-snoeien .... is er nu het feest van oogsten. De ene na de andere kist komt van het land en de een na de andere pan wordt gevuld.


   

Over een week of wat zal ik es de voorraad laten zien ... resultaat van een jaar hard werken. Hoewel het maar een beperkt deel is, wat bij ons in de schuur beland, want veel is natuurlijk in al die groentepakketten verdwenen. In oktober, als het goed is ... wel zo'n 120 stuks.

Jahaaaa ...... (denk je nu misschien) ..... mooi zo!! Eindelijk. De oogst is binnen - en nu lekker klaar met die tuin! Krijgen we hier op het blog eindelijk es wat anders te zien dan al dat groen steeds!!

Gezellige binnenfotootjes.


Hahaha ..... helaas! Niks binnen! Ik ga gewoon door buiten. Het hele jaar wel. Er is zoveel te doen! September zit ook alweer TJOKVOL met plannen!

Even een voorproefje?

Ten eerste ... ik roep het al weken, ga ik mijn collega's bij Land en Boschzigt opzoeken! Gewoon lekker een ochtendje een paar van die ellenlange bedden schoffelen, of misschien nog wel net op tijd voor de appeloogst!En verder .... de achtertuin is een troep. Daar moet nog gesnoeid en er moeten netten over de druiven en de bramen moeten geplukt, dat moet echt óm de dag in het najaar, zodat ze net niet té rijp worden anders gaat Willem Wesp ermee vandoor.


Er moet nog appelazijn gemaakt worden en weer gemberbier. Nou ja dat kan ook wel later in het najaar, maar het gaat het makkelijkst als de temperatuur nog een beetje aangenaam is. In onze koude keuken kan ik moeilijk fermenteren in de winter. Als jezelf een warme keuken hebt is dat geen probleem hoor dan kan het ook best later.

Of zet de boel gewoon ergens bij een verwarming. Kan ook.

Wat moet er nog meer allemaal? Ja het wieden gaat door, op de tuin. Ik ben steeds blijven zaaien, voor vers groen in najaar en winter, dus dan moet je ook steeds - een beetje - blijven wieden.


En ook natuurlijk ..... lekkere recepten verzinnen met al die groente. Tenzij je een echte doorgewinterde rauwkost-fanaat bent natuurlijk!! Nou ik niet hoor. 'Raw food' ... helemaal prima .... maar er zijn grenzen! :D

O, en daar is de kas ook nog! Ja dat moet allemaal nog leeg geoogst en dan moet dat eruit. En de winterslasoorten, zoals postelein en veldsla, moeten dan weer gezaaid.

Nee hoor ... niks chillen en achter de kachel kruipen! We gaan door. Plannen zat!2 reacties:

Es zei

Zit altijd met een glimlach je blogs te lezen zo heerlijk herkenbaar...lekker doorploeteren ook goed voor de vitamine D aanmaak :)
Esther

ver-greetmenietje zei

Leuke foto's ! Ik ga vanmorgen (zoals elke woensdagvoormiddag) naar de boerenles....
We zijn met 13 mensen die samen een grote serre en een lap grond kunnen bewerken van de gemeente. Het is een soort van cursus die we al jaren volgen....We zaaien, planten, wieden en oogsten dat het een lieve lust is. S'middags wordt de oogst samen gedeeld....
We drinken tussendoor een lekker tasje koffie met bijna altijd iets lekkers zelfgebakken of gemaakt bij....Zalig ! een stukje ontspanning in het midden van de week....
Fijne dag nog! liefs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...