Plattegrond.

on zaterdag 5 september 2015

Nou dat lijkt makkelijker dan het is ... een plattegrond maken. Heb je dat wel es gedaan? Een plattegrond maken van iets, je tuin of je straat of je huis? De een zal er wel handiger in zijn dan de ander, maar ik moest er echt voor gaan zitten.

Want wat is nou ook alweer west en wat is oost. Op de tuin weet ik exact waar de zon opgaat in maart, en waar in augustus ... maar waar dan precies het oosten ligt ... ergens daar tussenin ...

Nou, eerst maar even weer es even naar de Zinnia's kijken. Die blijven maar steeds zo mooi bloeien.


Die bloemen wijzen allemaal naar het zuiden. Dus dat weet je dan alvast, waar het zuiden precies is. Ook als de zon niet te zien is.

Zoals je misschien op onderstaande tekening kan zien .... ligt er links van de sportschool, ten westen dus, een stukje open grond. Het deel tussen het gebouw en de bomen. Nou daar is de tuin.

Je ziet dat de tuin is omringd door bos, heide en verderop nog een vrij grote natuurvijver, en de sportvelden van de middelbare school iets verderop. Heel handig trouwens zo'n school, ik weet altijd precies wanneer het half elf is want dan hebben ze pauze en komen er zo'n honderd brugklassertjes door het bos langs mijn tuin kwetteren .... net vogeltjes.

Ander voordeel van al die verschillende soorten natuur is een enorme gevarieerde flora en fauna. Zo verschrikkelijk veel soorten insecten en vogels als hier rondvliegen .....

.... en zo jammer als je daar dan weer zo weinig van weet ....


Het totale braakliggende terrein naast de sportschool is ongeveer 100 bij 50 meter. Dus wel een halve hectare. Dat is best veel, maar een groot deel daarvan zijn bomen en zeg maar een soort 'wildernis'. Wilde diertjes en roofinsecten zijn er dus genoeg hier.

We hebben aardig wat tijd besteed aan het schoonmaken van die wildernis, want daar was veel rommel gedumpt in de loop der jaren, ook al voordat hier een sportschool was. Héél vaal bouwpuin lag daar. Maar dan zie je dat met een beetje hulp de natuur dat allemaal weer kan oplossen.

Nu is het schoon, en weer min of meer wild. Afgezien van mijn paadjes dan. Naar de bijen bijvoorbeeld.


Op de tekening hier onder kun je zien welke delen ik gebruik op dat terrein. We begonnen ooit met die tien groentebedden, op een stuk van ongeveer 10 bij 25 meter. Maar ik heb er een paar stukken bijgepikt .... nou ja wel eerst gevraagd.

Want als je eenmaal aan zoiets begint wil je steeds meer. Een extra bonenbak, een nieuwe bietenbak, een veldje voor de granen, enzovoort. Die extra bakken op de tekening, rechts, vlak naast het gebouw, lichtgroen gekleurd, zijn dus allemaal van die hebberige uitstapjes. :DOp zo'n mooi en gevarieerd terrein kom je steeds op nieuwe ideeën. Paden aanleggen, een paddenpoel, een bijenschans, een houtwal achterlangs. En oja die kuil natuurlijk waar ik nu mee bezig ben, om een deel van de oogst in te kuilen.

Ook alweer zo'n hebberig ding .... véél te groot ..... het lijkt wel een bunker we kunnen er wel in gaan wonen.


 
Ja en hierboven zie je een paar van die bakken, op illegaal terrein dus maar Ruud vond het goed gelukkig. Het ziet er ook wel leuk uit, als je bij een partijtje squashen even zit uit te blazen voor het raam, en je ziet daar de rijen bietjes en bonen groeien.

Nou, ik hoop voor degenen die daar meer over wilden weten dat het een beetje duidelijk is hoe de indeling van de tuin is en hoeveel effectieve groentemeters er zijn.

Dan nog even dit.

Leuk artikel! Over foodblogs .... en hoe populair die zijn. Het schijnt dat duizenden mensen hun boodschappen afstemmen op de dagelijkse menu's van een aantal populaire blogs. Na het artikel te hebben gelezen denk ik wel dat dat goed nieuws is. Want de meeste van die bloggers koken puur en gezond.

Dus prima als mensen dat nadoen. Hoewel niet alle bloggers lokale produkten gebruiken. Dat moeten ze dan nog maar even veranderen. In Nederland groeien genoeg lekkere verse groenten en kruiden en is prima lokaal vlees en zuivel. Dat hoeft echt niet van de andere kant van de planeet te komen.

Kijk bijvoorbeeld es bij restaurant La Place ... daar haal ik altijd veel inspiratie vandaan. Veel gegrilde groenten, altijd biologisch en bijna altijd lokaal. Kijk nou bijvoorbeeld die pompoen ......... het wordt hoog tijd dat we es zo'n reuzenpompoen in Moeskers Moestuin gaan slachten en er heel veel lekkere dingen mee gaan maken. Komt volgende week!

Fijn weekend!2 reacties:

grandma zei

ik ben officieel jaloers op je moestuin :)

Boerderij Zinin zei

En ik ben officieel jaloers op je plattegrond-ontwerp-kunde ;-)
Leuk om nu letterlijk overzicht te krijgen in jouw moestuin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...