Granen en druiven oogsten, en meuk wegdoen.

on vrijdag 4 september 2015

Het was weer een allegaartje vandaag. Dat kwam ook door het weer. Zóveel regen ... dus geen tuin .... en dus konden er wat andere dingen gedaan worden die ook nodig moesten.

De laatste bundels graan zijn gedorst. Gewoon met de matteklopper in de schuur. Hahaha nou ja ... zo gewóón is dat niet natuurlijk. Maar ja het werkte wel - min of meer. Hoewel het mij tegenvalt hoe moeilijk die graankorrels uit die aren komen.

En toen moest het kaf er nog uit ... je weet wel die velletjes. Dus ben ik als een soort goochelaar met twee zeven in de wind gaan staan ... van de ene zeef in de andere gieten .... het kaf waait weg en het graan valt netjes in de zeef. Nou ja het valt er ook vaak naast.

Maar het is klaar en de graanoogst van Moeskers Moestuin is binnen! Toch zeker wel anderhalf pond! :D:D

Jaja maar goed dat we daar niet van afhankelijk zijn .... en je gewoon grote zakken graan en meel voor een habbekrats kan kopen.


Ik ga vanaf vandaag weer zelf brood bakken. En ook zelf malen. Er is nu minder werk op de tuin. En veel brood eten we niet, dus het is makkelijk te doen. Een brood of twee per week, en verder een paar keer per week kleine broodjes of van die rolls, gevuld met lekkere dingen.

Maar dan moet er wel weer graan besteld worden want dat is bijna op. Oja we hebben die anderhalve pond uit de tuin. Genoeg voor één plaat broodjes denk ik.

Tja .... en verder heb ik onrijpe druiven geplukt. We waren te laat dit jaar met netten ophangen, en de vogels hebben bijna alles opgegeten. Van het restje druiven heb ik nu maar siroop gemaakt. Druiven ontsappen, flesje rabarbersap erbij, en dan per liter sap een pond suiker erdoor. Verwarmen tot 80 graden, en dan in schone flesjes gieten.


 Zo. Beter in de flessen dan in de eksters-magen. Ook al is het maar een klein beetje.

En een andere thuisklus was oude meuk opruimen. Ik loop al jaren uit een soort van nostalgie allerlei grootmoeders spullen te verzamelen, tot groot afgrijzen van Paul, die is meer van het strak en modern.

Nou, eerlijk toegeven .... wat ga je hier ooit mee doen????


Hop hop hop hop, meer dan de helft gaat weg. Terug naar de kringloper. Voor een andere liefhebber van meuk.

Oude fotoalbums .... waar je nooooit meer in kijkt .... pffff die gaan nog maar even terug. Die doen we wel weg als we ooit gaan verhuizen.
En dan is het alweer avond en ben ik nog even naar de tuin geweest voor wat groente. Altijd afwachten bij ons in het weekend wie er wanneer komen mee eten. Dus het eten moet flexibel zijn. Dan is zo'n plaat met groente en een plaat met geroosterde aardappelen ideaal. Kun je in een handomdraai méér van maken.

Besprenkel een plaat verse groenteschijven met olie, wat zuur (citroensap of rabarbersap bijvoorbeeld), grof zout, peper, uitgeperste knoflook en royaal kruiden.

De platen gaan in de gloeiend hete oven, en als de kinderen van de trein komen staat er een lekker maaltje klaar. Zo uit de tuin op het bord.


Studenten zijn gek op geroosterd eten!

Nou ja, op eten eigenlijk.


0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...