Kleur.

on donderdag 27 augustus 2015

We hadden vandaag alvast een voorproefje ... van de herfst. Koel weer, de hele lange dag grijze grijze regen ... tja dan zit er maar één ding op.

Kleurtjes zoeken!!

De regen druppelt nog van de bloemen als ze in volle glorie op tafel staan. En de zon schijnt ineens in huis weer een beetje.

En dan ...... de rabarber.

Een paar weken geleden had ik daarvan rabarber-sap gemaakt, en dat is heel goed bevallen. Je kunt het makkelijk goed houden in de koelkast. En het is een prima vervanging voor citroensap.

Want dat zelf citroenen kweken, met Meneer en Mevrouw Citroen .... dat lukt niet erg best. Ze staan op de warmste plek om ons huis maar de citroenen worden maar niet geel.Dus dat zit er voorlopig nog niet in. Maar rabarber is een goed alternatief, en dat is wel een echte sterke lokale plant. Die kan hier makkelijk groeien. En met een goeie behandeling heb je vanaf het vroege voorjaar tot aan de herfst aan toe verse stelen. Pluk wel alleen de jonge stelen, waar het minste oxaalzuur in zit.

Rabarbersap voor over de vis, voor in de sladressing, voor in sausen en in limonade. Noem maar op, wat met citroen kan kan ook met rabarber.

 

Hoe kom je aan dat sap? Nou ik doe het zo. De stelen wassen en in stukjes snijden, en vervolgens gaarkoken in wat water. Zodra het zacht is, giet je de kokende rabarbermassa in een doek, in een zeef boven een kom, en laat het uitlekken.

Als je wat ongeduldig bent kun je even helpen met dat uitlekken ....

En dan heb je een kom met prachtig gekleurd rabarbersap. En proef maar, zuurder dan zuur, en toch lekker fris. Ik heb het nog even opgewarmd tot 80 graden en toen in schone kleine flesjes gegoten. De uitgelekte prut moet je bewaren, want die kan je voor cakes en taarten gebruiken.

Het sap is een prachtig huismiddeltje, en het is heel gezond, het was zelfs ooit (bij de Indianen) een medicijn tegen van alles. Maar ik vind het vooral schitterend mooi.

Bewaren in de koelkast (doe ik tenminste, maar het kan vast ook wel gewoon in de bijkeuken) en na openen zo'n flesje binnen een week of wat opmaken.

En het past helemaal bij het thema van vandaag .... kleur!


2 reacties:

hennie zei

er staat overal in de boeken geen rabarber meer na 31-6 eten , van wege het oxaalzuur maar dit is wel een leuk idee. gr.hennie

liz zei

Ik vind het een heel goed idee, citroensap gebruik ik vooral veel voor humus, maar misschien kan het hier ook mee. Van alle citroenpitten heeft uiteindelijk eentje het 'gedaan' en de zomer overleefd (2 zijn verdronken in de regens), hij(zij) is nu zo'n 10 cm hoog. grtn Liz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...