Hoogwaardige eiwitten van Hollandse bodem!

on dinsdag 4 augustus 2015

Die Lupine boon, dat is een hele beste vleesvervanger! Ik had nog zo´n zakje van die boontjes staan. Powerpeul heten ze in Nederland. Je kunt ze niet overal krijgen jammer genoeg, ik had deze bij Vegabond in Amsterdam gekocht, en heb uit dit zakje ook dit voorjaar op de tuin gezaaid. En ze aan een aantal van jullie weggeven.

Maar nu es kijken ........... of ze eigenlijk wel lekker zijn! Een recept had ik hier gevonden.


Net als de bruine boon en de rode nierboon moet je ze van te voren weken. Zo´n etmaal lang, in ruim water. Dan koken, ik heb ze twee uur op een laag vuurtje laten staan garen. Vlak voor het einde wat zout erop.

Als je niet van gewone droogbonen houdt, vind je deze misschien juist wel lekker, want ze zijn totaal anders, en absoluut niet melig. Ze zijn eerder knapperig. Echt lekker!

Een deel heb ik in een pot gedaan om te bewaren, samen met kookvocht, want ik wil later nog wat andere recepten proberen.

Dan .... een lekker mixje maken, van gefruit ui, knoflook, kruiden, wat zout, wat chili of kerrie, ketjap, gebruik wat je ook door gehakt zou doen, en als dat even gebakken is in wat olie, hopla die bonen erbij. Voor tien broodjes ... zo´n 300 gram gekookte bonen.


Vervolgens in de mixer, ik heb er nog een scheutje olijfolie doorgedaan en wat kookvocht, want het leek wat droog. En vervolgens heb ik steeds balletjes van dit spul zitten eten, want het is lekker!!! Ik vind het lekkerder dan pesto, en dat zegt wat! Dus als broodbeleg of op een toostje kan het ook!

Nu gaat het in een velletje bladerdeeg, reepje lupine vulling erop, dichtvouwen en met de vork aandrukken.


Als je wil .... een beetje room of ei erover kwasten, daar gaan de broodjes mooi van glimmen, en dan een half uur op 190 graden in de oven.

Nou, daar komen ze hoor .......


TADAAAAA!! Dat kan je dus bijvoorbeeld maken van die mooie lupine boon. Een echte super vervanger voor de gemanipuleerde en boskap-bevorderende en kerosinevretende sojaboon.

Nou, ik wil eigenlijk helemaal niet negatief doen hoor over soja ... maar toch .... als er een Hollandse variant voorhanden is, die zelfs op mijn schrale tuintje wil groeien, dan gaan we de bonen toch niet uit Verweggistan halen??

Kijk, hier staan die van mij. Nog steeds op het land staan ze, want ze rammelen nog niet. Even proberen.


Ja hoor, één boon rammelt al een beetje als ik er nogal hard mee schud. Dus die mag open en er zitten vier prachtige boontjes in. Ben benieuwd hoe groot de oogst zal zijn ... en ja hoor ik ga er weer zaden van uitdelen deze winter! Hoe meer die Lupine op de Hollandse Bodem komt, hoe beter!!

Iets anders. Gisteravond was regen voorspeld, en toen moest op de valreep nog snel even vanalles op de tuin gebeuren want er lag vanalles te drogen. Zoals het graan. waar overigens twee duiven in zaten te vreten. En op te schijten. Nou dat weer.

Nou dat graan ging in de kas, en nu de uien nog. Die gingen in een grote lap, ik wou dat naar de auto tillen maar het was zo zwaar .... dat lukte dus niet.


Zo ging het ook. En vanmiddag gelijk weer in het zonnetje uitgespreid. Volgend jaar misschien een soort van spiraal maken waar ze op kunnen liggen drogen, dat gaat vast sneller als er ook lucht onderdoor kan circuleren.

Over sla.

Eigenlijk .... als je consequent wil zijn met zelfvoorzienend leven, dan moet je in de warme zomermaanden helemaal geen sla-kroppen eten, want dat hoort er dan niet te zijn. Sla kiemt alleen bij lage temperaturen, met veel licht. Dus om sla op te kweken in de zomer is veel kunst- en vliegwerk nodig. Dat is helemaal niet duurzaam. En er zijn zoveel andere groenten waar je rauwkost van kan maken.

Maar ja ... zo consequent ben ik dus nog niet. Gewoon in de winkel nog wat jonge plantjes gehaald. Want ja ....... ik zit ook met die pakketten he? :)Augustus .... is ook wespentijd. Wat een ellende altijd met die wespen, vooral als je jarig bent en het is mooi weer. Bij mij is het elk jaar raak op de verjaardag. Wespen op de taart en in de glazen.

Maar kijk hier es ...................... Willem Wesp doet toch ook nog wel wat goeds dus! Hij bevrucht de boon!

Okee hij heeft me overtuigd, ik ga hem niet meer doodmeppen vanaf nu! :D


8 reacties:

de Vissertun zei

Ik volg je blog al een poosje en leer heel veel hier ;)
De lupineboon lijkt me erg leuk om in de tuin te zetten, hier zou ik graag zaden van willen hoor.
Hou me ook van harte aanbevolen voor andere zaden.

Jan zei

Hoe bloeit de Lupineboon ?
Het ziet er allemaal erg lekker uit.
Al lid van Velt ?
Ik zet je Blog bij mijn te volgen Blogs.
Gr Jan Wilde een Tuin.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Niet alle soja over een kam scheren alsjeblieft! Ook in Duitsland en Frankrijk wordt soja (biologisch!) verbouwt, waar dus geen GMO's, kerosine en/of boskap voor nodig is.

En als je echt niet wil dat er soja verbouwd wordt, dan zul je toch dierlijke producten van het menu moeten halen, want het is een belangrijk ingredient van krachtvoer (ook in de biologische sector).

Groetjes!
Remy

Clarien Cornelisse zei

Hele goeie aanvulling Remy! Dus we halen de soja van zo dichtbij mogelijk, en biologisch ... enne mag dat zondagse biefstukje dan van een natuurgrazer? Die krijgt alleen maar gras! :D

Clarien Cornelisse zei

Jan ik heb je tuin bekeken, mooi hoor daar bij Oldamt! de Lupine groeit met mooie witte bloemen, net als de sierlupine maar iets bescheidener.

Vissertun als je zaden wil, gewoon af en toe hier es kijken, want ik geef weg als ik ze gedroogd heb (wat ik niet voor eigen oogst en consumptie gebruik uiteraard!) Ik denk over een week of 4.

de Vissertun zei

Dank je Clarien, ik zal blijven opletten ;) Het klonk wellicht wat hebberig, maar het zag er heerlijk uit en ik ben erg in voor nieuwe dingen.
Nav een vorig blogje van je heb ik gekeken in mijn zadendoos en ik heb eventueel zaad van de groene asperge voor jou. Van de historische groenten. De Argenteuil. Laat maar weten dan stuur ik het op.
Op het zakje staat: laat dubbele hoeveelheid planten opkomen, na enkele jaren verwijdert u de vrouwelijke planten (stamper en besjes) de overige mannelijke planten geven 20 jaar oogst. Jij had maar 1 besje dus je zit goed, de rest mannetjes?
Groet,
Atie

Clarien Cornelisse zei

Joh ik ben juist superblij als mensen zaden opvragen! Dat is de hele bedoeling van mijn blog!! Delen delen delen, niet alleen de zaden maar ook de interesse en het gevoel van duurzaam bezig zijn. En iedereen aan het tuinieren krijgen! En ... dankjewel voor de uitleg over de asperge, nu ben ik dubbel blij met dat ene besje!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...