Filmpje! .. en woensdag oogstdag 16.

on woensdag 26 augustus 2015Behalve héél veel libelles ..... kwam vandaag ook Shirley weer es langs op de tuin. Altijd leuk een bezoeker! Vooral als het oogstdag is natuurlijk en er zoveel gedaan moet worden. Kwam dat even mooi uit Shirley dat je die ienie mienie sperzieboontjes wel even wilde plukken!!

Planten uittrekken en alle boontjes ervan af plukken. Het zijn mooie fijne boontjes maar het is altijd zo'n klus ...

..... en ik hou nou eenmaal meer van het wat grovere werk, zoals aardappels rooien.

En bij de aardappels zat die ene gekke plant, die ineens weer helemaal tot leven was gekomen nadat hij eigenlijk al was afgestorven en die nu weer allemaal bloemen heeft.Kijk daar heb je hem. Ik dacht, nou hij zal wel niet veel aardappels hebben, die heeft hij opgegeten en daardoor zo'n groeispurt gemaakt. Maar niks hoor er kwam wel twee kilo aardappels van deze ene plant af. En dat is veel, op mijn zandgrond.

Wat een oogst weer. In de pakketten ging vandaag wéér courgette, en snijbonen en sperzieboontjes, en aardappels en bieten. En er was een extra pakket want Shirley kreeg ook wat mee natuurlijk.


Nou en omdat er zo'n goeie hulp was waren we op tijd klaar met oogsten en had ik bedacht dat we dan nu eindelijk dat graan maar es moesten dorsen. Die rogge .. en die gerst .... dat ligt al wekenlang in de kas en de duiven hebben al de helft ervan opgegeten.

Nou Shirley, hoe gaan we dat aanpakken? Hoe slaan we die korrels eruit? Hoe deden ze dat toen er nog geen dorsmachines waren?

We gaan maar gewoon wat uitproberen. De bossen rogge gaan met de kop (dus waar de aren in zitten) in een plastic zak, dan een oude deken eromheen, en dan gaan we er met bezems op slaan!en ............. het lukt!! nou ja ....

.... hoe je nou op z'n Moeskersmoestuins dorst zie je op het filmpje. Die film is al een stunt op zich want onze hoofden staan er helemaal niet op. Maar het dorsen wel

Jaja je lacht wat af met die Shirley! :D:D

In sommige aren zitten nog korrels na het 'dorsen' maar de meesten zijn leeg. Kijk zo ziet zo'n aar er uit, je ziet hier de rogge zaden nog zitten.De laatste resten maar met de hand gedaan. En toen de gerst nog. Wat een werk weer. Leuk voor een experimentje maar voor een heel veld halen we er toch maar een boer met een machine bij.

Uiteindelijk .... onderin de plastic zak zat een paar handenvol graan. Mooi solide graan. Zelf gedorst. Net genoeg voor een bordje pap! :D

Ja en dan moet je nog het kaf en het koren uit elkaar halen. Het zaad moet geschoond worden. Ik deed dat net zoals ik het bij andere zaden doe, gewoon in een zeef gooien en hard schudden, totdat de velletjes en de kafjes verdwenen zijn.

je kunt het nog even heen en weer gooien tussen twee zeven, dan blaast de wind het lichte kaf weg en hou je de zware korrels over.

Dat was leuk met die granen. Een paar handenvol rogge hebben we. En de gerst is nog niet klaar.

Omdat er vanavond storm komt (zegt Paul) zet ik wat extra steunen bij de pronkbonen. Maar ja als de wind dit keer ineens van de andere kant komt gaan ze alsnog om. Ik hoop het nog een week of twee te redden dan is het wel klaar met oogsten hier in deze hoek.
Woensdag is ook soepdag.

Lekker makkelijk na een intensieve oogstdag. En we hadden er tomatenbroodjes bij. Ik zal het even laten zien. De grote tomaten uit de kas, die eerlijk gezegd niet erg lekker zijn, een beetje melig, gingen in de saus. Bakken in flink wat olie, wat bieslook, wat kruiden en knoflook, en even de staafmixer erop.Van een brooddeeg, dat al een uurtje heeft staan rijzen, rol je een  rechthoekige lap. Daar gaat die saus op, nadat hij iets is afgekoeld. Verse fijngesneden basilicum en geraspte kaas erop. Nou je zou toch zweren dat dit een pizza wordt!!


Maar nee, ik rol de hele handel op en snij er plakken van. Het is wel een beetje kliederen. Die plakken gaan in een lauwe oven, nog een uurtje narijzen, en dan zet de temperatuur op 220 en een klein half uur bakken.

Dan heb je je tomatenbroodjes. Lékker!!!En kijk nou es ... mr. spierbundel helpt ondertussen even met de rabarber!


10 reacties:

cin zei

Weer mooie pakketten heb je. De video doet het wel niet, ik krijg de boodschap " deze video is privé"

Clarien Cornelisse zei

oja ik had hem op prive gezet, zal het aanpassen, over een kwartiertje ongeveer zal hij het wel doen

hetty van soest zei

Is het niet zo, dat je vanaf 21 juni geen rabarber meer mag oogsten?
Ivm het oxaalzuur, wat er dan in komt?

patrick zei

Ik vind het altijd jammer dat planten van boontjes, erwten ... (vlinderbloemigen dus) uit getrokken worden. Deze planten doen zo hun best om de stikstof uit de lucht te binden en op te slaan in hun wortelknolletjes (kleine balletjes tussen de wortels) en wij, moestuiniers, trekken ze uit de grond. Beter is de planten af te knippen juist boven de grond en de wortels( en knolletjes) te laten zitten. Bij vertering geven ze de opgeslagen stikstof vrij.

harm van leeuwen zei

wat een leuk en lekker idee van die tomaten broodjes, ik weet nu al wat wij zaterdag gaan eten !

Clarien Cornelisse zei

Hetty dat klopt wel voor de oudere stelen. Maar in de jonge stelen zitten nog geen grote hoeveelheden oxaalzuur. Dat kan je nog prima oogsten. En voor rabarber geldt verder ... niet teveel tegelijk van eten, en niet te vaak.

Patrick ik vind dat ook .. .eigenlijk is een hele plant oogsten jammer. Ook voor het bodemleven. Bij mij gaat wel alles op de compost en komt het allemaal, inclusief stikstof, terug op het land ... maar toch verstoor je de bodem telkens weer. Maar ja ik doe aan intensieve teelt, dus 2 oogsten per seizoen, en dan kun je niet altijd de wortelkluiten laten zitten. Dan komt de volgende oogst niet goed op.

Ik probeer een soort combinatie, op sommige bedden weinig verstoring en meer perma cultuur, en op andere bedden intensievere teelt met hogere opbrengst, omdat mijn doel ook is om van beperkte ruimte veel monden te kunnen voeden.

Dus .. tja, keuzes maken! :)

Anoniem zei

Wat een leuk fimpje :D

Groetjes, Remy

hetty van soest zei

Dank voor je antwoord.

grandma zei

Wat een heerlijk oogstfeest :) hihi

patrick zei

Lekkere tomatenbroodjes ! Gisteren gebakken, vanmorgen gegeten ............... mmmmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...