De zomer conserveren.

on vrijdag 7 augustus 2015
Zo´n dag als vandaag .... dat is nou echt zo´n dag waar je in januari en februari zo verschrikkelijk naar verlangen kan. Al die kleuren en die warmte en die volle terrasjes en die vrolijke jurkjes, de zwaluwen en de vlinders en de zoemende bijen, en de geur van gemaaid gras en van lavendel ...

Nou, dat laatste gaan we alvast maar even conserveren voor januari, gewoon dikke bossen lavendel afknippen en te drogen hangen. Simpel zat.

 


Je krijgt wel een bende op je vloer. Elke keer dat de deur open gaat regent het lavendelbloemetjes .... maar ook elke bezoeker die binnenkomt wordt getrakteerd op heerlijk lavendel parfum! Leuker kan je een entree niet maken!

Kijk .... en wat vind je van deze leuke look? Zonde toch om die bril alleen met skiën op te zetten? Je kan hem ook prima gebruiken ....

............ als je even een kilo uien klein moet snijden. Geen centje pijn gehad aan de ogen! :D

Die uien en bieten gingen in potten. Ook voor de winter. Bieten kort gekookt, zodat je de schil er zo vanaf kan wrijven, dan in stukken, en om en om met de uiensnippers in een pot. Bij mij gingen in 6 literpotten 3 kilo bieten en 1 kilo uien.

Na het vullen goot ik het kookvocht er bij, en er ging per pot een halve theelepel zout, een hele eetlepel suiker en 2 eetlepels appelazijn bij. Dichtmaken, klemmen erop, en in de oven op 120 graden. Zodra de potten gaan borrelen, nog een half uur laten doorkoken, en dan de temperatuur op nul en nog een half uurtje na warmen.


Daarna afkoelen, de klemmen eraf ... en een plek zoeken. Zo nu komt daar wat kleur op die plank, en niet meer alleen maar zielige lege potten.

Wil je ook es aan het wecken? Geen probleem, wecken is zo hartstikke in de mode, dat de ene na de andere winkel een weck-assortiment heeft. Kijk maar es om de hoek bij Dille & Kamille. Leuke weckspullen hebben ze, vrij compleet in het wat kleinere assortiment.

Ook bij de Xenos hebben ze weckspullen, handige kleine dingetjes ook, zoals een wecktang en een weck thermometer, waarop bijvoorbeeld precies staat hoe heet je de jam moet koken. Dat soort dingen.

En wat dacht je van deze leuke potten. Die ga je natuurlijk niet kopen maar zelf maken. Leuke namen ... en een leuk idee, zo'n pot met koekjes-ingrediënten allemaal bij elkaar.

Dat kan natuurlijk veel leuker, met sinaasappelsnippers en gember en cocos en noten, en zo'n pot en een lapje stof heeft iedereen wel in huis.

Heerlijk zo'n dagje slenteren ... in het zonnetje ...
Met al die verse pesto's ... meteen maar even een voorraad noten ingeslagen. Elk jaar is er wel één soort noot die extreem duur is, omdat ergens in de wereld een oogst in mislukt. Vorig jaar waren de hazelnoten wel 20 euro per kilo, doordat in Turkije de hazelaars niet op gang kwamen.

Nu zijn het de walnoten weer. Waarom die dit jaar zo prijzig zijn wist het meisje van de notenkraam niet. Jammer, dat is nou leuk om te weten. In elk geval ... de walnootboom in onze voortuin bakt er ook niks van dit jaar.

Bij de 'tweede keus' fruitkraam is het altijd enorm druk. Ook hier in het Gooi is men tuk op een voordeeltje! Wel meteen jam maken van die aardbeien, anders lopen ze zo van je aanrecht af! :D


Een middagje winkelen .. betekent ook altijd even kleuren kijken in de stoffenwinkel. Het is zo leuk om materialen te zien liggen ... en te bedenken wat je daar allemaal mee kan maken. Ja, hebberig wordt je er ook van. Ik wil van alles wel een metertje ....


Oei en we zouden vandaag naar de tuin. Helemaal niet aan gedacht. Er is ook niet zo veel te doen op de tuin momenteel ...... augustus he? Alles is goed gevoed en door die mooie Hollandse zomer met af en toe een bui hoef ik ook niet te sproeien ofzo.

.... dus, vandaag wéér geen tuin. En dat komt wel goed uit. Want ik ben met iets heel anders bezig ... wat veel hoofdbrekens en financieel gepuzzel en telefoontjes kost .... iets heel spannends.
Ik kan er pas over een week of twee iets meer over zeggen. Maar als dit doorgaat ... staat heel ons leven op zijn kop!

(haha leuk he zo'n cliffhanger!)


7 reacties:

Ons gezin en de Stichting zei

Dille en Kamille blijft leuk, we kwamen daar vroeger als kind al als we bij mijn Oma in Rotterdam waren . De markt is heerlijk, ook hier volop verse groenten en fruit . Al zijn de vruchten hier wel eerder dan in Nederland .

Tante Titi zei

Spannend, hou je in de gaten hihi

Helena zei

Spannend, klinkt goed deze cliffhanger.

Helena zei

Spannend, klinkt goed deze cliffhanger.

grandma zei

oeioeioei wat gaat er gebeuren bij jullie ????? Ik ben benieuwd :)

Mirjam zei

Wat een heerlijke struintocht was dat zo via jouw blog Clarien! Ik ben benieuwd wat er straks gebeuren gaat. Je houdt de spanning er goed in bij je lezers!

Anoniem zei

En dan afgelopen zaterdag met jouw foto 11 van 26 in m'n hoofd bij Xenos naar binnen om een plastic vultrechter te kopen. Was toevallig in Utrecht en liep rechtstreeks naar de door jou(in een ander filiaal) gefotografeerde stelling. Pakken, afrekenen en wegwezen. Scheelde een hoop gezoek.
Groet Mieke R

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...