De tuinder, de CEO, en de president.

on maandag 3 augustus 2015

Tuinders, en ceo's van miljardenbedrijven, en presidenten, van bijvoorbeeld de Verenigde Staten hebben één ding gemeenschappelijk .....  ze moeten steeds vooruit kijken. Regeren is vooruitzien.

Jaja .... Barack en ik ... wat een strategen zijn we! :D

Dus, als je ook een tuin of tuintje hebt, en dus tuinder bent, kijk vooruit! Zoals nu, in augustus, mag je beginnen met voorbereiden voor volgend seizoen. Zaden oogsten en stekken trekken!Als je volgend jaar een royale oogst aan aardbeien wil kun je nu de bedden gaan verjongen. Dat betekent dat je de tweejarige planten vervangt door jonge stekken. Die stekken die groeien nu gewoon aan de planten. Als je aan zo'n lange uitloper trekt zitten er zomaar twee of drie jonge stekken aan, met worteltjes en al.

Ik heb zo'n honderd stekjes genomen en dat was nét op tijd, want bij mij gaan de planten al achteruit. Nog éven en er zijn geen stekken meer. Die stekjes staan nu in potjes aarde, in de schaduw, tot er tijd is om ze op een bed uit te zetten. Dat doe je ook bij voorkeur in augustus.

Pastinakenzaad, ook zo eentje. Bij mij groeiden de pastinaken spontaan op de plek waar vorig jaar eentje was doorgeschoten. En die spontane planten hebben nu al zaad, dus dat kon geoogst worden. Gewoon een boterhamzakje om zo'n scherm heen, en er een beetje in knijpen. 


Bij mij zaten er allemaal vliegjes en torretjes in de zaden, dus ik heb ze in de zon te drogen gelegd. Die torretjes kropen onmiddellijk allemaal weg. Ja want dat zwarte bordje was heet ...

Voor de poepjes enzo die er ook in zitten heb ik ze geschud in een theezeefje. En dan hou je mooi schoon zaad over. Dat kan je in een envelopje bewaren, of in een keukenpapiertje of koffiefilter. Belangrijk is dat het droog blijft, maar wel kan ademen. Want zaad leeft. Dat moet niet in plastic, want het ademt nog een beetje en dan krijg je schimmel.


Vooruitzien. Jaja .... ik wil volgend jaar graag veel meer asperge planten hebben. Dus heb ik de planten helemaal laten uitgroeien, en zit nu te wachten tot ze van die rode besjes krijgen, waar de zaden inzitten.

Nou, in die metershoge planten, die allemaal waren omgevallen trouwens, vond ik nu precies één besje ... dus nog maar even wachten met snoeien!
En soms heb je wel es geluk. Heb je ook zo'n oude uitgegroeide tijmplant in je tuin staan? Duw hem es opzij en kijk eronder. Misschien staan er ook wel duizend jonkies onder, net als bij mij.

Die zet je voorzichtig in een potje met vochtige aarde ... en je hebt waarschijnlijk dit jaar nog jonge verse tijmplanten!

Ja en zo kun je doorgaan. Kijk gewoon goed als je door je tuin loopt of door de straat of door de tuin van iemand anders. Als je een mooie bloem of vrucht ziet, kijk dan of er al wat is uitgebloeid, en neem zaden mee of vraag om een stek.

Zo kun je steeds meer variatie krijgen in de tuin of balkon, zonder dat je straks alles moet bestellen. En je krijgt ook sterke aangepaste planten. Die in jouw omgeving passen.

Nou, behalve vooruitzien is er ook nog de gewone dagelijkse blubs aan dingetjes. De tunnelkas was compleet droog .....

Normaal geef je tomaten niet zo snel water, want dan kunnen de vruchten gaan barsten, maar nu moest het toch echt. Pffff en dat met die hitte, sjouwen met gieters, ja want die handige tuinslang van Bjorn is alweer spoorloos verdwenen helaas. Maar gelukkig had ik bezoek, en met z'n tweeën was het zo gepiept. Zie je het verschil tussen de eerste en de derde foto? Daar zaten twaalf gieters water en twintig minuten tussen!

Zo dankbaar zijn die planten, en zo snel als ze reageren op een beetje hulp ..... Helemaal fris en fier zijn ze weer!

In de tomatenkas thuis, die meer in de zon staat, zijn de tomaten al veel verder. Nou weet ik niet hoe jullie dat doe met tomaten, maar ik oogst ze altijd als ze oranje-rood zijn. Als je wacht tot ze donkerrood zijn vind ik ze minder lekker. Dus we oogsten nu zo om de dag een bak tomaten. Die zijn allemaal zo op. Er blijft niks over om sausen enzo van te maken. Maar misschien komt dat nog.Ze zijn ook zo lekker. We eten ze als fruit, en eigenlijk is het ook fruit, de tomaat.


2 reacties:

Tante Titi zei

Wat een leuk bericht, ben ook lekker aan het zaden verzamelen en moet ook nodig met de aardbeien plantjes in de weer!

thea zei

Wat een leuke blog. Ik ben een beginnende moestuiner en heb een hoop bij je te lezen maar komt goed. Handige tip de koffiefilters meteen ingeslagen voor mijn te oogsten zaden. Ik ga verder lezen heb genoeg te lezen en te kijken op je blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...