Pleidooi voor Willem.

on maandag 31 augustus 2015


Inmiddels een 'vast stekkie' geworden ... het leuke duurzame restaurantje Hajé, waar je lekker kan eten, langs de weg, en waar goeie spullen in je eten zitten. Sommige van de Hajé's hebben een eigen moestuintje, en veel groenten komen van lokale telers.

Wij gingen maar es voor de WEED burger. Zeewier zat erin.

Ik vond het erg lekker, en Paul ook wel alleen had hij er niet genoeg aan :D Na het eten had hij nog steeds trek. Oja en de bediening kwam ook nog keurig melden dat de mayonaise niet vegan was. Nee daar zitten eierdooiers in natuurlijk. Maar wij zijn zelf ook niet vegan. Zelfs niet vegetarisch. Wij eten alles.

 
Het is een prachtig plekje hier langs de A6. Een groot natuurgebied ligt daar achter  .... en geweldig veel bloemen en kruiden en wilde planten. Een oase aan de snelweg ...


Ook binnen valt het meteen op ... veel aandacht voor duurzame en lokale producten. De lokale imker uit Lelystad heeft zelfs een ere plaatsje ... de honingpotten vliegen je om de oren! Ja dat doen ze wel goed daar bij Hajé!!

Buiten staan vele bijenplanten te bloeien. En wat krijg je daardoor? Door al die bijenplanten? Ja, bijen natuurlijk, precies wat de bedoeling is.

Maar .... er zijn nog meer liefhebbers van die bijenplanten. Zo trek je met al die nectar ook vliegen aan en vlinders en ook heel veel wespen. Die vliegen ook allemaal op de honing en doen de hele zomer braaf mee aan de bestuiving. Net als de bijen, heel nuttig.

...... en wat is dan zo erg vind ...... is dit ding ..... midden tussen al die bloeiende bloemen .....Stel ...... je bent een wesp ... en je hebt de hele zomer allerlei nuttige dingen gedaan zoals TEKEN opeten, en heel veel VLIEGEN opeten, en heel veel bloemen en planten BESTUIVEN, en enorm veel ROTZOOI in de natuur opruimen ......

.... en dan in augustus, als er in je nest geen zoete sappen meer voor je zijn, en je wat bij de mensen komt pikken omdat die toch meer dan genoeg hebben ..... dan wordt je bruut vermoord!! In zo'n plastic ding waar je heel heel langzaam in sterft. Met wel honderd tegelijk.

Triest.

Want kijk nou es hoe leuk zo'n wesp eruit ziet. Het is toch net een aapje met dat leuke punkhaar?


Afbeeldingsresultaat voor wesp


Nou ja ........ ik weet ook wel dat hij momenteel een beetje agressief is, maar dat komt dus gewoon door een tekort in zijn voeding, en dat komt niet door een ... zeg maar tekort in zijn karakter. Want dat bestaat bij een dier niet. Een dier doet gewoon wat hij moet doen en wil gewoon leven. Niet meer en niet minder.

Het is maar voor één maandje .... hem éventjes tolereren .... en in de winter gaat hij sowieso dood.


Afbeeldingsresultaat voor dode wesp
plok
                             

Dat massale afslachten van de wesp, en van al die wespennesten, heel professioneel door de brandweer .... sommigen beweren dat we daardoor nu zo'n opmars van de teek hebben, en dus de ziekte van Lyme. Want als je je iets massaal afslacht in de natuur krijg je altijd een rekening gepresenteerd.

Nou dat pleidooi voor Willem Wesp moest me even van het hart! :D:D

Vanavond lekker lezen, zoveel leuk leesvoer ligt er van afgelopen weekend!6 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Je hebt een mooi pleidooi gegeven. Eerlijk is eerlijk!

cin zei

De afgelopen dagen ben ik veel met fruit bezig geweest buiten op het terras. Appels vermalen en persen en vlierbessen schonen voor de siroop. Genieten van het zonnetje en dan wordt het binnen niet zo'n kliederboel. Natuurlijk trok al dat lekkers nogal wat wespen aan, maar agressief, nee dat kan ik niet zeggen. Ik liet me gewoon niet door ze storen, moest nu en dan eentje uit het sap vissen of wegblazen als ze op mijn schouders kwamen zitten. Gewoon voorzichtig zijn en niet beginnen klapwieken als er eentje dichtbij komt lijkt mij nog altijd de boodschap. Alleen bij het pruimen plukken is het oppassen geblazen, want ze zitten altijd op het stuk pruim dat je niet ziet en waar je je vinger zet, maar tot nu toe hebben ze me nog niet gestoken. Ik weet het nest zitten, maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt het te laten weghalen. Dus Clarien 100% gelijk !

Clarien Cornelisse zei

Hééél fijn om te horen Cin (en Monique ;) en dank je hartelijk voor je extra tips ook namens Willem!! :D:D

Mijke zei

Nou ik ben het er toch niet helemaal mee eens. Wij hadden vorig jaar een wespennest in onze composthoop. Niet dat ik dat doorhad, totdat.... ik stond al een minuut of tien in mn tuintje voor me uit te staren en ineens PRIK. Zomaar zonder reden! Droeg geen parfum, was niet eens in de buurt van het nest (nouja, iig 10 meter). Vervolgens werd ik gewoon door een hele kudde wespen achtervolgd. Gewoon lekker tuinieren zonder geprikt te worden was er daarna niet meer bij. Ik dacht altijd dat wespen niks deden als je gewoon stil blijft zitten, maar helaas gaat die vlieger niet altijd op.

Momenteel hebben wij in de dakgoot ook een wespennest zitten. Precies bij de keuken en de achterdeur, precies bij het terras waar al onze klanten lekkere limonade, taart en ijsjes eten. Maar dat gaat haast niet meer. Met 2, 3, 4 of soms wel 5 wespen tegelijk wordt hun consumptie belaagd door wespen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat iemand er per ongeluk een keer inslikt, geprikt wordt en naar het ziekenhuis moet. Stond toevallig vandaag nog in de krant dat dat gister hier in de buurt ook al is gebeurd. Mooi dat we dat nest dus echt wel gaan verdelgen!

Overigens, het broed van dit jaar is al veiliggesteld. Alle wespen die nu vermoord worden hebben géén effect op de wespenstand van volgend jaar. Ze gaan over een maandje toch dood. Een maandje eerder maakt echt niet zo veel uit. Ook voor de tekenstand van volgend jaar niet. Ze eten nu toch geen teken meer, ze hebben immers geen gebroed meer!

Nee hoor, wat mij betreft is het prima te verantwoorden om een wespennest te verdelgen in deze tijd van het jaar, als het op een erg onhandige plek zit!

Clarien Cornelisse zei

Ja als het in je huis zit snap ik het wel. En als ze echt dood moeten, dan in één keer. Maar misschien kun je voor buiten wat vliegenmeppers neerleggen, je klanten wijzen op het gruwelijke van de langzaam dodende wespenvangers. Uiteindelijk hebben we ze zelf eerst aangelokt met die lekkere ijsjes en die bijenplanten.

enne teken zijn er nu ook nog hoor ... bij mij wel tenminste dus ik ben nog wel blij met Willem de Rover! :D

Leuk trouwens die boerderijtuin van jullie!

Anoniem zei

Door je verhaal kijk ik nu anders naar wespen. Denk dat veel mensen niet weten dat ze teken eten. Bedankt voor de informatie. Groetjes, Turfie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...