Woensdag, oogstdag 11

on woensdag 15 juli 2015

Ook al heb ik al die plantjes van kleins af aan zien opgroeien ... ik vind het elke week weer een wonder. Al die kratten vol met frisse knapperige groente, van de dorre zandgrond.

Deze week is er weer andijvie en sla, en koolrabi en paksoy en courgette. Maar wacht es even .... het is allemaal groen. Wel veel groen, dat ziet er saai uit, en het oog wil ook wat!

Gelukkig zijn er nog rode uien, dat maakt het pakket een heel stuk gezelliger!


Ja ... en dan iets heel anders. 

Zoals je misschien hebt gelezen hebben we een paar weken geleden een paar keer gewandeld met Shirley, die veel weet over eten uit de natuur.

En nu las ik onlangs dit leuke boekje .... over Hidden Doe .... het Indianenmeisje.


                                           


Hidden Doe (wow wat een prachtige naam!! Verborgen Hinde) is een twaalfjarig meisje dat vertelt over haar volk, de Mesquakie Idianen. In de tijd dat bijna alle Indianen door blanken werden verjaagd en in reservaten werden weggestopt, is het de Mesquakie Indianen gelukt om een deel van hun oude gronden langs de rivier in Iowa terug te kopen.

En daardoor .... bleef deze stam als bijna enige Indianenstam op eigen grond wonen! Uch!!


Ze beschrijft heel mooi hoe haar mensen met de natuur omgaan. Er wordt niks gekapt, niks uit de grond getrokken met wortel en al. Indianen deden dat niet. Ze laten alles leven ........ en nemen of plukken alleen bessen, worteldelen, bladeren, grote takken, en andere onderdelen uit de natuur, zodat de plant of de boom blijft leven.

Dieren worden alleen gedood om op te eten en alles van het dier wordt gebruikt en het dier wordt bedankt. Planten worden bedankt voor hun voedingswaarde, de zon en de maan worden bedankt, en de regen en de wind worden bedankt. En wij .... pffff ..... wij klagen al als we op Buienradar een mini buitje zien aankomen. Maar zonder die buien hadden we niet die kratten met knapperige andijvie, en met sla en uien!

Iedere Indiaan wist toen precies ook wat er in de natuur eetbaar is en wat niet. Neem nou es dit veld, vol wilde kruiden, waar ik vanmiddag liep in ons natte landje ...... Hidden Doe zou hier, op dit veld, met het grootste gemak in leven blijven!
Vergeleken bij die Indianen zijn wij toch maar stumperds. Als wij uit de natuur moesten leven? Meteen aan de diarree, en misselijkheid en vochttekort en andere ellende! Zelf geen konijntje kunnen wij vangen. Want hoe maak je zo'n boog? Help ... Hidden Doe!!!

Haha ik ben geen prepper hoor, ik denk echt niet dat morgen de wereld vergaat, maar ik zou best wat van die kennis willen hebben. Voorlopig maar vaak met Shirley op stap! Van't najaar maar es een eetbare-paddestoelen-wandeling organiseren? Ga je dan mee?

En zo'n kruidenveld .... al weet ik niet precies wat je wel en niet kan eten ..... is ook gewoon mooi ...

Nog even over die Indianen .... wist je dat die allang superfood hadden, voordat dat woord hier was uitgevonden? Superfood was hun dagelijkse kost!

Want al die besjes en die speciale hele harde oer-mais en dat gedroogde vlees wat zij aten, was zo vitaal dat ze op een handjevol eten soms dagenlange tochten met zware bepakking konden maken.

Op een maiskolf of twee!Nou gelukkig zijn wij ook goed bezig!

Met onze boerenkool smoothies en tarwegras enzo. Met onze muesli ontbijten en spelt broden en met onze avocado shakes ....                          ......... maar wat zag ik nou laatst?? Brandnetel-ijs??

Moet niet gekker worden!!1 reacties:

Tante Titi zei

wat weer een prachtige oogst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...