Woensdag, oogstdag 10.

on woensdag 8 juli 2015



Na een rondje over de tuin om te zien wat er allemaal te oogsten was lag de tafel helemaal vol. Nu is het echt niet moeilijk meer om vijf pakketten te maken. En variatie genoeg ... peul, wortel én bladgewassen!

Gelukkig waren niet alle bieten doorgeschoten en konden ze vandaag in het pakket. Ook de laatste tuinbonen, die ik al een paar dagen geleden had geoogst, en aardappels (Frieslanders), koolrabi, chinese kool en sla, een mooie doos vol!




Nou had ik één pakket teveel, in verband met de vakanties, dus dat namen wij ook maar mee. Dus wij hadden alles dubbel.

Hoe bewaar je sla? Het gaat zo snel verleppen. Als je geen plastic wil gebruiken kan je het ook in een katoenen doek rollen, heel losjes, en in de groentela bewaren. Werkt re-de-lijk. Of heb je misschien een andere tip voor sla bewaren?





Hoe zo'n pakket bij ons gebruikt wordt? Ja eerst die bladgewassen natuurlijk want de rest kan wel even liggen. Dus vanavond de Chinese kool geroerbakt. Eerst wat ui en knoflook fruiten, in olie, met een eetlepel kerriepoeder. Dan de Chinese kool erbij, gewassen, uitgelekt en in dunne reepjes gesneden.






En tot slot een kwart blikje cocosmelk erbij schenken. Even opkoken, wat ketjap, zout, peper en sambal erbij. En daar deed ik dan per persoon twee handjes gare rijst doorheen. Zo'n lekker voedzaam hapje krijg je dan.

De sla ... ja dat ging heel simpel vandaag. Want ik was laat met koken. Dus alleen een scheut van de dressing, en een restje verkruimelde feta erbij.





Ik weet niet hoe dat bij anderen gaat  ....... maar bij ons verdwijnt die feta bij het husselen altijd naar de bodem. Niks meer van terug te vinden.

En dan ziet die sla er zo saaaaai uit. Gewoon groene stukjes. Dan helpt het om een paar bloemetjes uit de tuin te plukken, als je tenminste zeker weet dat ze eetbaar zijn, en dat doe je over de sla. Qua smaak ... ach ... die bloemen hebben meestal niet zoveel smaak (behalve dan oostindische kers maar die had ik niet) maar het ziet er ineens heel culinair uit.





Burgertje erbij, klaar in tien minuten.




Elke keer als ik kook realiseer ik me hoe belangrijk onze olie en vetten zijn. Zo vaak als je die gebruikt, in elke maaltijd zit wel iets van vet. En die vetten ... zijn het 'glijmiddel' :D voor alle mineralen en vitamines in je body, mits ze hoogwaardig zijn ... dus pak niet zomaar de eerste beste goedkope vet of margarine soort .... dat kan je op termijn je gezondheid kosten!

Het is goed om daar es bij stil te staan. Ik heb er al eerder iets over geschreven .... maar ik ben inmiddels weer aan het twijfelen. Ik koos er destijds voor om met olijfolie en boter te gaan werken. Twee gezonde vetten, waar je de meeste dingen wel mee kan maken.

Nou, inmiddels is die 5 liter fles olijfolie al lang op, en wil ik toch overschakelen op iets anders. Want olijfolie is weer geen streekproduct. Ja en gezond is één, maar duurzaam is twee.

Tja ... wat nu? Wat komt er uit de regio, is gezond, en kan je voor koud én voor warm gebruiken?





Hmmmmmm hennepolie? In Oude Pekela zit een hennepfabriek. Of die zat er in elk geval. Maar ik weet niet of ze daar ook olie persen. En deze olie is heel duur, ruim acht euro voor een halve liter. Ja da-ag.

Cocos-olie, niet lokaal, en dat spat me teveel. Koolzaadolie ... daarvan heb ik weer gelezen dat je die beter in je benzine tank kan stoppen .... omdat die amper voedingswaarde voor de mens heeft. Lijnzaadolie is heel gezond, maar die moet je ook weer niet verhitten want dan verdwijnt het gezonde effect grootdeels.






Nou, ik vind het moeilijk. Voorlopig vervang ik de olijfolie door lijnzaadolie. En het bakken doen we dan maar in zonnebloemolie, of in boter. Dus dit hierboven is het dan nu voorlopig.

Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn, of je ook voor lokaal kiest ... en misschien ideeën hebt ... Want de biologische sector staat niet stil en misschien zijn er wel lokale oliën die ik niet ken?

Hopen dat onze walnoten dit jaar een keer niet allemaal door de eksters worden opgegeten ... dan kunnen we die gaan persen!






5 reacties:

cin zei

Ik heb een jaartje in Griekenland gewoond zonder stromend water of electiriciteit,dus ook geen ijskast. Melkproducten koelden we in de waterput en een krop sla legden we met het afgesneden stuk in een ondiep teiltje water. Voor zover ik me herinner nooit verlepte sla gehad.

Anoniem zei

Haal alle blaadjes van de sla en doe ze per dagportie in een plastic(foei) zak, die ik enigszins opblaas en er dan een knoop in leg. Dan in de koelkast, waarbij ik wel moet vertellen dat ik in mijn koelkast een 3 ladencompartiment heb met een temperatuur van 0 graden. Bewaar er de sla soms een week, of 2/3 in. Toen ik deze koelkast nog niet had, bewaarde ik een zogenaamde 3-soortenkrop ook in een bakje water en plukte er steeds een aantal verschillende blaadjes af.

Groet MiekeR

Anoniem zei

Mooie superpakketten zo! Leuk blog heb je.

Tip voor de sla: oogst haar met het wortelkluitje, in een boterhamzakje doen met een klein beetje water erbij. Je kunt de krop dan in de flessenruimte in de koelkastdeur bewaren en steeds wat plukken. Zo deed ik het al met die (bovengenoemde) 3-soortenkrop van AH die ook met kluitje verkocht worden en nu met eigen oogst.

Wat vetten betreft ben ik helemaal 'into' de Ghee. Het is fantastisch om in te bakken, spat niet, smaakt heerlijk. Buiten het bakken kun je het gewoon voor alles gebruiken waar je anders boter voor zou doen. Het is niet duurder dan goede bio boter, en het is van biologische boter gemaakt. Lokaal? Volgens mij weliswaar op een Ayurvedische manier, maar wel in Nederland van Nederlandse boter. Het wordt verkocht in glazen pot - ook belangrijk in verband met kwalijke stoffen uit plastic die in vetten extra goed oplossen.

Overigens kun je het ook zelf maken, maar dit moet ik beter niet tegen jou zeggen, Clarien! :) Er staan filmpjes van op youtube.

Margriet zei

Wat ik met de sla uit eigen tuin doe (merk dat die sneller verlept dan uit de winkel) is alles van de krop halen en in een bak met water in de koelkast zetten. Je houdt het dan zo een week of 2/3 goed!

Margriet zei

Wat ik met de sla uit eigen tuin doe (merk dat die sneller verlept dan uit de winkel) is alles van de krop halen en in een bak met water in de koelkast zetten. Je houdt het dan zo een week of 2/3 goed!