Sjaak en de bonenstaak.

on donderdag 9 juli 2015
                   Ja ....... zo´n boon ... die klimt als een ra-zen-de omhoog. Net als in die film. Ik moet daar aan denken als ik de stokbonen een spurt omhoog zie maken. Groeien groeien als een dolle. En dan ....  komen ze bij het einde van hun klimrek ... maar ze willen verder, maar kunnen hier niet meer omhoog. Nou dan maar naar links en naar rechts.

Ik had de bonen geplant, kort geleden, op een snel in elkaar geflanst bonenrekje, bij de blauwe bessen, want dat had haast toen. Maar het is lang niet hoog genoeg voor meneer Sjaak de bonenstaak. Hij hangt er al overheen te bengelen.

Dus maar even een bos van die stokken gehaald. Nog een maatje langer. En daarmee een soort van tweede verdieping gemaakt voor Sjaak. Nou kan hij weer een stukje verder klimmen.

Ja alles op de tuin wil omhoog. Ik ben de hele tijd bezig met stokken bijplaatsen, planten erlangs leiden, draden spannen. De tomaten en de komkommers. Maar ook de mais heeft hulp nodig. Ik moet hem een beetje aanaarden nodig want een aantal planten staan scheef door de wind.

Maar de bonen dat zijn de echte klimkampioenen! En dat is best leuk, want zo aan het einde van de bonen zaaitijd, als je nog een handjevol bonen overhebt, kun je es op zoek gaan naar gekke plekken voor die bonen!

Ik zet om te beginnen een handje bonen langs de mais planten. Want die mais kan dan als steuntje dienen voor de boon, en de boon geeft in ruil aan de mais wat van zijn stikstof! Mega deal!!

Zo .... gewoon wat bonen zaaien rondom de voet van de mais. We zien wel wat dat wordt. En .. maar es verder kijken. Bonen zaaien langs het tarweveldje? Daar staan ook nog wat van die stokken. Dus daar gaat ook een rijtje bonen in.

En langs de rogge!!


Op allerlei plekken in de tuin komen die bonen. En dan straks ... mogen ze klimmen en klimmen, de hemel in. Het enige wat je hoeft te doen straks is stokken erbij zetten.

En dan .... aan de voet van weer een ander bonenbed, is nog wel plaats voor wat kruiden. Het is een mooi rustig windstil plekje, lekker in het zonnetje ... daan kan nog wel een rijtje koriander, wat dille, wat basilicum. Als je vers kruid wil moet je steeds bijzaaien.

Een kevertje zit op het blad van een boon. Heel stilletjes in de zon. Wat een rust hier, zo onder de bonen. Zo hard als die bonen groeien, zo hard groeien de pompoenen ook. Alleen hebben die geen steun omhoog, dus die ranken gewoon over de grond, alle kanten op. Ze willen ook veel eten, dus ik geef ze elke week een kruiwagen vol compost. Alle bakken weer voltanken, en daar gaat de race weer verder. De courgettes idem dito.

Geef ze veel te eten, meteen vanaf de start, en wacht niet tot ze gele randen krijgen want dan krijg je het haast niet meer goed.

Ik heb nog wat planten in kleine potjes, de paprika's en de aubergines. Die gaan ook maar allemaal over in grote potten, dat betekent namelijk veel minder vaak gieten. En dan met z'n allen, met een pot aardappels en potten vol met pompoenen, gaan ze op een paar pallets.

Ineens een leuk hoekje daar! Zal ik er nog wat bonen in zaaien? :D:D

Maar de bonen zijn op. Alles zit in de grond. Als alles op komt hebben we hier straks een tuin vol bonen. Allemaal van die lange hoge Sjakies. Ik had ook nog wat 'woudbonen'', van een lieve bloglezeres uit Friesland gekregen ... die staan er ook tussen!

Verder zaaien .. de langste-dag-groenten, zoals ik ze noem, de groenten die je het beste zo eind juni, begin juli kan zaaien. Roodlof en groenlof, lekkere najaarsgroenten, en rucola natuurlijk voor de pesto.

Aardbeitjes zijn er ook nog, en courgettes natuurlijk.

Vanavond in de winkel ging ik even bij de jams kijken, om ideeën op te doen. En daar viel mijn oog op de 'Lemon Curd', wat er altijd zo aantrekkelijk uit ziet.

Toch es kijken wat daar voor ingrediënten in zitten. Vast veel citroen, en custard ofzo? Of room?

Huh? Pardon????

Drie procent citroen en de rest suiker, foute palmolie en vulsel en rommel? En het zag er zo 'natuurlijk' uit!

Maar nog steeds lijkt het me een lekker smeerseltje ... Lemon Curd ..... dat is iets om zelf te te maken misschien .....

 ....... als Pa en Ma Citroen een beetje opschieten!      

        

5 reacties:

Shirley zei

Waaah! Lemon curd is zo mogelijk het makkelijkste wat ik ken! Boter, suiker, eieren en citroensap!

Shirley zei

Dit recept gebruik ik (ongeveer):http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R621248 maar dan met twee extra eierdooiers, anders krijg ik de vla nooit dik.

Clarien Cornelisse zei

Thanks!! :)

Marjan zei

Mais, bonen en pompoen kunnen heel goed samen in een three sisters bed. Een oud Indiaans gebruik dacht ik. De stikstof van de boon is mest voor de pompoen en de mais de stok voor de bonen en de pompoen de bodembedekker!

grandma zei

Op de facebookpagina wecken is hip staat ook een lekker lemoncurd recept!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...