Break-je.

on vrijdag 10 juli 2015


Ja dat was daarnet, twee uur geleden, toen de zon hier onder ging in het noorden. Lekker hoor met je neus in de slagroom.

Een paar uur eerder reden we over de A28 naar het noorden en kwamen langs Zwolle. We rijden daar heel vaak langs maar gaan er nooit heen. Tot vandaag. Want Paul had trek en wilde in Zwolle wel even een broodje gaan eten. En ook even door het oude stadshart wandelen. Zwolle heeft een boeiende historie.

Dat zie je meteen al aan de plattegrond, van die grachten om het oude centrum heen, en zo´n bolwerk van wallen.
 
De winkelstraten zijn leuk, maar vergelijkbaar met Hilversum en Winschoten en Alkmaar en Den Bosch, veel standaard winkels, afgewisseld met wat leuke streekwinkeltjes waar ze zelf dingen maken.

En in het hart van de stad een enorme kerk, de Sint Michaelskerk, waar het binnen stil was, met een gewijd muziekje. Niet heel veel versieringen in deze kerk, maar hij is indrukwekkend door z´n enorme omvang, en door een knoert van een kerkorgel, waar iemand zachtjes op zat te spelen.

Allerlei ingerichte hoeken waren er, zoals een hoek met een foto tentoonstelling van rond de jaren veertig, en een stiltehoek, en ook zelfs een boekenverkoop!


Het oude centrum is mooi. Veel panden zijn gerestaureerd, en je ziet veel sfeervolle straatjes en hoekjes. Ik wilde wel even naar binnen bij het Vrouwenhuis maar dat was dicht.

En Paul had ook niet zo´n zin in een Vrouwenhuis, die loopt alweer honderd meter voor mij aan. Oja, hij had trek! Nou, trendy cafeetjes zijn er ook zat in Zwolle.


Je kunt wel zien dat Zwolle een hogeschool stad is, er zijn veel studentenhuizen en appartementen.

Ja en via al die straatjes en steegjes kom je steeds weer bij die buitenring uit. Hier en daar zijn de hele oude stadswallen nog te zien. Zo dik als die muren zijn! Die gaan nóg wel tien eeuwen mee.

Nou, even een winkeltje dan ... hier, bij bonbonnerie ´Borrel´ worden de bonbonnetjes op maat voor je gemaakt!

Leuke stad, mooi die combinatie van oud stadshart met kleine straten, en dat wijdse water er overal omheen. Ja we gaan hier nog wel es wat langer rondkijken. Het museum ´De Fundatie´ bekijken bijvoorbeeld, dat net helemaal verbouwd is.

Maar vandaag niet. We rijden nog een dikke honderd kilometer verder naar het noorden. Naar de zee!

Want de zee, dat is toch eigenlijk het allermooist, vooral op zo´n zomeravond, met de zon die ondergaat, en dan een terrasje, en een koffietje ... 


..... even een break! Tot maandag!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...