Woensdag oogstdag 7.

on woensdag 17 juni 2015
Now we´re talking!! Dat is pas wat je noemt een oogst!

Nu de oogst zo overvloedig is ... vind ik het wel es tijd om langs de schapen te gaan en ze te bedanken! Want door hun mest is mijn tuin zo mooi vruchtbaar geworden. Er is geen spatje kunstmest of andere verbeteringen aan de tuin toegevoegd ... alleen maar groencompost .... en schaap.

Dag meiden ... dank jullie wel hoor, en hier is wat gras en appels.De schapen hebben ook iets aan Moeskers Moestuin te danken. Want omdat de hele laag mest daar is afgeschraapt, en de grond opengewoeld, was er dit keer een dikke laag lekker fris groen gras voor hun in de kraal.

Alleen tja .. die schapen doen daar helemaal niet zuinig mee. Die eten dat achter mekaar op. Ze staan hier pas twéé weken en ze hebben het alweer op!! Kijk maar hoe geel het alweer is! Gelukkig gaan ze overdag de hei op om het gras tussen de hei-plaggen vandaan te eten. Dat is hun functie.

(En mijn tuin vruchtbaar maken dus.)
Deze sugar snaps bijvoorbeeld zouden hier nooit groeien als die schapen er niet waren geweest. Dan stonden hier alleen maar brandnetels en bramen. Want die doen het overal.

Heb je wel es van die jonge peultjes geplukt? Ik heb daar een truukje voor om die zó te plukken dat je alvast één van de twee draadjes kwijt bent. Je plukt de peul en breekt meteen het topje af, maar laat de draad zitten. Kijk maar even.Die draad rol je dan zó van de peul af. Scheelt weer werk als je ze gaat klaarmaken. Hoewel ... bij hele jonge peultjes zitten nog helemaal geen draadjes. Die komen pas als de peul wat ouder wordt. En deze sugar snaps ... zijn op hun lekkerst als ze dik zijn. Dan zijn ze super zoet en kun je ze gewoon rauw eten. En dan hebben ze dus wel twee van die draadjes, aan weerskanten.

Kijk, daar bungelt het draadje nog zielig alleen aan de plant. Het peultje zit al in de doos.

Anderhalf uur peultjes plukken, anderhalf uur aardbeien plukken en een kwartiertje tuinbonen plukken. Ja en dan heb je dit.

Ik weeg het niet meer dit jaar. Teveel gedoe. Maar ik schat dat er zo'n zeven kilo aardbeien waren. En vier kilo sugar snaps.

Nou is het verschil tussen déze aardbeien en winkel aardbeien ... dat je deze niet goed kunt bewaren. Hoe ze dat doen met de gangbare aardbeien ... ik weet het niet en wil het eigenlijk ook niet weten, wat daar allemaal overheen gaat, maar een onbespoten aardbei gaat ná het plukken direct achteruit in kwaliteit. Dus ... je moet ze meteen op eten.


Ja ... in de pakketten kan ik wel wat doosjes kwijt, en een doosje aan de buren links en rechts ... maar van gister en vandaag zijn er nu nog tien dozen over. Dus moeten die worden 'verduurzaamd'.

Hoe doen jullie dat? Jam maken? Is wel handig ... maar wij eten geen jam. Alle tips zijn welkom! Ik denk dat er nog wel een paar keer geoogst wordt dus als iemand bijvoorbeeld ervaring heeft met aardbeien wecken ofzoiets laat weten!

Voorlopig gaan ze bij mij maar in de vriezer. Die had ik alvast leeggemaakt en ontdooid. Er zat toch alleen maar rommel in, restjes van vorig jaar nog en veel ijsjes die niet lekker waren en heel veel nutteloze ijsblokjes.

De koelkast is nu weer leeg en schoon en de nieuwe voorraden kunnen er in.

En verder ... duim ik heel hard voor een drupje regen. Het is hier zo droog!! De groei staat nu zo'n beetje stil! En er was regen voorspeld maar wat denk je .. het komt niet!! Komop regen ... naar dat vierkantje!!!!

update 21.30 .... nou het regent hoor!!! :D:D


6 reacties:

Mevrouw Onkruid zei

yippie! het regent hier!

Teunie zei

Wij vinden aardbeienlimonadesiroop erg lekker. Of aarbeien door de rabarbermoes. Of gedroogde aardbeien, mjammie! Aardbeien wecken gaat ook, alleen blijven ze dan niet zo mooi rood. Ze worden een tikkie bruinig.

Helena zei

Fruitleer van aardbei! en zoals Teuni limonade die je dan ook weer voor ijsjes maken kunt gebruiken. Ben benieuwd wat je gaat doen. Het is altijd zo leuk om bij je te lezen.

Ons gezin en de Stichting zei

Aardbeien kan je prima in maken met suikerwater , even zoeken op internet.Dan kan je het s''winters over de pudding doen etc. En verse jonge peultjes een heerlijk eten vooral met jonge worteltjes.

@nnemiek zei

Ik maak aardbeiensaus, die gaat hier zo op....over ijs, in de yoghurt enz. Verder vries ik ze ook per 10 in een zakje, voor bv.door de smoothies. En zijn ze heerlijk in een cake!

Diana zei

Misschien is aardbeienijs een optie? Zelf (nog) geen ervaring mee.
Mijn aardbeien werden de afgelopen jaren vrijwel allemaal opgegeten door slakken (dit jaar heb ik mijn krielkipjes ingezet en dat scheelt!) en aan aardbeien uit de winkel waag ik me niet omdat ik daar vaak uitslag van krijg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...