Krekel en mier.

on dinsdag 30 juni 2015


In het sprookje van 'De Krekel en de Mier' is de mier de Good Guy en de krekel is de Sukkel.


Afbeeldingsresultaat voor de krekel en de mier




Het loopt slecht af met de krekel. Hij heeft de hele zomer gefeest en lol gemaakt, en heeft dus niks te eten in de winter. En dan klopt hij aan bij de mier, die harde werker, met al haar voorraden, of hij misschien een hapje mag mee-eten? Maar die lacht hem uit, leest hem de les en slaat de deur dicht.

Einde verhaal voor de krekel. Hij verhongert.

Nou met die tuin van mij voel ik mij een echte mier! Het is slepen en slepen, en alles naar je hol brengen, en de bijkeuken vol stouwen met eten. Maar als jij nou een Bourgondiƫr bent, en je hebt de hele zomer gefeest en je hebt geen voorraden ..... dan mag je best een hapje mee eten hoor!! Gezellig!






Voorlopig zijn de potten trouwens nog meest leeg. Alleen aardbeien, peulen, erwten en tuinbonen hebben we. De rest staat nog allemaal op het land.

Het is best lastig om die voorraad te bewaren. Vroeger toen iedereen nog 'mier' was ... had je grote koele kelders onder de huizen, om je spullen in te bewaren. Maar nu, nu de 'bourgondische krekel' meer in de mode is, zijn er geen kelders meer. En ook geen grote tuinen trouwens, om al dat eten in te verbouwen. Nu heb je de supermarkt en de vriezer. Ook handig!

Maar ja nu moet die voorraad uit Moeskers Moestuin dus allemaal in de bijkeuken. En onze bijkeuken heeft een plat dak, op het zuidwesten. Dus dat wordt heel warm s avonds. Ik mis die kelder wel!





Iets anders is ... dat je het ook allemaal goed in de gaten moet houden. Voorraadbeheer! De nieuwe dingen achteraan zetten, en de spullen die snel op moeten vooraan. En van de gekochte spullen ... de houdbaarheid in de gaten houden.

Vandaag ruimde ik de bijkeuken op, en er was weer heel wat 'over de datum'. Bijvoorbeeld die groene erwten. Die we dus nooit eten. Houdbaar tot 15 mei 2011. 





Alles wat over de datum is zet ik nu vooraan. Dat gaan we de komende weken opeten. Want die erwten kun je natuurlijk nog best eten. Gedroogde erwten en bonen zijn tot in eeuwigheid houdbaar. Net als granen. Die kun je ook jaren en jaren bewaren. Pas als je het maalt, dan loopt de houdbaarheid snel terug. 

En zo'n pot peren. Ooit enthousiast ingemaakt, een restpartijtje van de markt was het denk ik ... en daar staat het nu al jaren en jaren. Niemand is hier erg dol op zachte peren. Maar die gaan we ook maar es opeten. Maar ergens onzichtbaar in wegwerken. 





Deze prachtige zonnige dag zit er weer bijna op. Nog even de kas begieten ... daar was het ruim veertig graden vandaag, met de deur en het raampje open. 

En dan ...... gaat deze mier lekker lezen! ;)





3 reacties:

grandma zei

Vorig jaar vond ik ook een plastic zakje overjarige erwten. k Heb ze gewoon gezaaid en de jonge plantjes ( ongeveer 15 cm hoog) kun je prima als salade of door de roerbak eten

lekker lezen , geniet van een mooie avond , liefs

marion anderson zei

geweldig, ik zet alles op een koude toilet , ook handig als je geen kelder hebt enne we zijn van plan om een tunnelkasje te maken met loopruimte in de grond daar in de winter dan ook een voorraadje staan, geniet ervan , liefs marion

Unknown zei

Die peren kun je in pannenkoekjes verwerken, superlekker.