Oogst laten doorschieten geeft leuke verrassingen!

on maandag 4 mei 2015

Vandaag alweer een verrassing op de tuin. Gisteren waren het de bevroren aardappels, niet leuk ... maar vandaag was het wel leuk! Er is zomaar ineens bloemkool!!!





En een beeldschoon exemplaar ook nog!! Hoe die daar nou komt ... nou ... herinner je je nog de Bloemkool-Basilicum-Bewaarschool? Die bloemkoolplantjes had ik zo her en der uitgeplant, en min of meer vergeten. Die hebben vervolgens de hele winter overleefd, inclusief vorst. En ineens ... nu in het voorjaar ..... hebben ze bedacht dat ze maar es een bloem gaan maken! Haha daar leer je ook van als tuinder! Dat is dus een echte weeuwenteelt!

Goed, mee naar huis die bloemkolen.

En dan rondkijken. Bijen zitten overal. Hommels ook. Ze hebben keuze zat want alle wilde kruiden hier zijn dik aan het bloeien. Zo mooi. Ook de verwilderde savooiekool bloeit volop. De bijen zijn hier enorm fan van. Want ja die bloempjes van de kruisbloemigen (kolen en mosterdachtigen) daar zijn bijen dol op, en die zie je nog niet in het wild, maar wel bij zo'n doorgeschoten kool.






Daarom .... laat vooral een deel van je groente staan in het najaar. Oogst niet alles, laat het lekker doorschieten. Je krijgt de meest leuke verrassingen in het voorjaar, en ook ... hele vroege bloeiers. De insecten vinden die verwilderde groenten veel aantrekkelijker dan de trays met voorjaarsbloeiers die je nu in de winkel koopt.

En zeg nou zelf ... de wilde bloemen zijn toch ook veel mooier?




Maar ja er moet gewied worden. Wiedewiedewied. Jaja als je een tuintje hebt aangelegd inmiddels ... hou het goed bij! Begin gewoon meteen nu in mei met wekelijks even door je planten rauschen, en de jonge onkruidjes weghalen. Je kunt ze gewoon laten liggen, dan verlies je geen mineralen. Dus geen emmer mee. Hoeft niet.

Wacht niet te lang, als je twee of drie weken niks doet dan is er haast geen beginnen meer aan en zakt de moed in je schoenen.

Tja en wat is wieden?





Het is eigenlijk een beetje vriendjes worden met de aarde en de planten. Je zit op een krukje of op de knieen naast de planten en krabt de aarde een beetje open. Alle plantjes die er niet horen trek je met wortel en al uit. En een beetje luchtig maken die aarde. Dan activeer je het bodemleven, en worden de laatste resten mest enzo beter opgenomen.

Kijk goed. Bekijk de planten van dichtbij. Je ziet de mieren rennen, de wormen zich verstoord omdraaien, kleine vliegjes en torretjes. Je ziet hoe de plant groeit. Nou ja bovengronds dan, want ondergronds gebeurt nog veel meer. Graaf maar es een plant op. Wat een wortels die al heeft!! En snel weer terugzetten.

Hier op het bed van de penen en de uien heb ik die drie rijtjes zand liggen. Dat was een goeie gok! Want wortels komen zóóó langzaam op, en het onkruid veel sneller, maar door dat zand weet ik waar ik dus NIET moet wieden! Daar zitten de wortelen!




Tja er waren ook de nodige irritaties vandaag. De vraat van de konijnen bijvoorbeeld, nu ook al op de bedden. Driekwart van de sla en bijna alle knolvenkel is weg! Jan Rap wacht maar tot ik je te pakken krijg! (nooit! :D:D)

En zo'n stomme rits van de kas. Net als je haast hebt natuurlijk. Want het liefst wil ik al het achterstallig werk van anderhalve week vakantie op één dag wegwerken. Dan maak je dingen stuk. Herkenbaar?





Tijd voor de lunch. Dat wordt dit keer een bloemkoolsalade, gebaseerd op een recept van de Amish. Ik had er twee meegenomen, deze kleine is voor de lunch.





De bloemkool gaat met blad en al in de keukenmachine. Samen met een halve witte kool, 6 eetlepels yoghurt en drie mayonaise, een eetlepel loeischerpe mosterd, drie eetlepels vlierbloesemsiroop, peper en zout en sap van een halve citroen. Je kunt ook andere siroop of honing nemen. De Amish werken veel met gewone suiker.




En tot slot strooi je er een handje vers fijngesneden kruid door. In de kas staat inmiddels basil, koriander en dille, dus dat ging er bij mij over. Dit slaatje kan op brood, of als bijgerecht bij een warme maaltijd, maar ook op een toostje. Zo lekker is het!

Weer naar de tuin. Wat nu? Wat is het meest dringend?

Oja .... de peulen en de capucijners ... die vallen namelijk om!




Die planten zijn zo slap. 

Nou moet je daar eigenlijk gaas langs spannen. Dan kan de plant zich goed optrekken. Maar ik heb geen gaas meer. En kopen wil ik zo weinig mogelijk. Dus ...eerst maar lijnen spannen. Bij elke rij drie lijnen, één op kuithoogte, één op heuphoogte en één net boven je hoofd. Dan kun je van onder naar boven touwtjes spannen.






Dat is een goeie manier voor stokbonen. Maar voor de peulen was het niet genoeg, want die vallen ook naar buiten. Dus heb ik nog lopen hannessen met buitenpaaltjes en daar weer touwen om. De hele middag kostte het. Alleen die peulen! Een rol gaas halen was sneller geweest maar ja ... soit ... het staat!



En daar kwam Liesbeth ook nog aan. Ze heeft een cursus imkeren, een verdiepingscursus, en daarvoor moet ze twee raten met broed meenemen. Nou ik ga even kijken hoor.

Liesbeth is net als ik ... een beetje gehaast ... veel te veel dingen op één dag willen doen. Daarom heeft ze nu handschoenen aan. Want ... als je haast hebt dan voelen de bijen dat aan ... en kunnen ze sneller steken.





Maar ondanks de haast gaat het weer zéér zorgvuldig. Ze moet er vooral op letten dat ze niet per ongeluk de koningin meeneemt! Haha ik zie het voor me ... de hele zwerm dan achter haar auto aan natuurlijk!



Het duurt wel even om die koningin te vinden. Want dat stipje op haar rug .. heeft ze er natuurlijk allang afgewreven ... lijkt mij tenminste!

Gezellig zo met al die bedrijvigheid hier. Zo leuk die bijen. Maar het is voor hun ook een paradijsje hier want niet alleen de wilde planten, ook de hele tuin begint te bloeien!!


aardbei

tuinboon



Morgen weer verder op de knieën!




8 reacties:

grandma zei

Wat staat er al veel bij je zeg ! zelfs de tuinboon in bloei tjoooooheee

Unknown zei

Je tuin ziet er prachtig uit! Dan is het toch fijn om weer thuis te zijn toch?!

cin zei

Fijn die bloemkool. Mijn weeuwenteelt doet het belabberd. Ze zijn even groot als de nieuwe zaailingen.:-( Wel leuk is dat ik de wortels en een stompje had laten zitten van broccoli en rode kool en die zijn nu opnieuw aan de groei. Vaste kolen dus ! We zullen zien wat dat geeft . En inderdaad je tuin ziet er prachtig uit en die zandbodem heeft toch wel zijn voordelen hoor. Ik mag dan wel vruchtbare leem hebben maar dat warmt minder snel op en loopt zo te zien toch wel wat achter.

Clarien zei

Troost je, mijn geplande weeuwenteelt is ook net zo groot als de zaailingen. Dit waren per ongelukke weeuwtjes! :D

Clarien zei

Oja en ik denk dat die kolen gaan doorschieten. Gaan bloeien. Mooi want dan heb je alvast zaad!

@nnemiek zei

valt me op dat jij zo'n mooie groene planten hebt, mijn tuinbonen hebben wat geel blad en alle randen aangevreten door kevers, zo ook bij de sugarsnaps....wij zitten wel op droge zandgrond.... en dan die prachtige bloemkolen...gelukspoeperd!

Daphne zei

Heerlijk weer, zo'n uitgebreid verhaal.
En je recept, lijkt me erg lekker!!
Groetjes, Daphne

leonie zei

Je tuin ziet er fantastisch uit, Clarien. Ik denk dat je, ondanks Jan Rap en z'n maat, je doelstellingen voor dit jaar wel gaat halen. Goed bezig!