Bonen.

on maandag 25 mei 2015Ooit las ik een verhaaltje van John Steinbeck. Dat ging over een arm Mexicaans gezin, waar moeder alleen maar bonen te eten had, voor haar tienkoppige kroost, Die bonen kookte ze, en strooide ze uit over de grond. De kinderen kropen over de grond en stopten die bonen in de mond.

Maar dat kon natuurlijk niet!!! Véééls te eenzijdig en on-hygiënisch!!! Dus een aantal vrienden besloten om voedsel in te zamelen. Zakken rijst, paprika´s en mais, sla en uien, vlees en kip, vanalles wisten ze bij elkaar te sprokkelen, en het gezin had ineens de kelder vol met lekker voedsel. Dus moeders aan de slag met al die gezonde ingrediënten, pannen met chili en lekkere salades en gegrilde mais werd gemaakt, gebakken kip  ... en de kinderen smulden ... en werden vervolgens allemaal ziek!

Buikloop, misselijk, ontstekingen en andere klachten. En het bleef maar doorgaan. Ziek ziek ziek. Toen zei moeders ... dankjewel lieve vrienden maar neem al dat eten maar weer mee. We gaan weer gewoon over op onze bonen. Zo doen we het al heel ons leven. En de kinderen .... werden in no time weer stralend gezond en supervitaal! Zoals ze altijd al waren geweest.

't Is maar een verhaaltje hoor ... maar toch ... het zegt wél iets over de kracht van bonen! Er zit bijna alles in wat je nodig hebt ... je kunt er op leven!


Van oudsher is het een belangrijk moment ... het Boonen Pooten ... zoals dat heette. 'Wanneer gaan Jan en Marie trouwen?' 'O dat is met het Boonen Pooten.' 'Wanneer gaat buurman verhuizen?' 'Na het Boonen Pooten dacht ik ... '

Het bonen poten, dat gebeurde altijd zo half mei. Ik ben dus laat. Maar ik was wat te optimistisch met het teeltplan, en dacht dat de bonen wel ná de peulen en de tuinbonen konden, op datzelfde bed. Maar die zijn nog lang niet afgeoogst. Dat duurt nog weken. Ik heb net het éérste peultje pas gezien .....

Dus waar moet ik nu die bonen poten? Vorig jaar heb ik een extra bak gegraven, maar daar staat nu alweer de tarwe. Poe hee ... nou ja, dan maar in potten en allemaal hups op de tafel! Voor een maandje of zo, tot ergens plek vrij komt.


Gezellig zo die boontjes hier op tafel. Kun je er een beetje tegenaan praten. Het zijn er vierhonderd. Het zijn de gewone witte en bruine boon, de rode Kidney boon en de gestreepte Borlotti boon. Dat zijn allevier stamboontjes, die dus aan een wat lager struikje groeien. Jong eet je ze als sperzieboontjes, en je kunt ze ook laten doorgroeien de de bonen drogen tot droogbonen.

Verder heb ik als stokbonen de pronkboon Lady Di en de spekboon Neckarkonigin. Spek- en snijboon. Ik gebruik ook deze beide vers als groene bonen en ook gedroogd als wintervoorraad.

Bonen ... zo'n mooie basis voor je voorraad! ALTIJD bonen telen als je een tuintje begint. Kijk es even goed ... heb je geen schutting of muurtje in de zon waar een paar pronkbonen langs kunnen? Want ze zijn ook heel mooi!

Als de bonen gezaaid zijn, eten we wat over is natuurlijk gewoon op!
en nu strooien?? :D


Een klein restje bewaar ik .. van alles een handjevol. Voor als er iets misgaat, als de muizen komen, of het nog gaat vriezen ... je kan nooit weten!
Over bonen gesproken ... even een update van Jack en Jill. Dat waren die twee tuinbonen die de winter hadden overleefd. Met hun nakomelingen wil ik een winterhard ras gaan opkweken. Nou ja ... proberen dan he? Kijk, de bonen komen al! Ze zijn al een stuk verder dan de rest van de tuinbonen die pas in het voorjaar zijn gezaaid.

Ik hoop echt dat er een handjevol zaden vanaf komt! Zou mooi zijn toch? Als het lukt met dat ras dan kun je dus nu in mei al je tuinboon hebben!


Oja en dan hadden we nog het ballet van de pvc buizen! Haha het leek net een ballet zoals ze stonden te wiegen in de wind gisteren. Echt komisch!!

Maar goed ze waren bedoeld om een tunnel over de aardbeien te maken, zodat de merels de boel daar niet opvreten. Die merels ... tjongejonge ....  die zien die aardbeien altijd nét een fractie eerder dan ik. En ze eten niet gewoon een paar aardbeien op ... want dat mag best ... nee, ze pikken alles aan! Overal een pikje in, en dan naar de volgende. Nee en dat mag niet!!

Kijk, mijn lievelings gereedschap. Duct tape! Daar kun je wel een huis mee bouwen. Nou ja in elk geval een tunnel. Het was wel wat puzzelen ... hoe dit nou weer moest ... want ik wilde hem veel hoger hebben dan vorig jaar, en niet steeds op m'n knieën kruipen om die aardbeien te plukken. Nou, dit werd het dan.


En dan zoeken naar de vogelnetten, die er nog lagen van vorig jaar. Helaas waren ze toen niet netjes opgerold. TIP: rol je vogelnetten netjes op wanneer je ze opruimt. Scheelt je een hele hoop geworstel in het voorjaar! :DMaar goed. Het zit erom. De tunnel staat. Ja ... en als je zo'n tunnel maakt, en ziet hoe mooi handig spul dat is, die pvc buizen, samen met zo'n rol duct tape ... dan denk ik ... dan kan je toch ook zomaar zelf een kas maken? Gewoon hetzelfde als dit. maar dan met duurzaam plastic eromheen? Zó klaar!

Iemand daar ervaring mee?

Ja en zo'n tunnel maken gaat dan heel mooi en handig, maar wat dan weer niet zo handig is ... net als die héle tunnel klaar is en dichtgemaakt met clipjes enzo ... dan hangt mij rol tape nog IN die tunnel! Pfffffffff ... stom weer zeg!

Echt een muts kan je zijn soms! Een muts met een muts! 

Ik heb de rol maar laten hangen, had er geen zin meer in! :D

9 reacties:

moestuinmeisje zei

Even een tip. Bij de bouwmarkt kun je ook een zakje kopen met stukjes pvc-buis dat net een slagje groter is dan de standaard gele pvc buis. Die standaardbuis past erin. Die tussenstukjes kun je dan in het midden gebruiken als verbindingsstuk. Heb je geen ducktape meer nodig.

arcobaleno zei

Bonen kunnen toch niet peulen ivm stikstof in de grond die, de peultjes achterlaten? Of heb je andere ervaringen.
Ben benieuwd want ik heb nog een pot , met peultjes, waar de bonen dan in zouden kunnen.

Clarien Cornelisse zei

Ja Arcobaleno dat van die stikstof klopt ... ik zet de bonen dan ook altijd een centimeter of tien, vijftien náást de rij waar de peulen hebben gezeten. Maar wel op hetzelfde bed dus. En het jaar daarop schuift het hele bonenbed dan weer door. Werkt bij mij goed.

Moestuinmeisje dank voor die tip! want ik vond al die tape niet echt milieuvriendelijk, hoe handig ook. Volgende keer zoek ik die stukken erbij!!

cin zei

Mooie tunnel en zoveel aardbeien !!! Ik veronderstel dat het voor de paketten is, want zoveel krijg je toch niet op. Ik heb dit jaar voor het eerst aardbeien staan en heb een kom water vlakbij gezet, naar het schijnt eten vogels van bessen en zo omdat ze dorst hebben. We zien wel of het werkt, het zijn maar 4 plantjes een netje erover is zo gebeurd.

Marie zei

Ja bonen zijn heel gezond. Mijn tweede zoon heeft 7 jaar lang op bonen geleefd en af en toe een appeltje en pannenkoeken verder niets! Pas na 7 jaar kreeg hij tekorten. En werd hij ziek. na behandeling is hij gewoon gaan eten.hij is een gezonde man van 21 .

Marie zei

Ja bonen zijn heel gezond. Mijn tweede zoon heeft 7 jaar lang op bonen geleefd en af en toe een appeltje en pannenkoeken verder niets! Pas na 7 jaar kreeg hij tekorten. En werd hij ziek. na behandeling is hij gewoon gaan eten.hij is een gezonde man van 21 .

Clarien Cornelisse zei

Ja Cin en ze komen allemaal van stekjes. Ik begon ooit met een stuk of 4 plantjes in de achtertuin. Goed idee van dat water!

Marie wat een bijzonder verhaal! Hij heet zeker geen Bartje! :D

Mijke zei

Hahaha die ductape, fantastisch, het had mij ook zó kunnen overkomen! En inderdaad, geweldig spul <3

Anoniem zei

Je tunnel is prachtig. Die tape, die wil ik mee naar een onbewoond eiland. Nou ja, en een zak bonen dan:) Ik wil al dagen mijn snijbonenpyramide opzetten (en de bonen planten) en het komt er niet van! Ik wordt er gewoon nerveus van, soort nesteldrang die niet uitkomt:)

Wendy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...