Wildplukwandelen ... met Shirley.

on zaterdag 18 april 2015





Een tijd geleden vroeg Barbara van de Groenteclub of ik niet es een wildplukwandeling wou houden voor de leden. Ja tuurlijk wel. Alleen .... zo héél veel weet ik daar nou ook weer niet van af ... maar gelukkig kende ik via facebook ... Shirley, die expert is. Zelf vindt ze dat niet maar ik wel.

Ja dat is het leuke van internet, het brengt mensen met dezelfde belangstelling bij elkaar! En na een beetje ge-organiseer en voorbereidingen liepen we vandaag twee keer met een groep van 12 deelnemers in een park in Bussum. Te wildwandelen!!












En voor eetbare wilde planten hoef je helemaal niet het wilde bos in, want in elk plantsoen staan de eetbare planten gewoon onder je voeten. Op elke vierkante meter stonden er zo een stuk of zeven tot tien. Allemaal met hun eigen culinaire en medicinale toepassingen. En de meeste ken je gewoon!

Heel handig om te weten hoe je de natuur kan gebruiken in een lekker en gezond menu, in je apotheek, of als je eens Verschrikkelijk Verdwaald bent zonder eten :D

.... wikkel es een vis es in wat zuringbladeren als hij de oven in gaat, in plaats van in folie. En maak een compres van weegbree voor op een verstuikte enkel, gewoon, weegbree even kauwen en de pap op je enkel. Sokje erover trekken en klaar is kees.







Shirley vertelde dat de gemeentes in de jaren zeventig al heel veel eetbare planten in de plantsoenen hebben uit geplant. Die staan er nog gewoon steeds, en zijn soms min of meer verwilderd. Hebben zich uitgezaaid.

Daarnaast zijn er natuurlijk de gewone wilde planten die wij meestal onkruid noemen.






Het is zo leuk om je te realiseren dat wel driekwart van dat groen gewoon in een slaatje gestopt kan worden, in een soepje of roerbak. En hoeveel bessen je wel niet kan eten, ik ben de tel kwijtgeraakt ... voor limonades, likeuren, jams en gelei, wijnen en champagne, toetjes en hoestdrankjes en van alles en nog wat.

We bleven maar schrijven en foto's maken en vragen stellen ....

Een ander voorbeeld ... van brandnetel weet iedereen wel dat hij eetbaar is ... maar dat de droge stof voor wel 40 procent uit proteïne bestaat!! Veertig procent!! Kostbare proteïne! En het is een kalkleverancier van jewelste! Laat de melk maar staan en eet brandnetelblad. De kalk uit planten is sowieso beter opneembaar door ons lichaam dan kalk uit zuivel.






Zo werden we helemaal overstroomd met allerlei nuttige informatie over de vrije natuur. Je kijkt dan met hele andere ogen om je heen. In plaats van in een plantsoentje sta je ineens in een SALAD BAR!!!!

Heb je bijvoorbeeld wel es de jonge bloemknoppen van madeliefje of paardebloem geproefd? Of er kappertjes van gemaakt? En honing gezogen uit bosviooltje en uit de dovenetelbloempjes?







En wist je dat de bloem van de Magnolia smaakt als een combinatie van gember en witlof? En dat het stampertje van de bloem een echte delicatesse is?

Wacht tot de boom bijna z'n bloemen laat vallen en verzamel er een paar, zet ze op een zuurzoetoplossing,  als pittig bijgerechtje, of maak er zoete gelei van, of roerbak ze in wat olie.






De twee uur was zó om. Zo'n 25 planten hebben we besproken. Dat was wel even genoeg voor onze breinen. Fijn dat Barbara op de hei klaar stond met een lekkere lunch. Natuurlijk een brandnetelsoepje, maar ook zevenbladsoesjes waren er, en daslookpesto en vlierbloesemsiroop en meer van dat lekkers.







Shirley had ook veel uit haar voorraad meegenomen om van te proeven. Hier zie je de besjes van het krentenboompje, die over een dikke maand al te oogsten zijn. Alleen worden ze hier in het Gooi amper geplukt. Men weet dat gewoon niet. Jammer!!





s Middags met een tweede groep op pad. Ook die wandeling zat helemaal vol. Ja want er is gelukkig wel grote interesse voor wildplukken. Alleen durven de meesten niet zomaar op eigen houtje te gaan plukken en proeven, bang om iets giftigs te plukken ... terecht ... maar ook bang voor hondepoep. En daar hoef je nou juist niet bang voor te zijn. Gewoon goed wassen dan is het weg.





Deze vader had het goed voorbereid met zijn kinderen. Overal werden kaartjes van gemaakt die tegelijk met de plant op de foto gingen. Handig!! Nou ja hij bleek ook leraar te zijn! Haha dacht ik al!!

En hier bijvoorbeeld het verschil tussen hondsdraf en paarse dovenetel. Die twee haal ik ook nog door elkaar!




Super super super bedankt Shirley dat je dit allemaal wilt delen! We zorgen er uiteraard voor dat er een lijstje komt van de planten van vandaag, met omschrijving, foto's én recepten. Misschien mag dat ook wel op het blog. Even aan Shirley vragen!! :D

En héél misschien .... ook een wildplukwandeling voor de bloglezers? Dat vroeg ik vanmiddag ook aan Shirley maar ze was nú te moe om er over na te denken. Twee van die wandelingen ... en het was de eerste keer dat ze dit deed! Toppie!!

Maar ik vraag het nog wel een keertje hoor!



7 reacties:

madelief zei

Leuk!!! kan je ook regelen dat ze dat ook een keer in het noorden doet? ;-)

Es zei

Waanzinnig leuk! En wat een handig idee van vader leraar :)
X Es

cin zei

Dat wil ik ook wel eens meemaken zo'n wandeling. Het is echt onvoorstelbaar wat je allemaal kunt eten. Omdat ik de tuin hier en daar aan het herinrichten ben kijk ik regelmatig na welke functies bepaalde planten hebben op de "Plants for a future" database. Daar staat telkens bij of het eetbaar is, medicinale eigenschappen heeft en wat je er van kan gebruiken. Zo kwam ik vandaag te weten dat de besjes van die saaie paplaurier eigenlijk best wel lekker zijn en dat je de jonge blaadjes van de hortensia kunt gebruiken om thee mee te zoeten. Planten waarvan ik dacht die staat daar enkel mooi of lelijk te wezen bekijk ik dankzij die kennis helemaal anders en meestal mogen ze daardoor toch blijven. Zo dacht ik eerst de gouden regen weg te halen omdat die giftig is en dus niet hoort in een eetbare tuin. Toen bleek dat hij stikstof fixeert in de grond waar de andere planten in zijn buurt van mee kunnen profiteren en als hij bloeit hij wel lijkt te zoemen door de massa's bijen en hommels die hem bezoeken, mocht hij toch nog blijven.

janny zei

leuk zeg, daar wil ik ook wel meer over weten. Maar je hebt het over hondenpoep, maar hoe zit het met hondenpies, is wassen van al het spul voldoende om het schoon te krijgen?
groet Janny

Clarien zei

Poep en pies en insectenresten en rupsenpoepjes enzo, was je er gewoon met koud water af. Dat zit alleen aan de buitenkant en is organisch, dus spoel het goed en het is weg.

Wat je er NIET afkrijgt is pesticiden en resten van uitlaatgassen enzo, dat trekt in de plant. Dus ga niet plukken naast een akker van een niet-biologische boer, of langs de snelweg. Daar zit veel meer rommel dan het onschuldige poep en pies.

Plants for a future database! Leuk Cin ik ga meteen kijken. Ja mooi he wat je allemaal met die planten kunt doen. Ook weer een vak apart, waardevol om daar meer van te weten!

Henriette zei

Dat van de dovenetel leerde me Opa ons als kind al, het wordt vaak afgedaan als een fabeltje. Daarom extra leuk om het hier te lezen .

Shirley zei

Nou, dat moeten we dan maar eens doen. Ik heb de smaak wel te pakken :) Hoewel ik ook wat aan mijn tuin moet gaan doen...pfff.