Moeskers.

on maandag 16 maart 2015Lang geleden, in de stad Groningen, waren er groentetelers, die in de binnenstad moestuinen aanlegden. Midden tussen de oude herenhuizen kwamen prachtige groentetuinen. Waarom was dat? Nou in die tijd hadden de mensen regelmatig trammelant met elkaar, en dan werd de stad weer es belegerd, poorten gingen op slot, en de boeren van het platteland konden niet meer naar binnen met hun groente en vlees, en de mensen in de stad leden honger.

Ja dan waren die binnenstadse groentetelers wel heel handig! Die zorgden voor voedsel, in tijden van oorlog. Een soort hele vroege ....  stadsboerderij, zeg maar!

Wat nou grappig is ... die stadse tuinders werden 'Moeskers' genoemd! En zo heet ik ook van mijn meisjesnaam! Moesker. Toevallig niet? Dat je het beroep gaat uitvoeren wat je naam inhoudt!
Grootvader Jacobus Markus Moesker zou trots zijn geweest als hij gisteren hier op de Bussumse hei had kunnen kijken, want daar liep een hele schare Moeskers!! Bijna al zijn kleinkinderen waren hier bij elkaar gekomen om een leuke middag samen te hebben.

En natuurlijk even kijken op Moeskers Moestuin!!
Ik kan het van harte aanbevelen. Zo'n neven en nichten reunie. Je hoeft niks te organiseren, alleen maar een hele middag kletsen is genoeg. En eten natuurlijk. Man man wat was er een hoop eten. Heel jammer weer dat daar dan geen foto van is ..

Vandaag nu iedereen allang weer weg is vind ik nog steeds restantjes van al die lekkere dingen, in de koelkast en in de bijkeuken. Een doos met een paar liter appelsap uit eigen boomgaard, worstjes en kazen en olijven, haringsalade en makreelsalade, taarten, notenquiche, pesto's en gevulde eieren en pasta, en echte Herman vriendschapscake, Grunninger metworst, en bakken vol met paaseitjes!
Nou we hebben afgesproken, vanaf nu ééns in de twee jaar zo'n reunie! Bij iemand thuis. Veel leuker dan elkaar alleen maar op begrafenissen tegenkomen!

En vandaag ... hm ... de dag van het opruimen.
Altijd een beetje een straf, dat opruimen en poetsen na een leuk weekend. En als je dan ook nog es kritisch naar je huis kijkt, in het heldere maart zonnetje, dan zie je ook nog ineens allerlei irritante dingen. Zoals een beroet plafond. Ja, wat wil je, al die kaarsen en die kachel de hele winter ... En lelijke plekken bij de boekenkast en scheuren en kieren overal. Dikke spinrag in de gordijnen. Getver


Ja dat betekent ten eerste .... de schilder moet aan het werk! Het hele huis moet worden geverfd. De plafonds, de muren, de overloop ... En dat betekent dus ook ... boeken uit de boekenkast, kasten leeghalen en verplaatsen, gordijnen eraf en naar de stomerij.

sjongejonge wat een gedoe allemaal. Was het nog maar gisteren.
Nou de schilder gaat dinsdag beginnen dus hup op de valreep nog even naar de tuin. Kijken kijken. Veel is er nog niet. De lupine groeit haast niet, maar dat is normaal, zo'n groeipauze, vlak na het uitplanten. Straks gaat ze weer als een speer.

En de sugar snaps komen heel mooi op. Gelukkig, toch nog iets om te laten zien!!
En als laatste nog even .. de eitjes die ik van nicht Christa kreeg, van haar eigen kipjes. Weet je wat me opviel aan die eieren? Dat ze zo stevig zijn. Ik liet namelijk eentje vallen op de vloer en wat denk je? Niet kapot!!!

En ook bij het koken bleven ze heel, terwijl bij gewone eieren er bij mij altijd wel eentje uitloopt! Dus, sterkere schaal, dan zijn die eitjes vast ook vitaler dan een legbatterij-ei. Legbatterei :D


Zo jammer dat we zelf geen kipjes hebben ... Paul wil het niet, hij denkt dat het overlast geeft voor de buren, dat getokkel .. iemand daar een tegenargument voor misschien??


7 reacties:

Helena zei

Met je buren bespreken en de eieren delen als ze oppassen als jij een weekend weg bent (of zoiets) en dat getokkel valt wel mee als ze achterin de tuin staan. Als je zorgt dat het hok dicht kan dan beginnen ze ook niet sochtends om 6 uur in de zomer. Succes, kippen zijn echt geweldig.

Tante Titi zei

Even overleggen met de buren en af en toe een eitje uitdelen. Krieltjes maken ook minder lawaai dan grote en kwartels nog minder (mits je geen mannetje er bij zet). Ik geniet enorm van onze kippetjes!

Elisa van Propvol zei

wat leuk, mijn ouders hebben ook kippen maar geen haan. Dit omdat ze in een rijtjes huis wonen. Echter kunnen ze soms wel eens even herrie maken als ze een ei leggen. Maar als je praat met de buren zal dit allemaal niet zo verkeerd vallen.

Clarien Cornelisse zei

Okee nou misschien een stuk of drie vier krielkipjes dan maar? Aan de schaduwkant van de tuin waar toch niks wil groeien .... ik ga het in de groep gooien! :)

eigenwijzehuisje zei

Ik heb zelf 3 kippen, en nog nooit van iemand gehoord dat ze er last van hebben (ook al is het in de stad). Ik heb ook geen haan trouwens. Kipjes zijn zo ontzettend leuk! En wat Helena zegt: als je niet wilt dat ze 's ochtends heel vroeg tokken, laat je het nachthok wat langer dicht, zodat ze niet al om 6 uur geluid maken. Maar ik vind het vooral heel gezellig klinken, dat getok :). Vaak kun je in mei via een kinderboerderij aan kuikens komen.

Clarien Cornelisse zei

Nee ik heb ook nog nooit gehoord dat iemand last had van kippen, wel van een haan, en vind het ook overdreven van Paul. En buren iets verderop hadden ook jarenlang probleemloos kippen. Tot die allemaal helaas werden opgegeten door een vos toen was het einde verhaal. Nou ja de beslissing is wel in zicht denk ik!

Marbada zei

Ik heb 3 kipjes Wyandottes (geen haan) ik vind het juist wel gezellig klinken en zoveel herrie maken ze niet hoor alleen als er een kat rondsluipt ofzo en dan duiken ze vaak het hok in. De buren zorgen voor de kippies als ik een weekend weg ben en als ik weer een 2e doosje vol heb gaat dat naar die buren. Zij vinden het ook alleen maar gezellig dat gekakel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...