Maart.

on maandag 2 maart 2015

Maart is ... lentemaand.

Maartse buien waren het vandaag! En wij kregen die op onze kop in Moeskers Moestuin, toen we net even een paar zaaibakken aan het halen waren. Waar de bloemen in moeten gezaaid.

nou je kunt de hagel helemaal niet zien maar hij viel toch echt!!

Ik heb heel veel verschillende soorten bloemenzaad, en dat komt overal vandaan! Want heel regelmatig krijg ik lieve pakketjes in de brievenbus, met mooie bloemen zaden, of zaad van een bijzondere groente. Veel komt van bloglezers. Bij dezen nogmaals, bedankt allemaal! Want zo wordt Bussum steeds mooier, al die bloemenzaden worden via Moeskers Moestuin verstrooid door de wind, heel het Gooi door!

Maar goed, het is nog niet zover. Ze zitten nog in pakjes in de grote zadenkist. En het zaaien wordt steeds uitgesteld want elke dag is er weer wat dringends, wat éérst moet!

Zo staat er ook een bak met de aller-eerste sla baby's van dit seizoen, al een tijdje buiten op de bank te wachten tot ze eindelijk es de tuin op mogen. Jaja jongens, woensdag of donderdag zijn jullie aan de beurt!
In de kas komt het eerste spul alweer op. Een paar weken later dan vorig jaar, toen aten we al de eerste radijskiemen door de salade, zo begin maart.
En buiten komt ook al vanalles boven de grond piepen. Die bollen van de rabarber vind ik altijd zo mooi, het zijn van die ronde knoppen, waar je het blad al opgevouwen in ziet zitten. Dat blad vouwt dan in één keer open, en zo heb je niks en ineens is er dan al een grote plant. Dat gebeurt in een paar dagen tijd, ze worden gewoon uitgerold, die bladeren.Nog even iets laten zien waar ik altijd langs kom op de terugweg naar huis. Kijk die bomen!! Het lijkt toch net of we op Bonaire zitten, met een stelletje Mangrove bomen! En die groeien dus gewoon achter het bejaardentehuis in Bussum.

Komt natuurlijk gewoon omdat het zand tussen die wortels is weggeblazen. Maar mooi toch?
En dan heb ik nog een verrassing! Voor een aantal dan. Toen ik gisteren in Amsterdam moest zijn, ging ik langs de Vegabond, dat is een leuk ecologsich winkeltje aan de Leliegracht. Ik wilde even een zakje van die dikke Lima bonen mee nemen, om op te eten natuurlijk maar ook om proberen ze te kweken hier. Ze worden ook wel boterbonen genoemd.

En daar bij de Vegabond zag ik dus ook zakjes .... Powerpeul liggen. Oftewel ... de Witte Lupine! Die ik vandaag ging opsturen aan een aantal van jullie. Nou, die heb ik dus ook meegenomen. Twee zakjes, om op te eten en om nog meer te kweken en ook ... om nog meer uit te delen!

 Wat Eline en ik hebben gedaan vanmiddag, we hebben alle personen die bij mij boontjes hadden aangevraagd een envelop gestuurd met dat ene pakje erin, met die 4 boontjes, maar ook nog een handvol losse boontjes in de envelop gedaan. Dus ... nu hebben jullie meer dan genoeg voor een klein bedje!

En nu is mijn vraag ..... zou je dat pakje met vier boontjes dan weer door willen geven of sturen aan een andere moestuinier of liefhebber, of iemand met een balkonnetje ofzo, zodat de Lupine nóg weer meer verspreid wordt? En de rest hou je natuurlijk zelf. Ik denk zo ongeveer twintig stuks, we hebben gewoon zaadjes erin gegooid tot totaal 20 gram, wat je voor één postzegel mag versturen dus.

En dan, vandaag begonnen aan een nieuwe uitdaging ..

.... omdat men zegt ... het is goed om een gewoonte es een keertje te doorbreken. Dus .. hebben jullie je al bedacht? Wie doet er mee met die dertig dagen droog staan? Ik ben benieuwd. Wordt het een makkie offe ........

.................. trillend en zwetend? :D:D
oja ..... en ik heb nog niet van iedereen het adres waar de zaadjes naar toen moeten!


13 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Oh ja! Doe ik zeker!! Weet ook al precies wie: een blogleester die ik al van járen terug ken en waar ik nog steeds heel erg leuk contact mee heb! Er ligt al een aardigheidje voor haar te wachten wat op de bus kan, dus daar doe ik ze zeker bij. Wat leuk!

En wat heerlijk om al die eerste koppies boven de grond uit te zien komen!

Crafts 'n' Skills zei

Oh! En niet officieel ingeschreven, maar stiekem wel 'droog'.. ;o)

Clarien Cornelisse zei

oja ik ben ook niet ingeschreven ... had niet eens gezien dat dat kon! :D

femke zei

Heey Clarien,

wat leuk die rabarberkopjes die langzaam boven de grond piepen. Mijn raberplantje heb ik van het weekend in de grond gezet dus ik ben benieuwd hoe dat gaat groeien de komende weken. De peultjes ook al gezaaid. Met de gewone sperziebonen en snijbonen moet ik nog ff wachten toch?

Wat lief ook dat er extra lupine zaden meegestuurd worden dan kan ik mijn moeder er ook blij mee maken. Die kwam al met: ow zijn die eetbaar dan? LOL.

Groetjes Femke

leonie zei

Ik weet al direct aan wie ik het zakje met zaadjes ga geven. En misschien maak ik zelf wel meerdere zakjes, in april is er een zadenruilbeurs georganiseerd door één van de Ruilkringleden waar ik lid van ben. Dan kan ik daar nog meer lupine verspreiden!

Anoniem zei

Hallo Clarien, ik heb net je zaden met de post gekregen, superleuk, dankjewel! Ik zal er ook een aantal weggeven , leuk idee, zien we straks overal witte lupine staan!
Misschien zorgen we dan met z'n allen wel voor een nieuwe rage, haha, dat zou helemaal leuk zijn toch?

Bo

Lizzie zei

Ook ik heb de zaadjes binnen gekregen en zal deze met liefde opkweken :)
Ik geef de helft aan mijn lieve schoonmoeder, die ook groene vingers heeft!

Natascha zei

De zaden van witte lupine werden vandaag bezorgd, wat een goed begin van de lente! Genoeg om een mooi maaltje uit op te kweken, en ook wat om te delen, dat is helemaal leuk. Ik blijf je blog goed volgen want ben benieuwd of je de zaden binnen voorzaait of dat ze meteen de volle grond in kunnen.

leonie zei

De zaden van de witte lupine zijn gisteren binnengekomen, dank je wel! Ik heb er een blogje aan gewijd: moestuin-leonie.blogspot.nl

Crafts 'n' Skills zei

Ja hoor! Ook hier gisteren de zaden goed en wel mogen ontvangen. De helft ervan ligt alweer klaar voor hun volgende reis! Wat een heerlijke verspreiding zo!

Heb alleen nog wel een vraag: zou heel graag het zaad op precies de juiste manier willen zaaien en verzorgen. Zou je daar misschien een blog aan willen wijden? Dank je wel!

Crafts 'n' Skills zei

P.S. Weet je misschien hoe je het verschil kunt zien tussen de eetbare en de giftige lupine?

Ellen zei

Ook ik heb de zaden ontvangen, dank je wel! :) Nog even kijken wie ik kan verblijden met het pakje zaadjes.

Clarien Cornelisse zei

Wat fijn te horen dat de zaden alle kanten op gaan! Hoe je ze verder moet telen schrijf ik de komende dagen, dus lees maar mee.

En C&S .... er zijn meerdere soorten eetbare lupines dan aleen dan deze witte. Maar welke dat zijn weet ik niet precies. De sier lupines zijn NIET eetbaar. Dus zet deze witte gewoon apart van de anderen (als je die hebt) dan loop je geen risico je te vergissen.

Femke ja klopt, andere bonen moeten nog wachten. Maar doperwten, peulen, tuinboon en capucijners kunnen nu. Oja en lupine dus :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...