Kleurig begin, hartig einde.

on vrijdag 20 maart 2015Eigenlijk hou ik niet zo van Primula's. Maar zo met z'n allen op een kluitje is het toch wel een leuk plantje waar je vrolijk van wordt. Net een bonte lappendeken.
Ik zocht eigenlijk naar een ..... beetje klein compostvat. Ik zocht hem voor mijn zus, maar ik was ook benieuwd of de tuincentra de moestuin-rages een beetje volgen. Want zoveel mensen zijn aan het moestuinen geslagen ... maar niet iedereen heeft genoeg ruimte voor een kolossale compostbak.

Nou hij was er niet. Er zijn alleen van die enorme grote joekels. Dus zou je zelf wat moeten maken ... van een grote emmer bijvoorbeeld ... met een deksel erop.

Dom van de tuincentra. Als je handig bent speel je daarop in. Vierkante meter bakken hebben ze allemaal al wel, maar kleinere compostemmers en regentonnen enzo nog niet. Het is niet zo'n innovatieve sector denk ik.

Bokashi emmers zijn ook nog nergens te bekennen. Dom dom

Haha maar ik zie wel iets anders en echt, bijna had ik ze gekocht .. zo leuk lijkt me dat om twee van die schatjes in de tuin te leggen in het gras
Maar toch maar niet. Want we zijn aan het ont-spullen. Sorry leuke lammetjes!

Waar ik ook heb staan te kijken is bij de mestkorrels. Hoe 'innovatief' zijn de tuincentra daar mee? Is het nog allemaal foute boel of zijn ze al wat duurzamer geworden?

Nou dat viel me wel mee. Bij alle drie de tuincentra waar ik langsging was er een uitgebreid assortiment aan mestkorreltjes, die 'geschikt zijn voor de biologische tuin'. Dat zegt overigens NIET dat de korrels zelf dan ook biologisch zijn dus een beetje misleidend is het wel. Maar dit is beter dan de gangbare NPK rommel. Want deze korreltjes verstoren het bodemleven minder.

Wat het vervelende is aan kunstmest, is dat het zo geconcentreerd is, en niet in organische vorm wordt aangeboden. Je verstoort daarmee de natuurlijke balans in de bodem. Planten krijgen een spurtgroei, worden ultragroen, en zijn een makkelijke prooi voor insecten. Dus dan moet je ook weer meer bestrijding gebruiken. 

Dus, als je voor korrels kiest, let dan op dat 'biologisch' en strooi altijd heel zuinig. En gewone compost is uiteraard beter!! Je kunt het vergelijken met je vitamines uit een gezonde maaltijd halen of uit een synthetisch vitaminepilletje.

Jahaaa ... en nu we het over compost hebben ... (mijn lievelingsonderwerp) .... denk niet te snel bij resten uit je tuin dat het niet geschikt is voor de compost. De laurier bijvoorbeeld, daarvan denken velen dat het niet op de compost mag omdat het zo langzaam verteert. Maar dat geeft niks! Gooi het groen er gewoon op!! Want het is juist goed als er in je compost snelle en langzame stoffen zitten. 

Mensen moeten ook snelle en langzame stoffen eten, zoals koolhydraten. Dat geldt ook voor planten. Ook dat eikeblad, waar je misschien geen raad mee weet, gooi het erbij! Het kan best zijn dat het nog niet helemaal verteerd is als je het op je tuin uitspreidt, maar dat is niet erg.Wat ik ooit leerde op de Warmonderhof is, de beste compost is de half-verteerde compost. Daar heeft de bodem het meeste aan. En dat je perken er dan niet zo strak uitzien ... ach daar wen je vanzelf aan. Er liggen misschien wat takjes tussen je rozen, of wat eierdoppen bij de tomaten ..... Juist leuk! 

Je border wordt een biotoopje voor allerlei nieuw leven!

Ook vandaag en gisteren zaten er weer lieve zadenpakketjes in de post. Ik laat niet altijd alles hier zien, maar ik probeer wel van alles wat ik krijg iets op te kweken. Dus alles is welkom en wordt gebruikt. Wat ik zelf niet gebruik geef ik weer door, dus de zaden komen altijd goed terecht!
Ook zaaide ik vandaag wat vruchtgewassen. Weer een bak tomaat, paprika, pepers en de eerste kaskomkommers. Die bakjes van het fruit zijn daar handig voor, met zo'n deksel erop is het net een mini kasje. Dit moet allemaal binnen kiemen, bij 20 graden. na het kiemen kan het wel wat koeler maar altijd goed in het licht.

Wat vliegt zo'n dag om. Ook nog leuk bezoek gehad op de tuin, en met Barbara een heel splinternieuw idee bedacht, voor wat we gaan doen met de groentepakketten die vanaf mei van Moeskers Moestuin gaan komen. Daarover later meer. 

Heb je nog op de groene kruiden gelet? Die nu overal opkomen? Hier nog even een snel pesto receptje, van rucola uit de kas, bieslook van de tuin en 'look-zonder-look' uit het wild ..........Meng en blender de kruiden met gelijke delen walnoot, olie en kaas, en voila ....

...... een gezond toostje!!

Plukken jullie ook 'wild'? Doe je ze door de maaltijd of maak je er een speciaal recept van?


8 reacties:

Ons gezin en de Stichting zei

Mooi de primula's , ik vind dat trouwens ook voor violen gelden een hele vrolijke plant. Er zijn mensen die allergisch reageren op primula's en dus op moeten passen ermee.

Anoniem zei

Bedankt voor het recept van de rucola pesto.

Ik weet niet of ik hier een link mag delen, maar binnenkort ga ik er eens op uit met de wildplukwijzer: http://wildplukwijzer.nl/blog/overdewildplukwijzer/

Een prettig weekend.

Groeten van Chantal.

cin zei

Misschien is dit een idee voor de compostton voor je zus, toen ik nog in de stad woonde heb ik mij 2 gegalvaniseerde vuilnisbakken met deksel aangeschaft. Ze hadden die toen bij de casa. Onderaan gaatjes in geboord en bovenaan rondom ook, voor de luchtcirculatie. Werkt prima en ziet er nog leuk uit ook. Het metaal warmt de boel lekker op. Wel regelmatig omwoelen en dikwijls stukjes papier en karton toevoegen, een keer was de boel gaan rotten doordat er te weinig "bruin" materiaal in zat. Stinken man! En dat verwerk je niet zo maar even op een klein binnen koertje midden in de stad.

cin zei

O ja ze stonden op blokjes in een grote teil, om het percolaat op te vangen. Anders wordt het een smurrie eronder

cin zei

O ja ze stonden op blokjes in een grote teil, om het percolaat op te vangen. Anders wordt het een smurrie eronder

eigenwijzehuisje zei

Ik gebruik twee speciekuipen met een houten ombouw eromheen (een doormidden gezaagde vierkante meter tuinbak) in de tuin als composthoop. Werkt ideaal. Hier zie je er een foto van https://eigenwijzehuisje.wordpress.com/2015/02/08/eerste-tuinklusje-en-tuinplannen/
Misschien ook een idee voor bij jullie?

Clarien Cornelisse zei

goeie tips! Ik heb ook met een speciekuip in m'n handen gestaan, maar ja het moet ook een beetje leuk eruit zien ... die vuilnisbak is ook een idee!

links mag je altijd plaatsen mits ze een link hebben naar BD en geen advertenties

patricia zei

Goede tips hoor. Ik zal het zeker proberen. Overigens wat een fantastisch blog is dit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...