Felle opklaringen.

on maandag 30 maart 2015Buienradar kwam met een leuke nieuwe term vandaag .... tussen de buien door zijn er .... felle opklaringen. Hoe kom je erop? 'Felle opklaringen' .... een term om te onthouden! En het klopt ook precies, want die opklaringen in maart zijn soms zo scherp wit, met superfelle zon ineens, eigenlijk met niks te vergelijken dat heb je alleen maar in maart!

Ik moest verf halen bij de Gamma. Vroeger toen Paul en ik ons eerste huis verfden, deden we dat mengen nog zelf. Je kocht een emmer witte verf en wat van die kleurstoftubes. En dan mengen. Véél te veel deden we erdoor, en dan zaten we met knalgroene muren. Jarenlang. Het wende wel hoor die muren.

Maar nu doet de computer dat gewoon. Ik zoek een kaartje uit, leuke namen hebben die kleuren!! De keuken krijgt de kleur ..... vrede ..... Nou hoopt dat het werkt want er wordt me een hoop geruzied in onze keuken soms!!
En de rest van het huis wordt popcorn roomwit. De computer stuurt een apparaat aan die 10 drupjes geel en 5 drupjes rood in een emmer witte verf spuit, en na het mengen heb je dan prachtig roomwit. Niks teveel of te weinig. Precies goed. Popcorn.
Als het allemaal af is laat ik dat wel een keer zien, dat popcorn en die vrede. Nu nog maar even niet want het is een bende hier. Kijk dit zie je bijvoorbeeld als er bij ons een loodzware kast van zijn plek gaat .... zo ziet die grond eruit ....

...... een paaseitje uit 2009 en wolken stof en vuil. Het is in huis meestal wel opgeruimd hoor, en best netjes 'voor het oog'. Maar je moet niet teveel dingen opzij gaan schuiven en bovenop de planken kijken! Tja maar nu met dat schilderen moet het wel natuurlijk.

Ik hobbel er achteraan, ruim kasten uit en weer in, en bakken en bakken met overtollig huisraad gaan weg. Het criterium is ... hebben we dit nodig voor een zelfvoorzienend leven? Zoniet dan gaat het weg. En dat ruimt op!

De schilder zegt op een bepaald moment ... tijdens een 'felle opklaring' ..... 'als je zon wil zien moet je nú kijken want de rest van de week wordt het petweer!'
O maar dat betekent dat er dus vandaag nog tuinwerk gedaan moet worden!! Want er is best veel te doen weer deze week, en dat het liefst natuurlijk op een beetje droge grond!
Geen kasten meer verschuiven (goh jammer zeg) maar als een speer naar de tuin. Het is daar lekker zonnig, loop even mee om te zien hoe het de eerste gewassen vergaat.

De tuinbonen komen in fases boven. De voorgezaaide kwamen het eerste op en zijn nu al stevige plantjes, en de bonen die alleen geweekt zijn komen iets later, en de bonen die ik 'droog' heb gezaaid zijn nog weer later. Zo krijg je gespreide oogst.

De bloemkooltjes staan er mooi bij. Geen aantasting te zien. Ja dat is een voordeel van die weeuwenteelt, van dat vroege uitplanten. Er zijn nu nog geen insecten. Dus je gewassen hebben een voorsprong. Het blad is prachtig mooi gaaf.

De knoflooksprieten doen een stille dans in de stormwind. De bladeren waaien van links naar rechts, ze gaan precies tegelijk. Mooi gezicht

Voor ik ga zaaien, een stukje van 2 meter dit keer, moet er eerst geharkt. Dat harken ... onderschat dat niet! Je hebt harken en harken. Het is de bedoeling dat de toplaag goed fijn wordt gemaakt maar vooral dat de bovenkant egaal is. Veel mensen harken er maar wat in om, en dan heb je een veld vol bobbels. Dan komt je zaad niet tegelijk op, of helemaal niet.

Wij kregen van Sijmen ooit 'harkles' ..... nou eerst heel hard lachen natuurlijk ... hoezo harkles??? Maar het was wel nuttig. En Sijmen zuchtte .... ik heb nog nooit één stagiair van de Warmonderhof gehad die goed kon harken! Haha daar hoorden wij ook bij dus!

En met die hark kun je ook mooi geultjes maken voor het zaaien. Op de foto niet goed gedaan trouwens. Ze zijn iets te diep voor het fijne zaad wat ik had.

En ja dit was een mijlpaaltje ... de eerste bietjes opgekweekt van eigen zaad die de grond in gingen! Een gewijd moment! Nou te hopen dat er ook echt lekkere bieten uit groeien en geen rare mutanten! :D

Ze staan daar links. Rechts ervan komen uien op.

En ineens was er weer zo'n felle opklaring! Pats boem een felle straal licht dwars door een inkzwarte regenwolk. Je schrikt er bijna van! De damp slaat van de druipnatte aarde, en de narcissen staan fier rechtop. Dit is hun lievelingsweer.

Dit rabarberveldje is gecreeerd van de wortelkluiten van drie oude rabarberplanten. Die zijn in acht stukken verdeeld, en je ziet hier nu acht mooie rabarbers opkomen. Hak gerust zo'n kluit in stukken, rabarber is een sterke plant die overleeft dat bijna altijd. En zo'n jonge plant heeft weer lekkere malse stengels.

Mocht je een plekje hebben voor een kleine tunnelkas, het is echt de moeite waard. Het maakt net het verschil tussen wel of niet jaarrond van je tuin kunnen eten. Met een kas kun je alles vervroegen. Dan heb je in maart al je verse bladgewassen.

Je kunt ook iets kleiners bouwen natuurlijk, met een platte bak met een glasplaat kom je ook een heel eind. Of een muurkasje tegen de warme muur van je huis. Als je die dan op de aarde zet kun je uit de volle grond eten in maart.

Wist je dat groente en fruit alleen maar 'biologisch' mag heten als het in de volle grond is gegroeid? Dus aardbeien uit hangmanden bijvoorbeeld mogen niet biologisch genoemd worden.

Nou, weer thuis, en er moet nog heel wat worden opgeruimd. Gelukkig is mijn handige man ook net gearriveerd en springt meteen het aanrecht op om de rolgordijnen op te hangen.
Pfjoe! dat scheelt weer! Kan ik nog even profiteren van een 'felle opklaring' !! :D

2 reacties:

Daphne Coers zei

Oooooh, ik ben nu toch wel heel erg benieuwd hoe jouw tuin het gehouden heeft m]na deze dagen vol regen en vooral STORM???????
Je plantjes, je gewassen en vooral je kas??
Hoe is het ermee nu???????
Groetjes, Daphne

Clarien Cornelisse zei

haha kijk maar even bij 1 april!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...