Eureka moment

on zaterdag 7 maart 2015
Hoe gaat het bij jullie met de dertig droge dagen?? Voor wie mee doet dan?

Bij mij gaat het matig. Ik smokkel. Nou ja door de week is er niks aan de hand. Dan komt hier gewoon geen wijn op tafel. Maar in het weekend neemt Paul wel een glas, dat schenk ik voor hem in (FOUT!!) en dan neem ik even een nipje ... voor de smaak ... wel een beetje een groot nipje ... het glas gaat van XL naar M zeg maar
Nou ja, nobody's perfect! :D  Moet Paul ook maar meedoen met mij, dan was het veel makkelijker geweest! :(

Iets anders grappigs deze week was .... waar gepieker toe kan leiden. Tot ... eureka momenten! Want ik loop dus te piekeren over dat gedoe met die zaadteelt wereldwijd. Patenten en monopolies. En hoe dat dan allemaal in handen komt van een paar grote bedrijven, die zeggen dat ze 'de wereldbevolking willen voeden' maar eigenlijk bedoelen om 'hun eigen banksaldo' te voeden. Dat kan catastrofaal worden voor de voedselproduktie.

Ja daar kan je wakker van liggen. Maar dat helpt dus niet, wakker liggen. Wat wel werkt is iets eraan doen! Een list verzinnen! De mier tegen de olifant. Tataratataaaaa ... aanvallen!!

... ik ga ook in de zaden!! :D


Alleen ga ik niet handelen. Ook niet alle zadenbeurzen bij langs om zoveel mogelijk te verkopen. Ik ga in onze eigen achtertuin van alle gewassen die op Moeskers Moestuin geteelt worden, twee of drie exemplaren laten helemaal laten uitgroeien tot volwassen planten. En daar dan de zaden van oogsten.

En die zaden ... die gaan dan overal heen. Verspreiden verspreiden. Hoe dat dan weer allemaal moet, dat is iets om later over na te denken.

Eerst dus ... verdiepen in de zadenteelt, want dat is echt een vak apart. Het is niet zomaar een kwestie van een krop sla laten doorschieten, maar je moet weten hoeveel planten je nodig hebt voor de bevruchting, en hoe je het zaad moet oogsten, en wanneer, en hoe je het moet schonen en bewaren.

Ik denk dat dit belangrijk is om te leren, met wat ons misschien in de toekomst te wachten staat. Want straks kan niemand meer de zaden telen!! Alleen die grote molochen. Haha ik heb niet de illusie dat dit ze zal afschrikken hoor (onee heb je gehoord wat Moeskers Moestuin van plan is .. kunnen wij wel inpakken) ... maar toch alle beetjes helpen.

Onze achtertuin is niet zo groot, maar wel vrij zonnig en beschut, en er zijn overal bakken met vruchtbare aarde, waarin ik ooit begonnen ben met moestuinieren. Dus dat is een perfecte plek voor een zadenkwekerij!

Plek zat voor de zaden-opkweek. En weet je wat daar zo leuk aan is? Doorgeschoten groenten zijn prachtige planten, die bloeien met schitterende bloemschermen en fantastische kleuren. Zo jammer eigenlijk dat wij al die planten als baby's al opeten, want als volwassene zijn ze veel mooier.

Nou ik laat het hier dan allemaal wel weer zien. Misschien vind je het ook leuk om iets te leren over zelf zaden opkweken of om mee te doen!

Verder ... was op Moeskers Moestuin vanmiddag inderdaad gebeurd waar ik bang voor was ...
..... konijnenvraat!! Die arme jonge bloemkool, de hele winter overleefd .. eindelijk naar buiten en na één dag ... HAP weg!! 

Maar even improvisorisch wat gaas erom. De konijnen zullen wel snel gaan jongen en dan hebben we even niet zo'n last van ze. En dan komt mijn tuinwachter (de kat) die die jonge konijnen weer opvreet en dan is dit bloemkooltje wel gewroken.
Verder vandaag van die leuke nostalgische klusjes. Wasmiddel maken, niet van as dit keer maar gewoon van een blok zeep en wat soda. Gaat heel wat sneller. In een half uurtje heb je zo tien liter.

En meel malen, een stuk of wat koppen graan door de handmolen draaien en je hoeft niet meer aan het fitnessen. Vandaag en vannacht gaat het meel met zuurdesem in de warmte, en dan morgen brood ervan bakken. Dit keer gaat er wat geraspte sinaasappelschil door het brooddeeg, en wat chocolade en een handjevol rozijnen.

En het was een prima dag om de compost te keren in de achtertuin. De rijpe compost ging over alle bedden en perken en ook wat over het gras. Dat ziet er niet zo mooi uit, maar zodra het gras gaat groeien zie je er niks meer van. En er hoeft dan geen kunstmest op.

Dank voor al jullie leuke berichtjes, ook over de email. Ik probeer ze meteen te beantwoorden maar loop nu een klein beetje achter. Wat betreft de verzoekjes om zaden, even geduld, begin volgende week heb ik weer wat pakketjes zaden voor de liefhebbers, van sugar snap, capucijner en tuinboon. Maandag of dinsdag komt dat.
Geniet van een zonnig weekend ... en tot maandag!


6 reacties:

Esther zei

http://www.nourishlife.org/2011/03/vote-with-your-fork/
En wat een leuk blog, lees het met belangstelling. Ik "deed" de Warmonderhof als 18 jarige, lang geleden.

femke zei

Heey clarien,

Klinkt weer als een drukke dag. jammer dat de konijnen de bloemkool al gepikt hebben. Hoop dat de andere plantjes het wel redden. Hier heb ik eigenlijk alleen last van slakken want dat de vogels af en toe een aardbei pikken vind ik niet zo erg, plantjes zat. Sugar snaps zijn wel erg lekker, capucijners en tuinbonen heb ik nog nooit gegeten.

Veel succes gewenst met die 30 droge dagen!!! Het minderen is in ieder geval al een goed begin toch?

groetjes Femke

Jacqueline zei

Als je geïnteresseerd bent in zadenopkweek, dan raad ik je aan eens op de site van Real Seeds te kijken ( http://www.realseeds.co.uk/ ). Dit is een idealistisch klein familiebedrijf dat zaden verkoopt alleen van groentes die soortecht terugkomen uit zaad. En per groentesoort geven ze advies op hun site over hoe je zelf weer de zaden kunt winnen van deze planten, zodat je in principe geen zaden meer hoeft te kopen. Ze houden zich ook bezig met het selecteren van de beste tomaten- en paprikavarieteiten voor ons klimaat en hebben heel bijzondere soorten.

F Kamstra zei

Het probleem lost zichzelf op, Clarien, ik had je vanmorgen ook een mailtje gestuurd maar kreeg een melding dat je mailbox vol zit! Hahaha!!

Clarien Cornelisse zei

En Esther .. ben je ook uiteindelijk in de BD sector terechtgekomen? Ben wel benieuwd!

Femke volgende week even een mailtje sturen dan voor zo'n zakje. Het is niet veel maar net mooi voor een paar planten.

Jacqueline ik heb de site uitgebreid bekeken en ik ga het boek 'Back garden seed saving' bestellen. Ik zou ook graag bij dat echtpaar langs willen gaan in de UK maar er staat al een beetje teveel op het wensenlijstje ... maar erg bedankt voor het doorgeven!

F ik ga hem legen want ik wil ook geen mailtjes missen natuurlijk! :D

Esther zei

Ja! Ben al jaren goede klant van (B)D winkels, mijn man stond aan de wieg van de eerste Gimselwinkels. We hadden het geluk een huis met grote tuin te kunnen kopen, waar onze vier kinderen vrolijk opgroeiden. Ik verzuivelde 10 jaar BD melk voor een heilpedagogisch instituut. Werk nu part time in de gahandicaptenzorg, en mijn man runt een biologische toko.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...