Bezoekjes, en weer thuis

on woensdag 4 maart 2015Gisteren tussen twee afspraken door had ik zomaar een paar uur niks. Een mooi moment om even door de stad Groningen te slenteren. Nou ja, afgezien van de buien dan, die niet op de foto's staan natuurlijk

Het leek mij nou wel wat om de Martini-toren te beklimmen, en om dan daar boven wat plaatjes te schieten. Je kan daar de hele provincie overzien. Dorpen, kerkjes, helemaal tot de waddendijk kan je kijken bij mooi weer.

Maar helaas was het net dicht. Jammer .... iets voor de volgende keer. Over een maandje.Een andere leuke afspraak was vandaag, met iemand die ik ken uit Blogland!! Boerderij Zinin was het doel van mijn fietstocht vanmorgen. Geweldig is dat om iemand die je alleen via internet kent in het echt op te zoeken. Op haar site had ik al veel foto's gezien, maar in het echt was het nog veel mooier. Ondanks het grauwe weer.

Ja je moet ervan houden ... een smalle weg door weide landerijen, hier en daar een boerderij, soms een dorpje van een paar huizen. Ik vind dat het mooiste landschap dat er is. Uitzicht van horizon naar horizon.

Toen van dat weggetje af, een nog smaller pad op. Ik dacht dat ik fout zat want eerst zag je helemaal geen huis. Doorfietsen maar ... en toen, na wat bochtjes, hield de verhardde weg op, en zag ik dit aan mijn rechterhand ..
Een knoert oud boerderijtje, maar voor een groot deel weer opgeknapt, een splinternieuwe schuur zelfs, paarden, kippen, en daar was ook boerin Zinin zelf! Ze was net de paardeboxen aan het uitmesten.

We gingen eerst het hele terrein bekijken. De tuin, kipjes (even de eieren meenemen), de paardenbak, een extra stuk land waar ze zelf hooi op verbouwen voor de paarden, vierkante meter moestuintjes, en ook dit ... rara wat is het?
In het oude stookhuisje zit een grote waterpomp met reservoir. Omdat het boerderijtje zo afgelegen ligt is er geen waterleiding. Dus ... water wordt uit de grond gepompt en schoon gefilterd. Ja .. zo kan het dus ook.

Er is ook geen centrale verwarming in het huis. Grote houtkachels houden alles lekker warm. Box om de kachel geplaatst in verband met baby en peutertje. Slim. Boerin Zinin moet er wel steeds aan denken om er hout bij te doen. Want anders zit je in de kou dus. Wow .. wel even wat wat anders dus dan gewoon de thermostaat een tikkie geven!!

En kijk, ook nog een bedstee. Daar sliepen vroeger de boer, boerin en de jongste kotertjes in. De oudere meiden en jongens lagen vaak op een steenkoude zolder. Ja dat was echt niet allemaal romantiek hoor vroeger! Maar nu is die bedstee een knusse slaapplaats. je zo toch zó even achter de deurtjes kruipen!

Leuk huis, mooi leven! Fijn dat ik even binnen mocht kijken boerin Zinin! En respect voor al jullie werk en moed daar .... in the middle of nowhere! Een uurtje was veel te kort maar ja ik had niet meer tijd en dus hup terug tegen de wind in die daar met orkaankracht zo'n beetje over de velden raast. Er was onderweg nog veel te zien. Zoals deze boerderij.

Een pluimvee bedrijf met een enórme schuur. Eerst denk je ... ach zo'n zielige kippenschuur met van die plofkippen in veel te kleine hokjes. Maar niks zielige kippen! Superdelux hebben ze het. Opeens gaan aan de zijkant van de schuur allemaal deuren een beetje omhoog, en daar komen de dames gezellig tokkelend naar buiten stappen.

Een enorme weide hebben ze om te scharrelen. En .... een hele boomgaard zelfs! Die bomen zijn speciaal voor die kippen, omdat ze graag in bomen zitten. Ik heb een tijdje gewacht maar ze gingen nu niet in die bomen. Zeker te koud. Ze bleven vrij dichtbij de schuur, af en toe weer even naar binnen. Koud he meiden??
Nou, goed vlees dus, en goeie eieren! Lang leve dat soort pluimveehouders!

Ik fiets door met een dikke bos wilgetakken die ik meekreeg, leuk, want nu kan ik wilgen planten die geboren zijn op Boerderij Zinin!! Die komen op Moeskers Moestuin, voor de bijen!
Tja, Moeskers Moestuin, hoe is het daar? Ik zal je zeggen na een autorit van een paar uur is het geen pretje om in werkpak in de regen de tuin in te gaan. Even moed verzamelen, maar als ik daar ben is het meteen weer prima. Wat een fijne tuin, en wat een uitnodiging, al die lege bedden, om weer aan de gang te gaan. Zélfs een waterig zonnetje komt er nog bij.
Ik had de tuinbonen die bij ons thuis in de kas stonden uitgegraven en meegenomen. ze hadden een lange penwortel gekregen. ja die penwortels gaat nu wel verloren door dat overplanten. Maar dat is geen ramp. Het is zelfs zo dat dóór het verplanten van de tuinboon, de bloei iets vervroegd wordt.


Als je plantjes opgraaft, en ergens naar toe vervoert, met van die kale worteltje, hou ze dan goed vochtig en zet ze zo snel mogelijk weer terug in de grond. Dan overleeft de tuinboon het wel.
Ook had ik nog de Weeuwenteelt staan. Dat zijn jonge planten die in het najaar zijn gezaaid, en die de winter hebben overleefd en nu de grond in gaan. Zodat je dus vroeger groenten hebt. Dat is een lastige teelt, en ik doe het voor het eerst. Ook nog nooit bij Land en Boschzigt gedaan. Dus of dit lukt ... afwachten.

De bloemkool en de roodlof 'weeuwtjes' krijgen een plek in een verhoogde bak. Iets minder kans op last van nachtvorst. En BLIJ dat ze zijn .... dat ze nu eindelijk uit die zwarte plastic potjes mogen, en lekker met de voeten de aarde in!
Frisse lucht, frisse aarde. Nou niet doodgaan he plantjes!! Oh en ik zie de konijnen ook al om het hoekje loeren. Ha fijn, ze heeft weer jonge kooltjes geplant! :D

Nou ja, de slakken zijn er nog niet.

Goed. De Witte Lupine. Een aantal van jullie heeft die inmiddels met de post gekregen. Wat je doet? Eerst weken in een bakje water. Niet te lang, maar een uurtje of wat. Ik zet mijn zaadjes vanavond in de week, en dan morgenvroeg zaaien. Doe je mee? En dan laat ik ook de Lupine zien zoals die bij mij inmiddels al op het land staat! Die heeft al een heel mooi eerste echt lupine blaadje!

Veel te doen morgen. Er moet gezaaid worden buiten, de sla gaat de grond in, de tomaten moeten verspeend en de andijvie geloof ik ook al. De bedden van de bladgewassen moeten bemest en omgespit. Jaja, leven van het land, vreselijk leuk .. maar je krijgt het niet kado! ;-)
4 reacties:

Boerderij Zinin zei

Hoi Clarien,

Ik vond het erg leuk dat je bijna letterlijk aan kwam waaien vandaag! Hartelijk dank voor je leuke verslag en de verrassing van lupine zaden en sleutelgat-onderzetters. Dank ook voor je inspiratie en het gezellige gesprek. Je raad om vooral óók je fouten en missers te delen neemt deze perfectionist graag ter harte ;-)
Het lijkt me leuk je in een ander jaargetijde nogmaals te zien aan komen waaien, want je weet...hier waait het altijd!

Groetjes amateur-boerin Zinin

Crafts 'n' Skills zei

Tja.. om heel eerlijk te zijn is het leven wat boerin Zinin leeft een manier van leven waar wij heel erg hard van dromen! Voor nu voor ons nog niet helemaal weggelegd, maar je bent nooit te oud om je dromen waar te maken, toch?

Graag kijk ik morgen even naar je vervolg bericht wat betreft de lupine. Heb morgen waarschijnlijk geen nodige rust om ze de grond in te stoppen, maar het weekend zeker wel. Want ik ga er een beetje vanuit dat ze direct naar buiten gaan?

Ben erg benieuwd of en hoe alle over het land verspreide lupines het gaan doen. Leuk om te volgen!

Fleur zei

Lek verslagje. Tijdens het lezen van deze blog kwam er een vraag bij me omhoog en dat is deze. Wat is de maximale afstand van huis tot moestuin om rendabel te zijn? In inze omgeving zijn geen vrije volkstuintjes te huur. Dus zijn we 'verplicht' om verder te kijken. Dat verder is dan bijna 3 kwartier rijden met de auto en als je met de bus gaat, dan ben je zowat 1,5 uur onderweg. Volkstuincomplex is schitterend, maar die afstand..... Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Clarien Cornelisse zei

Haha die Fleur! Wat een moeilijke vraag! Nou dat lijkt mij niks zo'n moestuin zo'n eind weg. want soms moet je er wel elke dag naar toe, als het droog en heet is bijvoorbeeld ..

Waarom loop je niet es door je buurt en kijk of er ergens een ongebruikt stukje grond is. Ook al is het slecht en ligt er bouwpuin ofzo, het is echt wel goed te krijgen. Alleen moet het wel in de zon liggen. Gewoon vragen aan de eigenaar, beetje brutaal zijn, aanbieden dat hij slakroppen van je krijgt.

Is er écht niks niks te vinden dichterbij? Nou ja dan maar die auto. Rendabel is dat zeker niet, maar een moestuin is altijd leuk, dichtbij of ver weg. dat is ook wat waard.

En lieve CS ja daar droomt iedereen van van zo'n plekje! Ga anders ook in Groningen kijken, daar is nog wel het eea te koop hoor! :D

Zinin, ik kom zeker ook in de zomer op je mooie stekkie kijken!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...